Liderul SAD despre concedierile voluntare: ”Cererile da a pleca din Uzină au fost aproape duble!”

0

Dacia a demarat, începând cu 1 octombrie, un program amplu de concedieri voluntare. Această măsură face parte dintr-o reorganizare complexă, iar programul se bazează pe plecările voluntare ale angajaților, aceștia urmând să fie compensați financiar în funcție de vechimea acumulată în cadrul uzinei. Dacia a recomandat înscrierea în programul de plecări voluntare în special angajaților din secțiile în care sunt preconizate reduceri sau întreruperi de activitate, cum ar fi finalizarea unor proiecte, automatizarea, robotizarea, digitalizarea sau alte modificări de structură sau de posturi. Totuși, compania nu a stabilit un obiectiv clar privind numărul de angajați care ar trebui să se înscrie în acest program de concedieri voluntare. Un alt element care influențează aceste măsuri este oprirea producției modelului Jogger la uzina Dacia din România, producția acestuia fiind mutată pe liniile din Tanger, Maroc. În locul modelului Jogger, fabrica din Mioveni va începe producția modelului Bigster, însă volumele acestuia vor fi mai mici în primul an de la lansare. Ieri am stat de vorbă cu liderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Viorel Ungureanu, despre progrmaul de concedieri voluntare.

# Domnule Ungureanu, câți angajați au fost prinși în actualul program de disponibilizări voluntare?

  • Programul a început acum în octombrie. Se va pleca din Uzină în cursul lunii. Sunt 309 salariați care au acceptat plecările voluntare. O parte urmează să pelce pe 15 -18 octombrie, pentru că avem pe sfârșite diverse proiecte în anumite perimeter și nu se paote pleca până la finalizarea lor. Totodată, ne pregătim de reorganizare, pentru noul model Bigster…. Trebuiesc făcute automatizări pentru a implementa noul model și de-asta se desfășoară acest program.

# Au fost și salariați cărora li s-a refuzat plecarea?

  • Cererile au fost aproape duble. Nu au fost aprobate decât acolo unde v-am vorbit de implementarea acelor automatizări și finalurile de proiecte și unde trebuie făcută reorganizare.

# Câți angajați mai sunt acum în Uzină?

  • Undeva în jur de 11.000. Alți 600 de angajați au plecat acum doi ani, printr-un program similar.

# Ce sume primesc cei care pleacă?

  • Sunt pe mai multe paliere…. Cei care au anumite restricții medicale, undeva la 195.000 lei, cei care au vechime 16 ani, 185.000 lei iar cei care au boli profesionale 210.000 lei.

# Când credeți că se va începe producție noului model, Bigster?

  • Producția noului model va începe spre sfârșitul anului 2024, sau cel mai târziu la începutul anului viitor, în prima parte a lui 2025.