Munți de gunoaie pe un drum județean!

0

Un drum județean, folosit deseori de șoferii care vor să evite aglomerația din trafic de pe DN7 la Bascov, a devenit o adevărată groapă de gunoi. Saci cu deșeuri menajere, mobilier vechi sau moloz străjuiesc DJ 704 D care face legătura, prin pădure, între comunele Bascov și Băbana. Reprezentanții Gărzii de Mediu știu despre această problemă și au depus o plângere penală la Inspectoratul Județean de Poliție Argeș. De peste un an oamenii legii încearcă să-i găsească pe cei care aruncă deșeurile în pădure. 

O sesizare venită pe adresa redației noastre a semnalat existența unui adevărat focar de infecție în pădure, în apropiere de ieșire spre Băbana, pe DJ 704 D. Oameni care nu vor să plătească taxele de gunoi și pentru transportul deșeurilor la groapa special amenajată, îl aruncă pe marginea drumului, transformând zona în care ar trebui să ne bucurăm de aer curat, într-o  zonă urât mirositoare și cu o imagine deplorabilă, asta ca să nu mai vorbim de impactul asupra mediului.

”Am pus o cameră și mi-au furat-o!”

”Gunoaiele sunt de mult timp acolo. Am făcut eu sesizări la Poliție, la Garda de Mediu, au venit, au constat dar cam atât. Pădurea aparține de Ocolul Silvic Cotmeana. Vin pădurarii și încarcă cu sacii de acolo, curăță locul și în scurt timp gunoaiele sunt la loc. Vin cu mașinile, de la societăți și aruncă gunoiul acolo. O fac în mod deliberat. Trimit antemergător care să stea de șase și să le dea semal că nu pot fi văzuți, aruncă sacii cu gunoi și pleacă. În zonă nu este curent și nu pot fi amplasate camere de supraveghere. Începând cu anul viitor ar putea începe reabilitarea acelui drum care, din câte știu, este prevăzut să fie asfaltat. Atunci va fi altceva, că vor exista stâlpi de iluminat public și poți amplasa sistem de monitorizare. Până atunci… Am pus eu o cameră cu acumulatori într-un pom, s-a urcat și mi-a furat-o.  Au fost făcute sesizări peste sesizări, am depus plângere la care am atașat fotografii cu mașina care descărca, cu număr de înmatriculare cu tot. Nimic! Nu s-a făcut nimic”, explica primarul comunei Băbana,  Bebe Ivan.

A fost făcută plângere penală

În încercarea de a rezolva problema, Alexandru Vîjan, șef al Gărzii de Mediu Argeș a mers personal pe DN 704 D. De mai multe ori a trimis oameni în teren și a cerut sprijinul autorităților locale în încercarea de păstra zona curată. În cele din urmă, s-a adresat polițiștilor.  ”Am făcut o sesizare penală pentru deșeurile de acolo, la ultima verificare, tocmai în ideea de a reuși să identificăm persoanele care duc acolo deșeurile și să se ia măsuri penale. Este sesizare penală cu autor necunoscut, organele de cercetare penală fiind cele care pot afla cine duce, cu ce le duc și să îi sancționeze. Noi am depus toate dovezile de care dispuneam la acel moment. Sesizarea penală a fost făcută acum un an”, a precizat comisarul șef Alexandru Vîjan.

Riscă închisoarea de la 1 la 5 ani

”Polițiștii argeșeni au sprijinit demersurile pentru identificarea și sancționarea persoanelor care abandonează deșeuri, activitatea fiind realizată împreună cu specialiștii Gărzii de Mediu, care stabilesc natura deșeurilor și impactul acestora.

 

Aspectele sunt reglementate de OG 92/2021 privind regimul deșeurilor, care prevede, în funcție de cantitatea sau impactul asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor, sancțiuni contravenționale (amenda fiind cuprinsă între 5.000 și 15.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 40.000 și 60.000 de lei pentru persoane juridice), respectiv infracțiune, pentru cazurile mai grave, ce poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

Competența de constatare și sancționare revine atât comisarilor Gărzii de Mediu, reprezentantilor autorității locale, ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si al altor autorități, dupa caz”, a transmis Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeș.