CCR a anulat riscul ca Diana Șoșoacă să îi dea cu poșeta în cap președintelui Americii sau secretarului general al NATO

0

Încep cu o știre care a fost rulată pe canalele de televiziune de-a lungul zilei de sâmbătă. „Un adolescent, cunoscut pentru probleme psihice, și-a ucis vecina de 18 ani de față cu frații mai mici, gemeni, ai acesteia. Localnicii sunt înspăimântați”. Comentând această știre, amicul meu Sorin Ovidiu Bălan a spus la televizor că psihiatrii care l-au avut în evidență pe respectivul adolescent ar fi trebuit să nu îl externeze, din moment ce exista riscul ca acesta să comită o crimă.

 

Să venim acum la cazul interzicerii de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă. În multiple rânduri, Diana Șoșoacă s-a comportat atât de ciudat încât puteam să estimăm că dacă s-ar fi aflat în Biroul Oval, în calitate de președinte al României, i-ar fi dat cu poșeta sau, mai rău, cu icoana în cap președintelui Americii, oricare ar fi acesta.

 

Jucând oarecum rolul psihiatrului invocat de Sorin Ovidiu Bălan, CCR a preîntâmpinat situația în care Diana Șoșoacă, ajunsă președinte al țării, s-ar fi luat la harță sau chiar i-ar fi înjurat sau molestat pe diverșii parteneri ai României cu care președintele intră în contact.

 

Nu înțeleg de ce comentatorii care știu cine este Diana Șoșoacă nu au luat în considerare și rolul de câine de pază al Constituției pe care îl joacă Curtea Constituțională. În Constituția României scrie negru pe alb, la art. 40, alineatul (2): „Partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale”.

 

Spunem pe toate canalele, în toate discursurile, în toate articolele și analizele că apartenența la NATO este sinonimă cu integritatea și suveranitatea României. Diana Șoșoacă a declarat, nu de mult, următoarele: „TRATATUL N.A.T.O. este cea mai agresivă, incitantă, periculoasă și potențial distructivă Alianță militară din istoria umanității! Evoluția Tratatului Atlanticului de Nord, de la înființarea sa până în prezent, a dovedit cu prisosință, fără doar și poate, că acest Tratat militar s-a constituit într-un instrument de opresiune a popoarelor, la îndemâna exclusivă a S.U.A., pentru promovarea, apărarea și dezvoltarea intereselor economice ale S.U.A., nicidecum un Tratat Militar Defensiv, menit să apere pacea și democrația mondială așa cum este declarat”.

 

Cred că ar trebui să ne hotărâm. Ori considerăm NATO o organizație care ne asigură independența, ori dorim să avem la Cotroceni o persoană care spune că această organizație este cea mai ”periculoasă și potențial distructivă Alianță militară din istoria umanității!”. Și una și alta nu se poate.

 

Las la o parte scandalurile cu iz discriminator și antisemit provocate de Diana Șoșoacă și condamnate de toți cei care acum invocă dreptul acesteia de a dori să fie președintele României.

 

Sebastian Lăzăroiu scrie că CCR ar fi motivat că ”Din conduita și din declarațiile publice ale doamnei Șoșoacă, rezultă că aceasta nu poate asigura respectarea Constituției”. Nu știu dacă Lăzăroiu este bine informat, dar dacă da, atunci, unde vedeți încălcarea democrației? Este mai mult decât evident că părinții Constituției nu puteau lua în calcul situația în care un candidat la președinție vrea să scoată țara din NATO și din UE, ori să îi dea afară pe invitații israelieni din Parlament chiar de Ziua Israelului. Nu aveai cum să prevezi așa ceva, iar Constituția, fiind legea fundamentală a țării, trebuie interpretată, ca orice lege, atât în litera, cât și în spiritul ei.

 

Să îi lăsăm deoaparte pe comentatori și să vedem care au fost reacțiile unor candidați importanți în cursa prezidențială. Nicolae Ciucă a spus că din pricina deciziei CCR, ”o Cortină Roșie de Fier va cădea asupra României”. Nu va cădea o cortină roșie dacă ar scoate Diana Șoșoacă România din NATO?

 

PNL nu s-a lăsat mai prejos și prin deputatul Robert Sighiartău acuză PSD și UDMR pentru scoaterea din cursa prezidențială a eurodeputatei Diana Șoșoacă. Liberalul este de părere că hotărârea CCR are scopul de a-l avantaja pe Ciolacu.

„Ordinea PSD-istă în statul român.

PSD și UDMR, prin reprezentanții săi de la Curtea Constituțională, tocmai ce au călcat în picioare un drept fundamental”, a zis Sighiartău.

 

Întrebarea logică ar fi de ce vor Ciucă și PNL să câștige alegerile prezidențiale într-o țară în care CCR face jocuri politice în favoarea PSD. Ce fel de președinte ar fi Ciucă din moment ce el și ai lui cred că CCR e un cuib de bandiți politici?

 

La rândul ei, Elena Lasconi a declarat: ”De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative”. Poate fi o chichiță legislativă să nu lași să concureze la alegerile prezidențiale pe cineva care are drept scop declarat să scoată țara din UE și NATO? Sunt aceste lucruri chichițe sau sunt atitudini de importanță istorică?

 

Cei care vituperează acum împotriva CCR sunt de două feluri, ori fundamentaliști care nu înțeleg spiritul constituțional, ori concurenți care cred că prin eliminarea Dianei Șoșoacă sporesc șansele lui Simion de a intra în turul al doilea și ale lui Ciolacu de a câștiga prezidențialele.

 

Nu e deloc sigur că Diana Șoșoacă va recomanda susținătorilor săi să voteze cu Simion, ba aș spune că le va cere să nu facă acest lucru, ci să se abțină. Dincolo de aceste calcule, întrebarea care se pune este de ce un lider precum Nicolae Ciucă se situează singur mai prejos de George Simion și se teme că nu va ajunge în turul al doilea? Și despre Elena Lasconi se poate spune același lucru, dar ea nu are, teoretic, anvergura ”eroului de la Nassirya”. Se teme eroul de Simion? Dacă da, rău a ajuns PNL.

 

După părerea mea, CCR a jucat rolul psihiatrului. Nu era sigur că Diana Șoșoacă va câștiga alegerile, nici că dacă le va câștiga îi va da cu poșeta în cap titularului din Biroul Oval sau lui Mark Rutte. Totuși, ca un psihiatru responsabil, CCR a dorit să o mai țină pe Șoșoacă sub observație și să nu o lase să se plimbe liberă prin campania electorală.

 

O crimă împotriva statului român ar fi fost oricând posibilă.

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)