Uneori, candidații la președinție par de-a dreptul ridicoli, aproape tâmpiți. Nu spun că sunt, dar așa par, iar cel mai recent exemplu este următorul. Vorbea, la prezentarea programului electoral al lui Nicolae Ciucă, primarul de Slatina, Mario De Mezzo. Spre finalul intervenției sale, primarul a grăit despre momentul din dezbaterea de la Antena 3 CNN, când nepoata liderului PNL l-a numit pe acesta ‘Bunelu’. În secunda următoare, generalul a sărit de pe scaun și a țipat să îl audă toată sala:
- Mai bine bunelu` decât urmașul lui Nea Nelu!
De-a lungul istoriei, diferiți generali au rostit diverse vorbe memorabile, de la ”Veni, vidi, vici”, la ”Ostași, vă ordon, treceți Prutul !”. Ciucă va rămâne în anale cu ”Mai bine bunelu` ” etc. Cum îți așterni, așa dormi.
O altă chestiune care m-a lăsat ”bouche bee” este persistența plagiatului în familia Geoană. Scrie presa că Mircea Geoană a plagiat substanțial în teza de doctorat pe care a susținut-o, în urmă cu aproape 20 de ani, la Academia de Studii Economice din București. Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Și în anexele lucrării există conținut plagiat: la o verificare aleatorie, s-a descoperit în Anexa nr. 2 că cel puțin 9 pagini au conținut plagiat. N-ar fi nicio problemă, ASE a făcut o comisie și a decis, ca și în cazul lui Nicoale Ciucă, precum că nu a plagiat nimeni. Iată însă că au apărut acuzații de plagiat, de data asta necontestate, în discursul fiicei lui Mircea Geoană, candidatul independent pentru prezidențiale. Domnița a copiat discursul lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump. Cum s-ar spune, așchia nu sare departe de trunchi.
Bate un vânt de ipocrizie și bizarerie în lumea noastră occidentală, de te apucă și râsul – plânsul, vorba dramaturgului israelian Hanoch Levin, cel care a scris ”De-a râsul – plânsul”. Iată, de pildă, o știre care ar fi de râs dacă nu ar fi tragică. Jurnalista de la Kiev Diana Panchenko a scris pe rețeaua de socializare X că a vorbit cu soldații ucraineni din prima linie și a aflat că Zelensky le interzice să spună: „Ne retragem”. Potrivit lui Panchenko, militarii râd de astfel de interdicții și presupun că de acum înainte vor trebui să spună că avansează spre Kiev. Comentariul nu poate fi decât că asta e lumea în care trăim și ne mai mirăm că ne ia ”Axa răului” peste picior.
E mare deruta și în planul presei occidentale. Jeff Bezos, proprietarul ziarului The Washington Post, a luat zilele acestea decizia ca redacția să nu susțină asumat niciunul dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite, Donald Trump sau Kamala Harris. Imediat au fost anulate 200.000 de abonamente. Patronul de la Amazon nu se pricepe la presă și nu înțelege că problema nu constă în asumarea susținerii unui candidat, ci în argumentele cu care se realizează acest demers. Dacă susții cu ipocrizie și acuzi cu mârșăvie, atunci da, îți pierzi cititorii. Bezzos nu are dreptate nici când spune că ”Susținerile prezidențiale nu fac nimic pentru a înclina balanța unei alegeri. Niciun alegător nehotărât din Pennsylvania nu va spune: Merg pe cel susținut de ziarului A. Niciunul. Ceea ce fac de fapt susținerile prezidențiale este să creeze o percepție de părtinire. O percepție de non-independență. Încetarea acestora este o decizie de principiu, și este cea corectă”. Lucrurile sunt mai complicate decât crede acest domn, dar nu am spațiul și timpul să dezbatem acum, o vom face după alegeri.
Revenind la oile noastre, la propriu, fiindcă Gigi a dat principala temă de campanie, să observăm o minciunică a lui Rareș Bogdan, care a zis: ”E nevoie de un strateg, de un tactician, de un om care cunoaşte geopolitică, relaţii internaţionale, care îşi găseşte diploma de bacalaureat şi v-o poate arăta, care a fost absolvent, şef de promoţie a Academiei Militare în 1995”. Păi, însuși Ciucă a declarat că a absolvit al șaselea, de ce ar fi nevoie să i se fure șefia de promoție altui absolvent, oricare ar fi el, și care acum tace mâlc?
Să trecem acum la cele mai serioase lucruri, anume la ce se poate întâmpla după alegeri. Pentru că AUR este scos din joc, deoarece nu își poate permite România să aducă la guvernare un partid de acest gen după cele întâmplate în Franța, Germania, Austria, PNL ar putea încerca un guvern de dreapta, cu USR și Forța Dreptei. Este momentul să fac ceea ce nu credeam să fac vreodată, anume să îmi doresc intervenții de la Washington și Bruxelles pentru menținerea coaliției PSD – PNL. Am văzut ce nenorociri poate face așa-zisa dreaptă, cu Orban, cu Cîțu. PNL suferă de instabilitate psihică, e un partid mult mai demagog decât PSD, are ceva mai mult talent la furat și la explicarea savantă că nu pot fi mărite salarii și pensii, e mai slugarnic, știe doar să taie, în stil bolojenesc. Când apare în formulă și factorul AUR, toate aceste defecte cresc exponențial. În plus, partenerii strategici trebuie să țină seama că, dacă lasă în opoziție un partid de 30 %, va fi infinit mai dificil să fie luate unele măsuri cu privire la războiul din Ucraina, ba chiar atitudinea față de SUA ar putea să fie negativă pe față.
Un recent sondaj comandat de Newsweek arată ceva cumplit. Referitor la sprijinul acordat în continuare Ucrainei, doar 27% au răspuns afirmativ, iar 50% nu au dorit acest lucru.
De asemenea, doar 25% sunt de acord cu politica SUA față de România, 21% dorește reinstaurarea monarhiei, iar 13 % vrea ieșirea din UE și tot atâția și ieșirea din NATO, conform sondajului.
Cred că acum sunt înțeles mai bine de ce spun că trebuie menținută coaliția PSD – PNL, iar SUA și UE trebuie să se implice în acest sens.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)