Reprezentanții Inspectoaratului pentru Situații de Urgență Argeș atrag atenția populației asupra riscului de incendii din perioada rece. Îi îndeamnă pe cetățeni să verifice instalațiile de încălzire și pe cele electrice pentru a preveni situațiile dramatice
Potrivit statisticilor anilor anteriori, în această perioadă în care temperaturile au scăzut semnificativ, numărul incendiilor izbucnite în gospodării, cu precădere la case și anexe, crește semnificativ, iar pagubele materiale sunt, de cele mai multe ori, însemnate, a transmis ISU Argeș.
”Pe această cale, reamintim cetățenilor că incendiile produse la locuințe pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corectă a instalațiilor și a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coșurilor de fum. Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenire foarte importantă. Orice improvizaţie, oricât de mică este aceasta, poate conduce la incidente cu repercusiuni”, precizează ISU Argeș.
Astfel, în primele trei trimestre ale acestui an, în zona de competență a ISU Argeș s-au produs 192 de incendii în locuințe și gospodării, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei persoane au murit în incendii
Din analiza statistică a acestor evenimente, de la începutul acestui an până în prezent, rezultă că, pe fondul răcirii vremii, incendiile izbucnite în locuinţe/gospodăriile populaţiei au avut drept cauze probabile:
– instalații electrice defecte, 45 de situații (23,19%);
– echipamente electrice improvizate, 2 situații (1%);
– aparate electrice sub tensiune nesupravegheate, 12 situații (6,18%);
– sisteme de încălzire defecte, 7 situații (3,60%);
– mijloace de încălzire improvizate, 1 situație (0,5%);
– mijloace de încălzire nesupravegheate, 15 situații (7,73%);
– coșurile de fum defecte, neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau necurățate de funingine, 48 de situații (24,74%);
– cenușă, jar și scântei de la sistemele de încălzit, 11 situații (5,67%);
– fumatul, în 9 situații (4,63%);
– focul deschis, în 22 de situații (11,34%);
– scurgeri (scăpări) de produse inflamabile, în 4 situații (2,06%);
– explozie urmată de incendiu, în 2 dintre situații (1,03%);
– acțiune intenționată, ponderea fiind de 13 situații (6,70%). Mai exact, proprietarii sau vecinii acestora au făcut focul în curți, l-au lăsat nesupravegheat sau nu l-au stins corespunzător, iar în unele cazuri, flăcările s-au extins la case sau la anexe.
Totodată, în același interval de referință, în județul Argeș, în urma incendiilor de acest fel, pompierii au reușit să salveze aproximativ 100 de persoane. Flăcările nu au produs doar pagube materiale ci şi victime: 28 de persoane au fost rănite și din nefericire, alte trei persoane și-au pierdut viața.