Învățătoare în arest, pentru fraude informatice!

0

O învățătoare, în vârstă de 46 de ani, de la Școala Gimnazială 1 Mioarele a ajuns în arest fiind acuzată de fraude informatice și fals informatic. Ea a obținut credite de la o societate de tip IFN folosind copii după cărțile de identitate ale unor colegi de serviciu, fără ca aceștia să știe. A luat peste 460.000 de lei, bani pe care nu i-a mai rambursat. Împrumuturile au fost făcute online. Totul s-a aflat după ce datornicii, cei pe numele cărora luase bani, s-au trezit că vor fi executați silit.  

”În ziua de 4 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Argeș, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și fals informatic în formă continuată (17 acte materiale). bAstfel, polițiștii de investigații criminale, cu sprijinul specialiștilor criminaliști, au efectuat la 3 percheziții în municipiul Câmpulung și 2 în comuna Mioarele”, au transmis reprezentanții IPJ Argeș. Oamenii legii au acționat după ce încă din luna aprilie a acestui an, au început să primească plângeri de la cadre didacticecare au lucrat în cadrul Școlii Gimanziale 1 Mioarele și reclamau că în numele lor au fost făcute împrumuturi la societăți de creditare nebancare, de tip IFN.

Obținea creditele online

Anchetatorii au stabilit că învățătoarea Magdalena D., de 46 de ani, stă în spatele acestor infracțiuni. Cadrul didactic a folosit copii ale actelor de identitate și adeverințe de salariu false, obținând credite online de la o societate nebancară cu sediul în Suceava. În unele cazuri, a folosit copii ale actelor de identitate, de la persoane care habar nu aveau, girând  credite făcute pe numele învățătoarei și a mamei ei. Până în prezent, oamenii legii au verificat infracțiunile comise la o singură societate, în numele a 17 persoane, de unde Magdalena D. a obținut împrumuturi în valoare de 462.085 lei.

”Din cercetări a rezultat că, în perioada 2023 – 2024, o femeie, sprijinită în activitatea infracțională de alte 3 femei, ar fi transmis către o instituție de creditare nebancară, prin canale de comunicare și adrese de corespondență electronică, date informatice nereale, cu privire la identitatea, statutul profesional, intenția și posibilitățile de rambursare, precum și documente ce ar fi fost falsificate cu ajutorul unui sistem informatic, astfel încheind contracte de împrumut la distanță, asupra cărora ar fi aplicat semnături electronice, obținând astfel suma totală de peste 460.000 de lei, de care ar fi dispus în mod personal”, spun reprezentanții IPJ Argeș.

S-a trecut la executări silite

Dosarul este unul complex, după ce anchetatorii au stabilit că folosind același tipar, femeia a obținut credite și de la alte instituții nebancare. După ce a luat banii, Magdalena D. nu a rambursat ratele conform contractelor, astfel că reprezentanții societății creditoare au început să trimită notificări datornicilor. Astfel, s-a aflat de operațiunea pusă la punct de cadrul didactic ce obținea credite online, ca pe bandă rulantă, folosind acte false. Mai grav este că unii dintre creditori au trecut deja la executări silite, asta deși polițiștii desfășoară cercetări în acest caz stabilindu-se că debitorii nu au nicio legătură cu banii împrumutați.

 

Propunere de arestare preventivă

Miercuri, învățătarea Magdalena D. a fost reținută. ”După administrarea probatoriului și parcurgerea etapelor procesuale, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, a unei femei de 46 de ani, din comuna Mioarele, urmând ca astăzi, 5 decembrie a.c., să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere luare a unei măsuri preventive.  Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale”, au mai precizat reprezentanții IPJ Argeș. Procurorii au înaintat la Judecătoria Câmpulung propunerea arestării preventive astfel că, femeia a ajuns în fața instanței.