Șofer condamnat cu suspendare după accidentul mortal

0

Judecătoria Costești a condamnat un șofer care a provocat un accident mortal, în ianuarie 2020, la 3 ani închisoare cu suspendare. În timpul procesului, s-a stabilit că bărbatul, în vârstă de 37 de ani, este vinovat de moartea iubitei lui, o tânără de 31 de ani. Acesta a depășit o coloană de mașini la Lăngești intrând în coliziune cu o autocisternă și două autovehicule. Totul pe fondul vitezei excesive. 

 

Tragedia a avut loc pe DN 65, în localitatea Lăngești, pe 24 ianuarie 2020. Marian Remi T., de 37 de ani, din Scornicești, conducea un Audi A3, mergând către județul Olt. Pe locul din dreapta se afla iubita lui, Andreea P., de 31 de ani. Tânăra locuia și lucra la Pitești dar se ducea în vizită la părinții ei, în județul Olt. La Lăngești se circula în coloană, moment în care bărbatul a decis să depășească. Gestul s-a dovedit fatal pentru pasageră. În timp ce se afla pe contrasens, cel de la volan a văzut că din față vine un autoturism și o autocisternă. A vrut să revină pe banda lui, și în ciuda faptului că ceilalți șoferi au frânat ca să-i facă loc, în acel moment a pierdut controlul asupra volanului. Autoturismul s-a rotit pe șosea și a lovit două autoturisme și o autocisternă, în urma impactului violent, autocisterna s-a răsturnat, la fel și unul dintre autoturismele lovite.  Expertiza tehnică realiază în timpul anchetei a scos în evidență faptul că: ”În urma impactului motorul autoturismului marca Audi a fost expulzat din compartimentul motor (pe carosabil), partea față dreapta a fost distrusă în totalitate, portiera dreapta față a fost contorsionată și deplasată spre bancheta dreapta față iar ansamblu roți față a fost rupt din port fuzetă și expulzat din carosabil”, dovedind în acest fel că impactul a fost deosebit de violent.

”A abordat un stil de conducere agresiv”

Anchetatorii, cu ajutorul martorilor și al expertizei, au stabilit că în momentul producerii impactului, Marian Remi T, circula cu o viteză de 120 de kilometri la oră pe un tronson unde limita maximă este de 100 de kilometri la oră.  Concluzia magistraților a fost că bărbatul a avut un comportament agresiv în trafic. ”Inculpatul a abordat un stil de conducere agresiv, optând pentru depășirea unei coloane de autoturisme (4-5 autoturisme conform declarației conducătorului autoutilitarei) deși, viteza de deplasare a acestora era destul de ridicată, de cca. 90 km/h. În aceste condiţii, este evident că inculpatul a realizat că timpul de rulare pe sensul opus ar fi fost destul de ridicat iar acest fapt ar fi trebuit să-l determine să renunţe la această manevră. Instanţa nu exclude posibilitatea ca inculpatul să nu fi observat, la momentul iniţierii manevrei de depăşire, autoturismul marca Hyundai Accent, dată fiind distanţa destul de mare dar și faptul că, potrivit propriilor sale declarații, în fața sa se mai aflau autoturisme care circulau, în aceeași direcție și care inițiaseră, la rândul lor, manevra de depășire; așadar, vizibilitatea inculpatului pe sensul de mers opus era destul de redusă. Dar chiar și în aceste condiții, este greu de acceptat că nu a observat autoutilitara marca Volvo, dat fiind gabaritul acesteia. Or, odată observată această autoutilitară, se impunea renunțarea la manevra de depășire nicidecum continuarea ei. Pe de altă parte, dacă vizibilitatea inculpatului a fost obturată, într-o măsură care nu permitea nici măcar observarea autoutilitarei, este evident că manevrele de depășire nu se impuneau să fie inițiate iar odată inițiate, era necesară renunțarea la acestea. În concluzie, inculpatul a nesocotit dispozițiile legale care îl obligau la o conduită preventivă și în mod nejustificat a optat pentru finalizarea unor manevre de depășire a unei coloane de autovehicule, conștient fiind de starea de pericol pe care faptele sale o generau”,după cum se precizează în motivarea sentinței dată de Judecătoria Costești la începutul acestei săptămâni.

Daune morale de peste 500.000 euro

Marian Remi T. a fost condamant la 3 ani închisoare, cu suspendare. A fost fixat un termen de suraveghere de 3 ani. De asemenea are obligația de a presta 80 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Scornicești. Părinții și fratele victimei au cerut daune morale în valoare de 500.000 de euro fiecare. Judecătorii au admis parțial cererea și au dispus ca părinții să primească fiecare câte 200.000 de euro, fratele 100.000 de euro și cei doi nepoți, copii fratelui, 5000 euro, respectiv 1.000 de euro. Banii vor trebui plătiți de firma de asigurări. Pe lângă aceste sume, familia va primi și daune materiale în valoare de aproximativ 51.000 lei, bani ce reprezintă cheltuieli de îmormântare.  Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.