Proiectul de buget al Primăriei Piteşti

0
0

Pentru anul 2020

Primăria Pitești a făcut public proie­c­tul de buget pentru anul 2020. Astfel, din totalul de 463.056.70 mii lei, peste 80%, adică 369.679 lei reprezintă veni­turi proprii, 50.915 lei sume provenite din bugetul de stat, în timp ce sub 10% din suma totală reprezintă bani de la Uniunea Euro­pea­nă.
Suma totală se împarte în două categorii principale:
1.BUGETUL DE FUNCȚIONARE, căruia i se alocă aproximativ 2/3 din total, în sumă de 312.946 mii lei.
2.BUGETUL DE DEZVOLTARE, pentru investiții, căruia i se alocă 150.110 mii lei, aproximativ 1/3 din totalul bugetului pe anul 2020.
În cadrul bugetului de investiții, 42.462 mii lei sunt obținuti prin finanțare de la bugetul UE.
1.BUGETUL DE FUNCȚIONARE cuprinde:

  • cheltuieli cu bunuri și servicii pentru intreținere și funcționare ( salubritate stradală, spații verzi, iluminat public, reparații curente străzi) în valoare de 97.224 mii lei;
  • asistență socială 59.116 mii lei (indemnizații persoane cu handicap, drepturile asistenților personali, ajutoare sociale de urgență, drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale, cheltuieli aferente personal cabinete medicale gradinițe, școli, licee);
  • 48.000 mii de lei sunt repartizați subvențiilor pentru energie termică si transport public urban;
  • Pentru completarea veniturilor proprii sunt alocați 17.370 mii lei, beneficiari fiind Centrul Cultural, Filarmonica, Fotbal Club Argeș si Direcția pentru Evidența Persoanelor din Pitești;
  • La capitolul alte cheltuieli sunt alocați 3.956 mii lei, necesari pentru burse sociale, de studiu și de merit pentru elevi si sprijin pentru asociații, fundații si culte;
  • 4.039 mii lei reprezintă transferuri pentru finanțarea invățământului particular acreditat.

2.BUGETUL DE INVESTIȚII se împarte între:

  • Învățământ 31.402 mii lei;
  • Cultură, recreere, religie 10.354 mii lei;
  • Locuințe, servicii, dezvoltare publică 33.160 mii lei;
  • Protectia mediului 9.098 mii lei;
  • Transporturi (infrastructură) 71.786 mii lei.

Bugetul pentru investiții ÎNVĂȚĂMÂNT se imparte între „lucrări în continuare” în următoarele unități de învățământ: Colegiul Național Zinca Golescu, Liceul cu Program Sportiv Viitorul Pitești si Școala Gimnazială Matei Basarab si „lucrări noi”, efectuate la Școala Gimnazială Ion Minulescu, Școala Gimnazialș Marin Preda si Școala Gimnazială Negru Vodă.
Investițiile în CULTURĂ, RECREERE, RELIGIE cuprind cheltuieli pentru „lucrări în continuare” cu amenajări teren de sport, locuri de joacă și sisteme de pompare ape pluviale în Lunca Argeșului. „Lucrările noi” presupun modernizări locuri de joacă, modernziare și reabilitare ZOO, reparații capitale teren sintetic Stadion Nicolae Dobrin și sistem de irigații Parc Lunca Argeșului.
Investițiile în LOCUINȚE, SERVICII, DEZVOLTARE PUBLICĂ cuprind, de asemenea, „lucrările în continuare” – branșament electric Piața Găvana, Reabilitare Piața Primăriei, reabilitare terasă imobil Casa Cărții și actualizare PUG. În categoria „lucrărilor noi” sunt cuprinse extinderea iluminatului public, refacerea cupolei Pasajului Sfânta Vineri, realizare panouri informative și sistem de irigații Calea Craiovei.
PROTECȚIA MEDIULUI va beneficia de investiții pentru studiul necesar elaborării Planului de calitate a aerului din Pitești și pentru dotări diverse: containere îngropate și utilaje de ridicare și containere necesare colectare selectivă, diverse categorii.
TRANSPORTUL va fi susținut anul acesta prin investiții în „lucrări în continuare”, cuprinzând: reabilitare strada Trivale, strada Banu Maracine, reconfigurări și reabilitări în bd. Nicolae Balcescu, str. Câmpului, Iosif Gabrea, Ion Ionescu de la Brad, Pasaj Ecaterina Raicoviceanu, Virgil Tempeanu și Pompiliu Robescu. De asemenea, se vor efectua și lucrări de conformare pod peste Râul Doamnei. Se vor achiziționa utilaje în valoare de peste 4.000.000 lei.
INVESTIȚIILE DIN FONDURI EUROPENE
INVĂȚĂMÂNTULUI i s-au alocat în 2020 în total 4.945 mii lei, din care 1.412 mii lei de la bugetul local, 469 mii lei de la bugetul de stat și restul de 3.064 lei fonduri UE. „Lucrările noi” cuprind mansardarea corpului A al grădiniței Căsuța Poveștilor, extinderea spațiilor grădiniței Aripi Deschise, reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Armand Călinescu, reabilitarea și modernizarea grădiniței Primii Pași și reabilitarea termică a grădiniței Castelul Fermecat.
CULTURĂ, RECREERE ȘI RELIGIE primește în 2020 suma de 4.100 mii lei, dintre care 349 mii lei de la bugetul local, 498 mii lei de la bugetul de stat și 3.253 mii lei din fonduri UE. „Lucrările în continuare” vor cuprinde modernizarea și montarea panourilor solare la Bazinul Olimpic din Pitești, în timp ce „lucrările noi” vor consta in realizarea Parcului Lunca Argeșului 3, lucrare în valoare de 1.974 mii lei, din care 39 mii lei vor fi de la bugetul local, 257 mii le de la bugetul de stat și 1.678 mii lei de la UE.
LOCUINȚE, SERVICII ȘI DEZVOLTARE PUBLICĂ va primi în 2020 suma de 5.600 mii lei, bugetul local contribuind cu 1.771 mii lei, cel de stat cu 532 mii lei, în timp ce de la bugetul UE vom avea 3.297 mii lei. „Lucrările noi” reprezintă Promovarea Spiritului Antreprenorial în cadrul Pitești Business Hub – Prosant, regenerarea urbană și zona marginalizată a municipiului Pitești (cartier Războieni și bloc Coremi).
TRANSPORTURILOR li se alocă în acest an 54.327 mii lei, din care 15.327 mii lei de la bugetul local, 5.092 mii lei de la cel de stat și 33.294 mii lei din cel UE. În cadrul „lucrărilor noi” se menționează modernizarea infrastructurii serviciului de transport public local și atractivității transportului nemotorizat prin crearea de sisteme de închiriat biciclete și realizarea de piste și trasee pentru bicicliști. O altă investiție este crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea parcărilor în Pitești. De asemenea, există în proiect realizarea de puncte de transfer pentru transportul public, achizția de autobuze electrice și îmbunătățirea transportului public în Pitești prin achiziționarea de autobuze ecologice.
PROGRAMUL OPERAȚIONAL CU CAPITAL UMAN
LOCUINȚE, SERVICII ȘI DEZVOLTARE PUBLICĂ cuprinde „lucrări în continuare” în valoare de 2000 mii lei pentru modernizarea blocului Coremi.
PNDL 2 – buget total 2.750 mii lei
INVĂȚĂMÂNTUL va avea „lucrări noi” de extindere și reabilitare imobil școala gimnazială Mircea cel Bătrân și reabilitarea tronsonului I Colegiul Național Zinca Golescu.
MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE, DEZVOLTĂRII ȘI ADMINISTRAȚIEI, prin programul de construcții de locuințe sociale are în plan „lucrări în continuare” cămin C3 în clădire locuințe sociale, cu un buget de 1.000 mii lei.
AGENȚIA FONDULUI PENTRU MEDIU
În categoria „lucrări noi” sunt incluse 10 stații cu câte 2 puncte de încărcare pentru vehiculele electrice. Bugetul alocat este de 3.039 mii lei.
INVESTIȚII PROPUSE LA FINANȚARE PRIN C.N.I. S.A.
Bugetul alocat în 2020 pentru proiectare si execuție lucrări Sala Polivalentă Municipiul Pitești este de 100 mii lei. Pentru reabilitarea stadionului Nicolae Dobrin este un buget asemănător, pasajul rutier Craiovei – Tg din Vale are alocat 30 mii lei, iar reabilitarea termică și reparațiile capitale la Căminul Școlar LSP Viitorul Pitești au alocate 1.500 mii lei. De asemenea, în buget sunt cuprinse și: sala de sport liceul Ioan Cantacuzino, sala de sport Liceul Sportiv Viitorul, sala de educație fizică școala gimnazială Nicolae Iorga, sala de educație fizică școala gimnazială Tudor Arghezi, baza sportivă tip 2 liceul Sportiv Viitorul. Sălile de sport cuprinse în lista sinteza a CNI pentru anul 2020 sunt: sala de educație fizică școlară, școala gimnaziala Nicolae Bălcescu, cea de la Colegiul Zinca Golescu și cea de la școala generală Tudor Vladimirescu. C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.