Tragedie în clinica Teddy Care

1
1

Copil în stare critică, la un spital din Bucureşti, după ce a fost anesteziat într-un cabinet stomatologic de la Cli­nica TeddyCare din Piteşti. În vârstă de 4 ani şi 8 luni, a fost dus de mama lui la stomatolog, având nişte carii. Medicul a dispus aneste­zie generală, injectabilă, din cauză că micul pacient era neco­o­pe­rant şi avea mult de lucru, fiind necesară o intervenţie pe canal. Mama şi-a dat acordul cu privire la anes­tezie. După 45 de minute copilul a intrat în stop cardio respirator, fiind resuscitat la clinică şi transportat la Spitalul de Pediatrie Piteşti. De la Piteşti a fost tranferat la Spitalul Grigore Alexan­dres­cu în stare foarte gravă.
Luni după-amiază o piteşteancă s-a dus cu fiul ei, în vârstă de 4 ani şi 8 luni, la Clinica Teddy Care, micuţul având nişte carii. Femeia a acceptat să îi fie făcută anestezie generală, după cum susţin reprezentanţii clinicii. În timpul intervenţiei însă, micuţul a făcut stop cardio respirator. A fost resuscitat şi a ajuns în stare gravă la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Deocamdată nu se ştie exact ce i-a cauzat copilului starea critică.
„Părinţii au optat pentru analgosedare“
„Copilul în vârstă de 4 ani şi 8 luni a venit pentru prima dată la clinica noastră la o consultaţie de specialitate pe 18 ianuarie. În urma acesteia, s-a constatat că avea nevoie de obturaţii cu tratamente de canal şi obturaţii simple. Deşi s-a dovedit necooperant, părinţilor li s-a recomandat să încerce totuşi tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mult şi rezultatele să se lase aşteptate. Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece ştiau de existenţa acestei opţiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente stomatologice sub analgosedare în clinica noastră. Ţinem să precizăm că tratamentele stomatologice sub analgosedare sunt recomandate în cazul pacienţilor anxioşi, care nu cooperează cu medicul dentist şi a căror stare de sănătate are de suferit din acest motiv. Copilul a ajuns în clinică pe 10 februarie la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15.15 – 15.25, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator , medic primar anestezie şi terapie intensivă şi au început tratamentele dentare. După maximum 45 de minute de la începerea intervenţiei, medicul anestezist specialist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât şi medicul stomatolog şi asistenta au observat că starea copilului s-a modificat. Medicul anestezist a constatat că saturaţia de oxigen scăzuse, asociată cu o bradicardie severă şi a început protocolul de resuscitare. Ca măsură suplimentară a fost chemată salvarea, iar echipajul SMURD a decis transportarea copilului la spital pentru monitorizare şi investigaţii suplimentare. Mai adăugăm că tratamentele prin analgosedare se desfăşoară fără probleme în clinica nostră din anul 2018, de când am început colaborarea cu medicul primar de anestezie şi terapie intensivă. Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită în mod curent şi în alte clincii stomatologice atât din Piteşti cât şi din ţară“, au precizat reprezentanţii Teddy Care, într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.
A făcut stop cardio-respirator
Medicul anestezist Adrian Dinescu a explicat că dozajul pentru anestezie a fost calculat în funcţie de greutatea copilului şi a fost administrat injectabil cu ajutorul unui aparat sub supravegherea şi monitorizarea sa. „ Familia pacientului şi-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs în mod normal aproximativ 45 de minute de la începerea intervenţiei, când am avut un episod de bradicardie severă asociat cu scăderea saturaţiei şi a oxigenului, care au dus la un stop cardio respirator. Am început resuscitarea şi pacientul a plecat din clinică stabilizat. Eu am făcut resuscitarea. În paralel cu derularea manevrelor am solicitat şi serviciul de ambluanţă pentru completare şi ajutor în siguranţă. Când pacientul a fost stabilizat, la aproximativ 15 minute s-a decis tranferul la Spitalul de Pediatrie. Copilul avea nevoie de această procedură care care este indicată doar la pacieţii cu anumite probleme sau care sunt efectiv necooperanţi, iar tratamentele stomatologice reprezintă o urgenţă pentru ei. Dozele, ca de fiecare dată, sunt calculate pe kilogram/corp şi mai mult de atât, am şi anumite device-uri specilizate automate care folosesc un model farmacocinetic şi practic sunt mult mai fidele decât o injectare simplă“, a precizat medicul.
Transferat la Bucureşti
Având în vedere starea gravă a copilului, la ora 17.06 a plecat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă către clinică. Copilul a fost preluat şi transportat la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Ieri, în jurul orei 17.30, în cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe a fost adus un pacient în vârstă de 4 ani, cu un echipaj mobil medicalizat. Era intubat. Copilul a fost reevaluat de către echipa de serviciu, a fost echilibrat, s-au recomandat investigaţii imagistice de înaltă performanţă, computer tomograf, ecografie şi probe de sânge şi ulterior, în urma consulturilor interdisciplinare s-a dispus transferul pacientului către un spital de eşalon superior. Având în vedere că este un pacient intubat este un pacient considerat critic“, declara directorul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti, Adina Enescu. La ora 21.48 ambulanţa a plecat către Bucureşti cu copilul. La kilometrul 66 echipajul a oprit şi a demarat alte manevre de resuscitare pentru a-l stabiliza din nou pe copil. La ora 22.55 copilul a fost predat medicilor din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu, din Bucureşti. A fost însoţit de părinţi şi de medicul anestezist.
Dosar penal
A fost demarată şi o anchetă penală în acest dosar. „Poliţiştii argeşeni s-au sesizat din oficiu, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Până la această oră au fost efectuate toate activităţile specifice unei astfel de situaţii. Au fost audiate toate persoanele implicate şi au fost ridicate mai multe materiale de la cabinetul stomatologic“, declara Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.
Amendă de 20.000 de lei
După incident Ministerul Sănătăţii a dispus controale la clinica stomatologică. Există o contradicţie între ceea ce declară reprezentanţii clincii şi constatările în urma verificărilor, în sensul că reprezentanţii MS au declarat că nu exista autorizaţie pentru o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă. A fost dată o amendă de 20.000 de lei. „La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești, acolo unde un copil de 4 ani, după ce a a primit asistență medicală de specialitate, a ajuns internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu”. Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico –sanitare din unitate. Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitesti.
Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeş cu nr. 170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcţionare o secție de ATI. Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20 000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea Sanitară de Funcționare. (HG 857 /2011, art.3, lit e) (n.r nerespectarea obiectului de activitate înscris în certificatul constatator sau în autorizația sanitară de funcționare). Ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii MS într-un raport cu privire la situația existentă“, se precizează în comunicatul remis de Ministerul Sănătăţii. M.Sandu, Foto C Tudor

1 COMENTARIU

  1. Eu i-as întreba pe cei de la Dsp;mai controlează cineva micii dumnezei ziși doctori și înainte de a se afla in presa nenorocirea?
    Ca pare ca ei sunt un fel de cărători de chitanțiere care doar rup amenzi postfactum sau un fel de cioclii care îngroapă problema ! La fel ca și colegiul medicilor și celelalte asociații ale breslei care toate,fără excepție ,merg după principiul ‘corb la corb nu-și scoate ochii’!
    Rușine sa va fie,au ajuns spitalele focare de infecție și cei lucrează acolo monumente de nesimțire ,indolenta și lipsa de compasiune umană !
    Decât sa ajungi in spital la Pitesti unde se moare cu zile,stai 4-5-6 ore la urgente pana se găsește cineva sa facă o consultație,mai bine la BUCUREȘTI .
    Așa zisul Sistem medical e in colaps de mult timp,cu metastaze eu unul nu cred ca mai poate fi vindecat.poate doar cu multe condamnări și mulți așa ziși doctori in pușcărie sau militarizat cumva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.