2100 de momeli vaccinale antrabice pentru vulpi

0
0
  • În Argeş, sunt distribuite



DSV Argeş a început vaccinarea antirabică la vulpi. Astfel, în conformitate cu Programul de supraveghere, control și eradicare a rabiei în România, Programul de vaccinare prin distribuție manuală de momeli vaccinale antirabice la vulpi, se desfășoară începând cu mijlocul lunii trecute, conform unui grafic de distribuție.


Conform acestui grafic # numărul de momeli/ Km² este de 25 # numărul de campanii pentru perioada 2019-2020 este de 4 # numărul de momeli vaccinale antirabice la vulpi estimat pentru județul Argeș, perioada 2019-2020, prin distribuție manuală este de 8400; # pentru anul 2020, campania I de vaccinare prin distribuire manuală, numărul de momeli este de 2100. Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va efectua doar în zonele în care există vizuini. În acest sens, momelile vor fi distribuite în următoarele fonduri de vânătoare: F.V. 28 Dârmănesti, F.V. 10 Mălureni, F.V. 39 Broșteni, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 19 Câmpulung, F.V. 25 Gradiștea, F.V.26 Rădești, F.V. 38 Căteasca, F.V. 42 Vlascuța, F.V. 41 Bălaceanca, F.V. 47 Mozăceni, F.V. 49 Ștefan cel Mare, F.V. 31 Cotmeana, F.V. 51 Bucov, F.V. 15 Bratia, dar şi în zonele din jurul lacurilor şi a drumurilor publice (autostrăzi, șosele naționale). Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină. De asemenea, momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.
Restricţii la vânătoare
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţioneaza circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. În legătură cu aceste acţiuni şi măsuri, au fost informate de către DSV, Instituția Prefectului, I.P.J. Argeș, D.S.P. Argeș, Consiliul Județean Argeș și Garda Forestieră. Mai mult, au fost instruiți on-line, medicii veterinari oficiali și medicii veterinari împuterniciți în vederea acordării asistenței cetățenilor privind procedura ce trebuie urmată la depistarea momelilor vaccinale neutilizate. Tot online au fost instruiți şi gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vânătoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabilește modul de informare a populației, transportul, depozitarea și utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orală destinat imunizării vulpilor, cu scopul de a diminua șansele de răspândire a turbării în cadrul populației de animale domestice și sălbatice, eliminând astfel riscul transmiterii bolii la om. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.