Mulți nu au purtat masca și numărul a explodat!

2
  • Luare de poziție / Punct de vedere (3)



Conferențiar universitar doctor Adtian Tase continuă seria articolelor privind pande­mia de coronavirus și măsurile ce trebuie ur­mate de cetățeni. Iată în continuare amănunte despre virurul SARS CoV – 2 și câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont.


Pandemia COVID-19 este o calamitate la nivel global generată de un inamic minuscul, dar foarte periculos prin cel puțin 6 caracteristici! Fiecare dintre noi trebuie să se protejeze prin portul constant al măștii și dezinfectarea mâinilor. Așa cum folosim umbrela atunci când plouă, sau cojocul când este ger, tot așa trebuie să ne formăm reflexele de a purta masca și de a ne dezinfecta des pe mâini. Până când trece epidemia. Restul este treaba autorităților. Cetățeanul trebuie doar să se împrietenească cu masca și cu spirtul. Plec dimineață de acasă cu minim 3 măști: pe prima o pun atunci când interacționez cu alte persoane, a doua este pentru după-amiază, iar a treia este de rezervă (dacă masca a căzut pe jos, s-a rupt o urechiușă, etc.). Pot scoate temporar masca dacă sunt în aer liber și fără persoane în jurul meu, iar aceste pauze sunt chiar necesare. Pe tot parcursul meu zilnic, mă dezinfectez pe mâini ori de câte ori am ocazia sau după ce am atins ceva suspect. Respectarea normelor sanitare este esențială pentru a câștiga lupta cu COVID-19!
În ultimele săptămâni observăm în județul nostru o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate, multe dintre ele cu simptome chinuitoare, iar paturile de terapie intensivă din unitățile spitalicești argeșene sunt ocupate la maximum. Pacienții noștri sunt transferați în secții ATI din spitalele dedicate COVID-19 de la Ciolpani, Găești, Caracal, Călărași sau Orșova. Numărul de medici infectați în nava amiral a sănătății argeșene a ajuns la 9, iar la personalul sanitar peste 100.
Cum s-a ajuns aici? Scăderea numărului de îmbolnăviri din țara noastră în urmă cu două luni a dus la măsuri de relaxare care trebuiau dublate de portul obligatoriu al măștii în spațiile interioare și în locurile aglomerate. Pentru că mulți indivizi nu și-au asumat responsabilitatea, au rămas cu fața neprotejată, iar incidența îmbolnăvirilor a explodat.
Care sunt armele virusului SARS-Cov2?
1 Contagiozitatea
Virusul SARS-Cov2 este extrem de contagios, transmițându-se cu mare ușurință de la om la om, direct sau prin intermediul suprafețelor infectate. Efectul contagiozității este infectarea exponențială și chiar supraexponențială. Am fost obligați să ne distanțăm social. Unii dintre noi am învățat de câteva luni să purtăm masca de protecție și să ne dezinfectăm mâinile.
2 Virulența (capacitatea de a distruge)/Patogenitatea (capacitatea de a produce îmbolnăviri)
Efectele patogenității sunt îmbolnăvirea și decimarea populației. Noul coronavirus dă o formă gravă de pneumonie care poate ucide, tragedia din Italia cu un număr enorm de victime având asupra noastră nu numai un mare impact emoțional, ci și unul motivațional.
3 Persistența în organismul uman
Conform unor rezultate intermediare ale studiilor efectuate în 2020, virusul poate rămâne în corp mult timp în stare latentă, ca herpesvirusul sau virusul HIV, și poate fi reactivat oricând imunitatea scade.
4 Termorezistența
Observăm din proprie experiență că, spre deosebire de virusurile gripale sezoniere, noul coronavirus este rezistent la căldură. Odată cu răcirea vremii, riscurile vor fi și mai mari, după cum se întâmplă în Brazilia unde iulie și august sunt luni de iarnă. Dar acum în România suntem în luna lui Cuptor și numărul de îmbolnăviri crește vertiginos!
5 Versatilitatea imună
Virusul își schimbă fața, înșelând sistemul imunitar care nu îl mai recunoaște. Iar anticorpii produși la cei care au suferit infecția funcționează doar o perioadă limitată de timp. Alterarea sistemului imunitar, fie în minus – organismul fiind mai permisiv cu infecția virală, fie în plus – prin inundația cu citokine. Pentru o bună imunitate se recomandă alimentație echilibrată cu vitamine și minerale, somn suficient, exercițiu fizic, o viață fără stress.
6 Alterarea sistemului nervos arată un tropism pentru neuroni
Studii în derulare dau că rezultate intermediare posibile sechele neurologice cu crize de epilepsie cauzate de persistența virusului în organism. De asemenea, trebuie să ținem seama și de neurotoxicitatea unor medicamente utilizate în tratamentul infecției COVID-19. Un alt efect foarte important este alterarea psihicului uman, de la atacuri de panică și până la negarea existenței virusului.
În concluzie, pentru că epidemia nu dă semne că va trece curând, cei care nu și-au format încă reflexul de a purta masca, trebuie să-și rezolve această problemă acum.  M.S.