Copilul a murit

0

Cazul Tragedie la Clinica Teddy Care

Miercuri seara, copilul în vârstă de 4 ani şi 8 luni care a intrat în comă în urma administrării unei anestezii la Clinica Teddy Care, a murit la Spitalul Gri­gore Alexandrescu. La scurt timp după declararea decesului a fost suspendată activitatea clinicii privind Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. În plus, înca­drarea juridică a fost schimbată din vătămare corpo­rală din culpă, în ucidere din culpă.
Copilul în vârstă de 4 ani și opt luni a murit miercuri seară, după ce a făcut un al treilea stop cardiorespirator și nu a mai putut fi salvat. El era ­ținut în viață doar de aparate, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, de luni seara când s-a petrecut nenorocirea la Clinica Teddy Care din Piteşti. Inspectorii Ministerului Sănătății spun că băiețelul ar fi fost sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea propofol și ketamină. Substanțele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există și secție de terapie intensivă.
Activitate suspendată
La scurt timp după ce a survenit decesul, Aura Copciag, şef Serviciu Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a mers la clinică şi a anunţat că va fi suspendată activitatea. „Având în vedere riscul major care s-a generat, copilul a murit şi având în vedere severitatea efectului datorită expuneriila acest risc, am decis suspendarea activităţii Clinicii Teddy Care, începând de acum! În momentul acesta mergem la sediu şi emitem decizia de suspendare a activităţii, până la intrarea în legalitate, până la rezilierea contractului cu medicul anestezist, până la schimbarea certificatului de înregistrare la colegiul medicilor pentru că au şi activitatea de ATI care trebuie să fie exclusă din obiectul de activitate. Am luat decizia de suspendare a ctivităţii de ATI. Clinica funcţionează în condiţii corespunzătoare, respectă prevederile privind structura, finisajele exterioare, dotările sterilizarea şi dezinfecţia. Problema a fost că a generat un risc major pentru sănătate”, a precizat reprezentanta DSP Argeş.
În fişe nu sunt trecute anesteziile
Întrebată dacă în Piteşti mai există şi alte clinci care fac această anestezie totală, Aura Copciag a declarat: „ Nu ştim (n.r dacă mai fac), niciuna nu este autorizată. Noi nu putem să verificăm pentru că dacă fac această procedură o fac în general după-amiază, când medicii anestezişti care lucrează în alte unităţi vin şi fac anestezii în baza unui contract. Nici nu avem cum să verificăm”. De asemenea, Aura Copciag a precizat că în fişa copilul decedat nu era prevăzută procedura de analgosedare. „ Există o fişă a pacientului, totul este electronic. Copilul este înregistrat cu tratamentul stomatologic. Procedura de analgosedare nu este înregistrată. Am înţeles că s-au mai făcut şi altor copii dar nu am găsit în documentele înregistrate”.
Cu toate că nu erau autorizaţi să efectueze anestezii, cei de la clinică deţineau legal substanţele de sedare utilizate. „ Au autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii pentru utilizarea de substanţe sedative psihotrope. Poate că la anestezia locală se folosesc şi astfel de substanţe, nu ştiu că nu sunt de specialitate. Substanţele le au achiziţionate legal, de la farmacie, conform autorizaţiei Ministerului Sănătăţii pentru utilizarea acestora”, a explicat Aura Copciag.
Nicio clinică stomatologică nu este autorizată pentru anestezii!
Ieri Direcţia de Sănătate Publică Argeş a transmis redacţiei noastre un comunicat prin care sunt avertizaţi părinţii care îşi dau acordul pentru anestezii generale în cabinetele stomatologice. „Vă informăm că în judeţul Argeş nu există cabinete medicale dentare autorizate, pentru adulţi şi copii, cu anestezie şi terapie intensivă. Rugăm părinţii să nu solicite medicilor activităţi neautorizate sanitar”, este anunţul făcut de DSP Argeş.
Dosar de ucidere din culpă
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a schimbat încadrarea juridică din vătămare corporală din culpă, în ucidere din culpă, după moartea copilului. „Totodată, precizăm că încă de zilele trecute au fost luate toate măsurile pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar la momentul de față se așteaptă concluzii de natura tehnică, care vor fi trase în urma verificărilor Direcției de Sănătate Publică. Dosarul este instrumentat sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti”, a precizat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Urmează să fie audiaţi toţi cei implicaţi, angajaţi ai clinicii, medicul anestezist, mama copilului, etc. „La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti se află înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, în esenţă se cercetează împrejurările în care a intervenit decesul unui copil de 4 ani, ca urmare a unui tratament aplicat în cadrul unei clinci medicale de pe raza municipiului Piteşti. În cadrul unui astfel de dosar se fac cercetări şi vor fi audiate toate persoanele care au fost implicate în activitatea medicală precum şi aparţinătorii victimei. Fiind o cauză complexă, cu siguranţă, vom apela la serviciile unor specialişti în medicină legală. În situaţia în care se va ajunge la o expertiză medico-legală se va desemna un expert de către organele judiciare iar părţile care sunt implicate în cercetare vor avea posibilitatea să îşi desemneze în expert parte. În momentul de faţă, urmărirea penală este doar faţă de faptă, in rem”, a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Nicolae Argeşeanu. M.Sandu