Un bucureştean a ajuns în arest după ce a folosit, fără drept, un card bancar şi a scos toţi banii din cont. El a utilizat, în mod repetat, instrumentul de plată, până a golit contul beneficiarei. Acesta îi aparţinea unei pensionare din Piteşti, în vârstă de 70 de ani. Femeia şi-a dat seama că nu mai are cardul la mai bine de o lună după ce banii dispăruseră din cont.
La sfârşitul lunii iulie, piteşteanca în vârstă de 70 de ani, a reclamat la Biroul de Investigaţii Criminale Piteşti că a pierdut cardul bancar şi i-a fost golit contul. Nu putea preciza cu exactitate data la care a rămas fără instrumentul de plată, însă s-a stabilit că banii au fost retraşi de la mai multe ATM-uri, pe data de 18 iunie, cu mult înainte ca femeia să îşi dea seama. Dosarul a fost instumentat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, privind săvârşirea infracţiunilor de însușirea bunului găsit, accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
A făcut mai multe retrageri
Anchetatorii au stabilit că cei care au retras banii sunt: Sorin C., de 52 de ani, din Bucureşti, împreună cu un alt bucureştean Laurențiu Vasile D. de 31 de ani, arestat în altă cauză. Ambii sunt recidivişti cunoscuţi. Sorin C. a mai fost condamnat pentru furturi în timp ce complicele său a avut probleme cu legea pentru furturi şi pentru infracţiuni privind accesul ilegal la un sistem informatic. Cei doi au susţinut că au găsit un portofel aruncat în care se afla cardul şi codul PIN. Au retras prima dată 2.000 de lei de la un ATM, ulterior fiind făcute alte retrageri cu sume mult mai mici, în total 3.000 de lei. După audieri, Sorin C. a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Ieri acesta a fost prezentat Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a admis cererea şi a emis pe numele bărbatului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Imediat după ce a aflat sentinţa, inculpatul a depus contestaţie. Cercetările oamenilor legii continuă, bucureşteanul fiind bănuit de comiterea mai multor infracţiuni similare.
Nu lăsaţi codul PIN în portofel!
Ca urmare a acestei întâmplări Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş a venit cu câteva sfaturi pentru cetăţeni: „ Recomandăm cetăţenilor să nu ţină în portofel şi datele referitoare la codul PIN al cardurilor bancare sau alte asemenea date de autentificare.
Totodată, amintim că din punct de vedere legal, însuşirea unui bun găsit sau ajuns din eroare ori în mod fortuit în posesia altei persoane, care nu îl predă autorităților în termen de 10 zile, constituie infracțiune”, a precizat purtătorul de cuvânt. M.Sandu