Câine legat şi târât pe şosea cu maşina!

1
  • Proprietarul s-a ales cu dosar penal



Imagini crunte la Leordeni, miercuri, unde un câine a fost târât de maşină o porţiune bună de drum. Ulterior, bietul animal a fost abandonat pe malul unui râu, mai mult mort decât viu. Proprietarul s-a ales cu dosar penal. Acesta a declarat că a fost vorba de un accident.


„La data de 26 august, în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Leordeni au fost sesizați cu privire la faptul că, pe raza localității Leordeni, un câine este transportat fiind legat de un autoturism. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei. Bărbatul, de 48 de ani, din Leordeni, a afirmat că a vrut să transporte, în remorcă, câinele într-o altă locație, însă animalul a sărit din remorcă și s-a rănit până să observe el acest lucru. Ulterior, bărbatul a abandonat câinele rănit pe malul unui râu”, a declarat Mădălina Epure, purtător de cuvânt al IPJ Argeş, referitor la teribila întâmplare.
Proprietarul susţine că nu a ştiut ce se petrece!
Poliţiştii au aflat despre incident de la un localnic. Acesta a văzut cum câinele era târât şi a sunat la 112. Când au ajuns oamenii legii acasă la Daniel D., despre el fiind vorba, bărbatul nu mai avea patrupedul. Acesta a recunoscut totul şi le-a spus oamenilor legii că a fost vorba de un accident. Susţine că a legat animalul cu o lesă lungă. Şi-a dat seama mult prea târziu că animalul a sărit din remorca maşinii. Când l-a văzut cât era de rănit, l-a abandonat mai mult mort decât viu. După ce s-a trezit cu poliţiştii la poartă şi a aflat că ceea ce a făcut el intră în sfera penală, Daniel D. s-a dus şi a recuperat animalul ducându-l la veterinar. A fost sancţionat pentru abandonarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului. De asemenea, pe numele lui a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea animalelor.
Animalele sunt protejate prin lege
Cu acest prilej poliţiştii reamintesc deținătorilor de animale faptul că au anumite obligații față de patrupede. „Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: un adăpost corespunzător; hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie; asistenţă medicală. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.
Prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute mai sus”, a explicat Mădălina Epure.
Deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit. Pentru cei care încalcă legea, sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Posesorii de animale care comit contravenţii riscă amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei. M.Sandu