Distanțare, măști și prezență prin rotație!

1
  • Măsurile cerute pentru organizarea cursurilor școlare



Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării au emis marţi un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.


Cel care a semnat acest ordin este Nelu Tătaru, ministrul Sănătății , iar documentul reglemetează măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în școli și licee. Din punct de vedere sanitar, conform actului normativ, direcțiile de sănătate publică vor informa până la data de 7 septembrie Inspectoratul Școlar Județea și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ. Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.
Scenariul 1
– Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2
– Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
– Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3
– Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online
Distanță 1 m între copii
De asemenea, Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte. # Conform acestor ghiduri, în cazul tuturor ciclurilor de învățământ, intrarea la cursuri se va face eșalonat, pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. # Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ cu păstrarea distanței de 1 m între copii/elevi. # Purtarea măștii de protecție în interiorul unității de învățămât este obligatorie în cazul personalului didactic și al elevilor începând din clasele primare. # Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar și dezinfecția și aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face și dezinfecția diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.
Prezență 50%
– Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanțarea de minimum 1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă.
– De asemenea, pe lângă triajul observațional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs. # Începând cu clasele primare, prezența la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotație la 1-2 săptămâni. “Depunem toate eforturile pentru începerea anului școlar în siguranță. Este importantă distanțarea socială, dar și respectarea măsurilor de igienă care sunt deja cunoscute. Condițiille în care se va desfășura acest an școlar: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară a impus un efort maxim în ultimele două luni”, a declarat ministrul Nelu Tătaru într-o conferință de presă. S.M.


1 COMENTARIU

  1. In sfârşit, „Ministerul” va pune in practică/operă …VISUL…”de Aur”, la care doar …”au VISAT…în secret” GENERAȚIE după Generație…de LEPRE ale LIPSEI de Educație,…că de ÎNVĂȚĂMÂNT,…de ce…SĂ (mai) VORBIM !!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.