Câte 2500 lei pentru salariaţii care fac telemuncă

0
0

  • Firmele argeşene care au angajaţi ce lucrează de acasă beneficiază de un ajutor în plus



Guvernul a instituit un ajutor de 2.500 de lei care se acordă firmelor pentru achiziționarea de mijloace tehnice pentru salariații care muncesc în regim de telemuncă. Această sumă poate fi cerută până la finalul anului pentru oricare angajat care a lucrat în regim de telemuncă cel puțin 15 zile în starea de urgență.


Ajutorul se acordă prin Ordinul 1376/2020 care stabilește modalitățile de acordare a sprijinului financiar și a categoriilor de bunuri ce pot fi achiziționate în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, informează capita­l.ro. Astfel, cu acest ajutor, vor putea fi achiziționate doar echipamente noi, de următoarele tipuri: # laptop sau notebook; # tabletă; # smartphone; # periferice aferente dispozitivelor de mai sus; # echipamente pentru conectarea la internet a dispozitivelor de mai sus; # licențe software pentru aceste dispozitive.
Cerere, declaraţie şi listă
Pentru a beneficia de acest ajutor, reprezentanții societăților respective trebuie să depună la agențiile de ocupare a forței de muncă o serie de documente: # cerere potrivit modelului anexat la ordinul de ministru; # declarație pe proprie răspundere cum că salariații pentru care se cer bani de echipamente au lucrat cel puțin 15 zile în regim de telemuncă în starea de urgență;# lista telesalariaților pentru care se cer banii de echipamente. Un lucru trebuie menționat, conform Ordonanței de urgență 132/2020 prin care s-a instituit acest ajutor, se arată că regimul de telemuncă trebuia precizat în contractele individuale de muncă pentru fiecare salariat.
Telemunca, în contractul de muncă
În acest context, firmele care nu au trecut în contractele de muncă telemunca la momentul stării de urgență, măcar pentru cele 15 zile cerute acum pentru ajutorul de laptop, și care nu au consemnat acest lucru în REVISAL nu se mai încadrează la acest sprijin de 2.500 de lei. Regimul de telemuncă este reglementat de Legea 81/2018 și se consemnează în tipul contractului individual de muncă la întocmirea acestuia sau ulterior prin act adițional și se transmit în REVISAL (este opțiune specială pentru telemuncă). Cine vrea să acceseze măsura celor 2500 lei pentru echipamente trebuia deja să aibă în Revisal consemnat regimul contractului cu clauza de telemuncă. Cei care vor să o facă acum (retroactiv) sancțiunea conform HG 905/2017 nu este mică. Netransmiterea modificărilor la tipul contractului de munca în termen – cu o zi anterioară modificării – amenda de la 5.000 la 8.000 lei cu jumate din minim în 15 zile.
Aşa că trebuie mare atenție dacă se solicită cei 2.500 lei, pentru că s-ar putea să se dea mai mult pe amendă decât ce bani se primesc primiți sau, cel mai fericit caz, cu banii primiți se plăteşte amenda dacă se aplica jumate din minim. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.