Pescuitul la babuşcă şi plătică

2
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit


Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Pescuitul la babuşcă şi plătică”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrişor, pescar de compeţitie, de 4 ori campion naţional la feeder, 3 titluri de vicecampion naţional la individual, 4 titluri campion naţional cu echipa la staţionar, câştigător a mai multor concursuri importante din ţară, atât cu feederul cât şi la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel.
Mulţi dintre voi aţi început pescuitul la aceasta specie de peşte. Alături de caras şi oblete, babuşca este una din cele mai populare specii de peşti din lumea întreagă. Nu ascund faptul că este una din speciile preferate ale pescarilor de competiţie din întrega lume. Babuşca, la prima vedere, nu pare a fi un peste mofturos, însă atunci când trebuie să o prindem în mod constând ne dam seama că nu este aşa. De pilda niciodată nu putem fi siguri de poziţia ei în apa, ba stă la suprafaţă, ba intre ape, însă de cele mai multe ori o găsim la 10-15 centimetri de fundul apei. Acolo este poziţia ei preferata. De aceea pescuitul “baboiului”, cum i se mai spune în termeni populari, nu este aşa de simplu pe cât pare.
Nada joacă un rol foarte important
O mare problema o reprezintă nada. De exemplu aditivii lichizi şi cei praf dedicaţi nu sunt indicaţi a fi folosiţi la alte soiuri de pesti. Foarte rar iese o partida de plătică sau caras cu un aditiv de babuşcă. Că la orice pescuit nada joaca un rol foarte important sau mai bine spus pregătirea ei este foarte importantă. Trebuie umectată în funcţie de curenţii din apă şi de poziţionarea peştelui. Dacă babuşca stă la 10-15 centimetri de fundul apei atunci nada trebuie umectată foarte atent şi bine, pentru că particulele care nu sunt umectate corect se ridică la suprafaţă şi babuşca nu vă mai sta pe substrat. Umectarea nadei trebuie făcută neapărat în doua etape, iar nădirea constantă este cheia succesului. Componenta favorită a băbuştii este cânepa. Foarte mulţi pescari începători nu stiu să o folosească şi dau greş cu ea. Daca folosiţi cânepă prăjită, atunci vă recomand să o folosiţi în două moduri. Dacă umectarea nadei se face cu TTX, atunci ea trebuie introdusă de seara la înmuiat cu acesta, pentru că toată cânepă să aibă timp să absoarbă foarte bine apa. Dacă nu folosim TTX se poate pune de seara într-un litru de apă caldă, iar dimineaţa putem umecta nada cu această compoziţie. Aceste două lucruri sunt foarte importante atunci când folosim cânepă. Dacă folosim cânepă fiartă şi aici pot apărea câteva probleme. Trebuie pusă înainte într-o găleată cu apă deoarece vor fi destul de multe boabe care vor pluti. Acestea trebuie îndepărtate, numai cânepa care se scufundă putând fi folosită. De obicei acesta se lansează cu praştia pe plută.
Viermuşii, momeala preferată
Tot la nada ar fi de discutat puţin despre culoarea ei. Foarte rare sunt cazurile când babuşcă raspunde la culori deschise. De cele mai multe ori nada preferată este brună sau neagră. Că momeală vie, babuşca adoră viermii mici şi roşii, pinky, cum le spunem noi, însă larvele de libelulă constituie o momeala pe care nu o vă refuza niciodată. Spre deosebire de alţi peşti la babuşcă se poate folosi şi pământ în nadă, ea nefiind speriată de norul produs şi nici de combinaţia pământ-fouilles. Desigur se poate umecta pământul să nu facă nor, dar asta rămâne la latitudinea fiecăruia. Dacă vreodată doriţi să coloraţi nada, iar Tracix-ul vă lipseşte din dotare, atunci folosiţi cu încredere 2 plicuri de cacao la 4 kilograme de nada. Babuşca adora cacao şi tot ce este bazat pe ciocolată.
Reţetă de nadă
Daca ar fi să vă dau o reţetă de nadă pentru babuşcă aceasta ar fi:
3 kilograme Gardons de la Sensas,
un kilogram de Etang,
aditiv lichid Gardos plus o pungă de aditiv praf Gardonix sau Duble Vanilla.
La aceasta reţetă de nadă se mai poate adaugă Pastoncino sau TTX, după preferinţe.
Referitor la linia de pescuit, va trebui să fie extrem de fină, la fel şi pluta, care trebuie să fie extrem de bine echilibrată. Băbuştii nu-i place să vadă o struna lungă, de aceea aceasta trebuie să fie de maxim 25 centimetri.
Pescuit la plătică, un pescuit de fineţe
Sunt sigur că pentru mulţi dintre dumneavoastră plătică este pestele favorit. Este foarte adevărat că pescuitul plăticii nu este simplu, mai ales atunci când este mofturoasă. Caracteristica principală a acestui pescuit este fineţea. Chiar dacă în locul unde pescuim este foarte multa plătică trebuie să avem grijă la linia pe care o folosim, fie că pescuim la Match, feeder sau rubeziană. De exemplu, pe acumularea Săruleşti este plătică din belşug, însă, cum a fost şi anul acesta la Campionatul National de Feeder, mulţi nu reuşesc să prindă mai mult de 5 kilograme, pe când anumiţi pescari sar de 13-14 kilograme. Dacă pescuim cu feederul, atunci cârligul şi firul subţire fac diferenţa, la fel şi un băţ de putere light. Dacă pescuim la Match pluta foarte bine echilibrată, a cărei antena ar fi bine să fie din carbon şi un plumbaj etalat nu pot să ne aducă decât bucurii. La rubeziană pluta este cel mai important lucru din punctul meu de vedere, ea trebuie să aibă o antenă foarte uşoară, de plastic, goala pe dinăuntru, pentru a detecta şi cea mai mică mişcare. Ştim cu toţii că, de foarte multe ori, pescuind la rubeziană, avem nevoie de un cârlig mărimea 18, cu două larve de libelulă pentru a păcăli plătică.
Ţineţi cont de granulaţie
Daca fineţea este principala problema atunci când pescuim plătică şi nada pentru aceasta specie nu este deloc simplă. Ca de fiecare data, umectarea este foarte importantă. Când pregătim o nadă de plătică trebuie să ţinem cont de granulaţie. De obicei aceasta trebuie să fie foarte fină, altfel peştele devine mofturos şi nu se apropie. Plătica adoră mirosul de scorţişoară, caramel şi este înnebunită după turta dulce şi sămânţă de dovleac. De fapt, în nicio nadă, oricât ar fi ea de puţin cunoscută, turta dulce nu lipseşte. Este principalul lucru de la care se pleacă atunci când se pun bazele unei nade reuşite. Spre deosebire de alţi peşti plătica apreciază mirosurile puternice şi aici fac referire la aditivi. Putem, fară nicio problemă, să introducem atât aditiv praf cât şi lichid. Poate vă întrebaţi dacă putem combina mirosul de caramel cu acela de scorţişoară? Da, însă numai în cazul în care aroma lichidă este caramelul, iar praful scorţişoară. Am încercat şi invers, însă fară prea mari rezultate.
Este atrasă de zgomotul bulgărelui
Plătică adoră pământul cu fouilles şi cu larve de libelule, principala calitate a pământului fiind norul creat. Plătica adora acest lucru, mai ales dacă este şi nada vie în el. Un alt lucru foarte interesant este gălăgia şi aici fac referire la modul de nădire. De foarte multe ori plătică este atrasa de zgomotul bulgărelui de nadă sau al pământului, în momentul nădirii. Aşadar ne dăm seama că acest peşte este foarte complex, iar atunci când eşti hotărât să faci un pescuit de plătică trebuie să ai la tine un adevărat arsenal. A apărut pe piaţă recent o nadă scoasă de campionul naţional Benzar Zsolt, special pentru plătică. Se numeşte Turbo Champion Breme şi o recomand cu încredere pentru că este excepţională. O să vă daţi seama că poate fi folosită şi la alţi peşti, nu numai la plătică. M.D.


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.