De multe ori nu observăm frumuseţea de lângă noi şi alegem să explorăm tărâmuri mai îndepărtate în speranţa că o să întâlnim acolo peisaje şi locuri de poveste cu ajutorul cărora o să construim amintiri pe viaţă.
Profund greşit! La un pas de noi, în frumoasa şi eterna Românie, acest vis poate deveni realitate. Şi, putem garanta că mulţi dintre noi, prinşi în mrejele rutinei zilnice, nu suntem conştienţi că in imediata noastră apropiere, se găsesc atâtea locuri interesante şi pline de istorie. Pe acestea ne propunem să vi le prezentăm în rândurile următoare.
Delta Dunarii
Nu se poate începe acest top de destinaţii turistice, fără a aduce în prim plan comoara noastră naţională, Delta Dunării. Intrată în marele patrimoniu UNESCO în anul 1991, Delta Dunării măsoară nu mai puţin de 3446 de kp, majoritatea aparţinând teritorial ţării noastre. Aceasta biosferă, o minune a naturii, este traversată de Paralela 45 şi este formată din 3 braţe importante, Sfântul Gheorghe, Sulina şi Chilia.
Chilia delimitează graniţa României cu Ucraina şi se întinde pe o lungime de 104 km pătraţi. Este a doua ca mărime din Europa şi se remarcă printr-o floră şi faună diversificată răspândită pe toată suprafaţa acesteia. Este o destinaţie unică atât pentru iubitorii de natură cât şi pentru cei în căutarea unor obiective turistice speciale. Astfel, în zona Deltei Dunării poţi vizita Castrul Roman de la Murighiol, ruinele cetăţii greceşti Histria, situl arheologic de la Vişina sau biserica ortodoxă Buna Vestire din Tulcea, declarată monument istoric. Spaţiile de cazare nu lipsesc, unde pensiunile turistice din Murighiol, Jurilovca sau Mahmudia, colorate în albastru şi alb, amintesc fără îndoială de Grecia.
Cea mai frumoasă activitate pe care o vei putea face în Delta este chiar pescuitul. În timp ce te bucuri de aceste momente şi vrei să iei o pauză, nu uita să arunci o privire şi pe netbet casino online ca să vezi ce mai este nou pe una dintre cele mai bune platforme de gambling din România.
Transalpina
Transalpina este o destinaţie care place cu siguranţă şoferilor dar şi celorlalţi ocupanţi ai maşinii. Este cea mai înaltă şosea din ţara noastră, care traversează 4 judeţe străpungând Munţii Parâng de la sud la nord, urcând până la o altitudine de 2145 de metri. Drumul are o istorie veche, fiind cunoscut sub denumirea de Coridorul IV Strategic Roman. Germanii au făcut acelaşi lucru în timpul primului Război Mondial, Regele Carol al II-lea decizând să reabiliteze acest drum în perioada 1934 – 1939. Drumul modern, aşa cum îl cunoaştem în zilele de astăzi, s-a deschis oficial în anul 2016, cu un orar de funcţionare între orele 07.00 – 20.00, cu o limită de viteză stabilită la 30 km la oră. Transalpina, sau DN 67C, este recunoscut pentru frumuseţea spectaculoasă şi prin popasurile turistice renumite din zonă. Amatorii de mâncăruri tradiţionale îşi vor găsi alinarea în tocana de oaie oferită de Stâna Stefanu, condusă de soţii Babu, oieri din generaţie în generaţie.
Maramureș
Judeţul Maramureş este renumit prin frumuseţea peisajelor, a portului popular şi a obiectivelor turistice pe care măcar o dată în viaţa merită să le vizitezi. Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai frumoase din Maramureş, are o istorie pe care puţini oameni o cunosc. Construită în secolul XVIII, pe locul unui fost cimitir, edificiul surprinde prin culorile vii alese pentru picturile interioare şi exterioare, care pun în evidenţă stilul baroc. Vizitarea mănăstirii merge mâna în mână cu Cimitirul Vesel de la Săpânţa, unic în lume prin mesajele umoristice scrise pe crucile decedaţilor. O altă locaţie spectaculoasă, de această dată situată în Munţii Rodnei, o constituie Cascada Cailor, cea mai mare din ţara noastră, care, măsoară o lungime de 90 de metri şi care, este situată în apropiere de staţiunea montană Borşa. Accesul este unul facil, prin traversarea unei păduri sau prin deplasarea cu telecabină. Cascada îşi trage numele din legenda locală conform căreia hergheliile de cai care se hrăneau în zonă, au fost obligate să sară de pe munte atacate fiind de un urs, dând naştere acestei cascade.
Caraş-Severin
Judeţul Caraş-Severin dă lumii una dintre cea mai frumoasă rezervaţie naturală mixtă din lume, Cascada Bigăr. Cunoscut de localnicii din zona Bozovici sub denumirea de Izbucul Bigar, Izvorul Bigăr se varsă după 200 de metri în râul Minis, pe o stâncă calcaroasă, formând Cascada Bigăr. Considerată de presa de specialitate ca fiind cascada plasată pe locul 1 mondial ca frumuseţe şi spectaculozitate, acest obiectiv turistic are în spate o legendă vehiculată în zonă.
Această legendă face referire la un tânăr îndrăgostit, pe nume Bigăr, care are o iubire imposibilă cu o fată aflată sub povara unui blestem, care îi interzice să se îndrăgostească. Fata se transformă în cascadă iar tânărul se îneacă în apă, cei doi părăsind în acest fel lumea. Legenda mai spune însă că cei care doresc să aibă parte de o dragoste adevărată, care să reziste trecerii timpului, fiind nevoiți să bea apă din această cascadă. Cascada Bigăr a fost declarată începând cu anul 2000 zonă protejată de interes naţional şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei. Accesul la cascadă este unul facil, pe o potecă săpată în munte şi care se termină cu un podeţ de lemn de pe care o puteţi privi în toată splendoarea ei.
Satul Viscri
Satul Viscri aproape că nu mai are nevoie de niciun comentariu. Asociat cu imaginea regală a prinţului Charles al Marii Britanii, satul este la rândul lui încadrat în patrimoniul mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai dorite obiective de către cetăţenii străini care ne vizitează țara.
Satul Viscri este situat în Transilvania, judeţul Braşov şi este parte integrantă a comunei Buneşti, situată în apropierea istoricului oraş Sighişoara. Este inclus în patrimoniul UNESCO prin biserica fortificată săsească pe care o adăposteşte în interiorul său. Fiind un sat populat de saşi, toate casele poartă amprenta şi stilul arhitectonic al acestora. Dacă ajungi acolo, nu rata Muzeul Popular, Biserica Veche, Turnul şi intrarea în cetatea Viscri prin curtea interioară a acesteia. Nu în ultimul rând, aveţi posibilitatea să vă cazaţi la o casă săsească din sat şi să serviţi masa la Restaurantul Sura sau la Barn Restaurant pentru a vă delecta cu bunătăţile locale. Experienţa trăită în acest sat transilvănean este cu adevărat unică.
România are multe obiective turistice amplasate în locuri pitoreşti care îţi taie cu adevărat respiraţia. Am trecut în revistă 5 dintre aceste obiective pe care le considerăm de neratat într-o viaţă de om şi pe care vă invităm cu tot dragul să le dai curs. Nu iti mai rămâne decât un singur lucru de făcut, să pleci la drum şi să te bucuri de frumuseţile patriei noastre!