Noua strategie de limitare a COVID-19 în Germania!

2
0

  • Cof. univ.dr. Adrian Tase



Conferenţiar universitar doctor Adrian Tase susţine că Germania a emis o nouă strategie de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 care integrează factorii de blocare a verigii epidemiolo­gice a lanțului pan­demic. În articolul de astăzi vorbeşte despre noul ghid federal de luptă împotriva noului coronavirus.


De când a început pandemia, ne-am obișnuit cu trei factori de apărare – distanțarea socială, masca și dezinfectantul. Săptămâna trecută, în 2 octombrie 2020, Germania a anunțat o nouă strategie de combatere a răspândirii SARS-CoV-2.
Metoda este prezentată ca ieftină și eficientă. Are la bază cele trei elemente binecunoscute – respectarea distanței sociale, masca și dezinfectantul, la care se adaugă alte două. Punctul 4 este aplicația de avertizare referitoare la infecțiile cu noul coronavirus – Corona Warn App, iar punctul 5 este ventilarea constantă a spațiilor interioare, care practic nu costă nimic. Ventilarea spațiilor închise a fost raportată concomitent și de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din țara noastră pe baza unui studiu propriu.
Ghidul guvernamental federal german de luptă împotriva noului coronavirus a fost astfel ameliorat zilele trecute cu două elemente noi. Acum, strategia națională de combatere a virusului în Germania este sumarizată de un acronim, care înseamnă: A (Abschied, Abkehr) = distanțare, H = Hygiena, M = Maske, C = Corona Warn App, V = Vent.
Unii dintre noi utilizăm deja aplicația “worldometer”. Noua aplicație “Corona Warn App” este specifică pentru pandemia actuală, poate fi descărcată pe telefonul mobil și este garantată ca acuratețe a informației de Institutul “Robert Koch” din Berlin. Dincolo de informare, calcularea riscului de contaminare și îmbolnăvire, ca și măsurile de protecție, aplicația oferă o conștientizare a populației, astfel că deciziile autorităților sunt mai ușor de luat cu oameni corect informați. Se știe că riscul cel mai mic de îmbolnăvire cu noul coronavirus este în aer liber (outdoor), de exemplu într-un parc, dacă nu este nimeni pe o rază de câțiva metri. De ce să nu încercăm transformarea spațiilor închise (indoor) în spații aerisite, care să se apropie de situația spațiilor deschise. Corona-Warn-App ajută la întreruperea rapidă a lanțului infecției. Ea transformă smartphone-ul într-un sistem de avertizare. Aplicația ne informează dacă am avut contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19. Ea ne protejează pe noi și pe cei din jurul nostru, ca și intimitatea.
Potrivit experților germani dr. Drosten de la Spitalul “Charité” din Berlin și ing. Kriegel de la “Universitatea Tehnică” din Berlin, ventilarea cu regularitate a tuturor încăperilor din spațiile publice și private poate reduce considerabil riscul infectării. Ventilarea de impact (Stosslueften) se face prin deschiderea largă a ferestrelor minimum 5 minute de două ori pe zi, dimineața și seara. Ventilarea încrucișată (Querlueften), cu toate ferestrele deschise, este o aerisire completă.
Interesul germanilor pentru aer curat se vede și din tehnologia sofisticată a ferestrelor termopan care permite o varietate de deschideri. Există dovezi clare că scăderea calității aerului din birouri se corelează cu creșterea numărului zilelor de concediu medical al angajaților. Experți în mecanica fluidelor, igiena aerului și aerodinamică, au stabilit cu precizie că aerisirea sălilor de clasă trebuie făcută iarna timp de 3 minute la fiecare 20 de minute. Se recomandă elevilor să poarte fulare în timpul orelor de curs.
În concluzie, nou lansata strategie germană anti-corona are următoarele puncte: păstrarea distanței între persoane, portul măștii, utilizarea săpunului și dezinfectantului de mai multe ori pe zi, folosirea aplicației specifice de pe telefonul celular “Corona Warn App” și aerisirea temeinică. Aplicarea consecventă a acestei strategii interzice practic circulația virusului. M.S.


2 COMENTARII

  1. Sa ne spuna domnul doctor daca mai preda la universitate (pe hartie)? Incaseaza in continuare bani de la UPIT fara sa predea vreun curs? Nu s-a saturat de atata milogeala:?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.