42.000 de porci sacrificaţi!

0

Focar de pestă porcină la Slobozia

Problemele sunt la cea mai mare unitate din judeţ, care aparţine firmei DanBred

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în judeţul nostru. Este vorba de o nouă fermă a firmei DanBred de la Sobozia, după ce anul trecut, alte două ferme ale acestei firme au fost afectate de virusul PPA (pesta porcină africană).
Ieri a fost convocat de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării pestei porcine africane la porcii domestici din exploatația comercială DanBred, fermă de reproducție-creștere, cu un efectiv de 42090 de capete, din localitatea Slobozia, comuna Slobozia.
Noua fermă este la distanţă de 7 km de celelalte două şi este o fermă cu peste 42.000 de capete. Conform reprezentanţilor DSVSA Argeş, aici s-a declanşat deja procedura de sacrificare a animalelor. „Această procedură de sacrificare a tuturor porcilor durează vreo 2-3 săptămâni. Ei au găsit acolo în wek-end porci morţi, au trimis mostrele la laborator, iar analizele au confirmat prezenţa virusului de pestă porcină africană. În prima zi au găsit 6 porci morţi, iar apoi au murit 23. Au fost respectate toate procedurile şi asta este calea ce trebuie urmată, cu sacrificarea lor. Este o fermă de reproducţie şi în fiecare săptămână acolo se fată aproape 3000 de pui. Procedura în continuare este clară: trebuie sacrificate toate cele 42.000 de exemplare. Apoi, după ce se sacrifică tot, se face dezinfecţie şi deratizare. Peste 45 de zile, dacă nu există alte focare sau restricţii în zonă, se poate face repopularea fermei cu porci santinelă. Apoi, dacă analizele la aceştia ies OK, se reia repopularea fermei. Acest lucru nu poate începe mai devreme de 3 luni. La celelalte ferme ale firmei din Slobozia nu a început încă repopularea din cauza cazurilor din comunele vecine din Dâmboviţa. Acolo s-au lichidat însă toţi porcii. Acum sunt prinse toate cele trei ferme şi 45 de zile nu se face nimic acolo“, ne-a explicat cum stă situaţia la ferma unde s-a descoperit un nou focar de pestă porcină, directorul DSV Argeş, Sorin Sorescu .
Focare active
DSV Argeş anunţă că în județul Argeș în prezent, sunt confirmate și active următoarele focare și cazuri de pestă porcină africană : 1 focar de pestă porcină africană într-o gospodărie nonprofesională din localitatea Voroveni, comuna Davidești, care în prezent este activ; 3 focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitatea Slobozia, care în prezent sunt 14 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, care în prezent sunt active.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă . S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.