Deputatul Drăghici condamnat la 5 ani!

1



Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa în procesul deputatului de Argeş, Mircea Drăghici, trezorierul PSD, în care procurorii DNA îl acuzau de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri şi delapidare. Concret, parlamentarul era acuzat că a folosit banii partidului pentru a-şi cumpăra o locuinţă în Pipera. În plus, acesta a mai fost judecat că ar fi scos din patrimoniul partidului o limuzină de lux pe care ulterior a vândut-o soţiei sale fără să achite banii în contul PSD, decât un an mai târziu. Completul de trei judecători l-au găsit vinovat pe Mircea Drăghici şi l-au condamnat la 5 ani înschisoare cu executare. Decizia nu este defintivă, fiind atacată cu apel de Mircea Drăghici.


Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna iulie 2019. El este acuzat că a folosit suma de 380.000 euro din fondurile Partidului Social Democrat, disimulată în plata unei chirii, pentru a-şi achita în proporţie de două treimi un imobil în Pipera, achiziționat pentru suma totală de 500.000 de euro, diferenţa fiind plătită din fonduri proprii. „În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, precizau procurorii DNA.
Maşină de lux vândută soţiei
De asemenea, el a scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux, marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé, vânzându-l apoi soţiei sale, banii fiind achitaţi un an mai târziu. „Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, preciza DNA la data trimiterii în judecată.
A declarat apel
Joi, ICCJ a dat sentinţa în dosarul de corupţie al parlamentarului. Acesta a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi la de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Cele două pedepse au fost contopite fiind adăugat un spor, în final, Mircea Drăghici primind o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare. În plus, judecătorii au aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”.
PSD nu s-a constituit parte civilă în proces. Sentinţa nu este definitivă. De altfel încă de joi, deputatul Mircea Drăghici a declarat apel acesta urmând să se judece tot la Curtea Supremă.  M.Sandu