Nu sunt bani dar se caută soluții pentru transportul elevilor!

0
0

  • Prefectul i-a convocat pe cei responsabili



O hotărâre de Guvern prevede ca transportul elevilor să fie gratuit. Fie că se face cu maxi-taxi, autobuz sau tren, costurile vor trebui suportate de stat. Faptul că suntem în pandemie și nu toți copiii merg la cursuri, a adus un scurt moment de relaxare pentru autoritățile care nu au bani prevăzuți în buget pentru aceste costuri venite pe neașteptate. Totuși problema trebuie rezolvată iar la nivel județean se caută soluții pentru rezolvare și punerea în aplicare a legii.


În ședința Executivului din 28.05.2020, a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Astfel, elevii vor beneficia în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați fiind, astfel, asigurată pe toată perioada anului școlar. Astfel, abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier trebuie decontate integral. Din păcate instituţiile abilitate nu au prevăzut la începutul a anului bani în buget pentru acestă cheltuială şi cu toate că ar trebuie să deconteze transportatorilor banii pentru elevi, nu prea au de unde… La inițiativa prefectului Emanuel Soare, a fost organizată luni o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor, care operează pe traseele județene. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), ai ARR Argeș, ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Autorității Județene de Transport- serviciu care aparține Consiliului Județean Argeș. Dintre transportatori, au fost invitați reprezentanți de la peste 30 de firme private. S-a discutat pe de-o parte despe decontarea transporturilor dar şi cu privire la măsurile de protecţie luate de transportatori, împotriva răspândirii virusului SARS CoV-2. Prefectul Emanuel Soare a insistat ca transportatorii să respecte măsurile de potecție sanitară și să majoreze numărul de curse, acolo unde este nevoie, pentru evitarea aglomerării.
Speranţa este în modificarea legii
„În urma discuției, reprezentanții Consiliului Județean s-au angajat să găsească sursa de finanțare pentru decontarea navetei elevilor- 50% dintre costuri fiind suportate de către școli, iar 50% trebuind să fie suportate de către CJ Argeș. Din păcate, Consiliul Județean nu are prevăzute în buget sumele de bani necesare, prefectul Emanuel Soare insistând pentru depășirea barierelor birocratice, pentru ca elevii argeșeni să beneficieze de dreptul lor legal”, a transmis Prefectura Argeş. Pe masa preşedintelui Klaus Iohannis se află spre promulgare o modificare a leii care presupune revenirea la vechiul sistem, care prin care sumele erau decontate de inspectoratele şcolare din bugetul Ministerului Educaţiei, şi nu cum sunt prevăzute în actuala lege, spre decontare 50% de administraţiile judeţene şi 50% de Ministerul Educaţiei. În actuala formă, este greu de aplicat, pe de-o parte din cauza faptului că sumele nu au fost prevăzute în buget, dar şi din cauză că este dificil ca transportatorii să poată stabili dacă totuşi copiii transportaţi au mers într-adevăr la cursuri. În cayul în care modificările nu vor fi aprobate, reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş vor fi nevoiţi să găsească soluţii de finanţare. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.