Şase ponturi pentru un pescuit simplu, practic şi aplicat!

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm „Şase ponturi pentru un pescuit simplu, practic şi aplicat” şi „Montura combi pentru agăţătură”. Informaţiile sunt oferite de Andrei Vlădeanu, cunoscut pescar de crap din Romania, promotor al mişcării crapiste autohtone, vicecampion mondial, campion naţional, actualmente autor de articole de tehnică de crap şi realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel.
În pescuitul la crap lucrurile au evoluat foarte mult, iar dacă am achiziţiona toate găselniţele producătorilor trusa noastră de mărunţişuri s-ar transforma într-un geamantan. Toată şmecheria e să filtrăm produsele de care chiar avem nevoie de cele pe care le punem în bagaj doar că să fie, pe motiv că nu se ştie când vom avea nevoie de ele.
1.Stopere extensibile
Dacă avem firul de păr prea lung pentru un boilies mic şi nu vrem să schimbăm forfacul există varianta înfăşurării firului pe tija cârligului până ce momeala ajunge într-o poziţie acceptabilă. Dar ce facem dacă firul de păr este prea scurt? Apelăm la stoperele tip Extenda care, datorită formei, pătrund în boilies şi îl depărtează de cârlig. Pentru că se produc în diferite dimensiuni avem chiar posibilitatea, cu ajutorul unui stoper lung, să înlocuim foarte rapid o bilă de fund cu un snow man.
2. Bandă solubilă
Un mod foarte eficient de nădire izolată, prin care trei jumătăţi de boilies – de exemplu – pot ajunge lângă momeală fără să stea pe substrat lipite una de cealaltă. O croşetă lungă este de preferat uneia clasice pentru că putem trage boliesurile pe banda solubilă dintr-o singură mişcare.
3. Pufuleţi solubili
Un pufuleţ solubil plasat pe firul de păr, între boilies şi cârlig, contează enorm. În primul rând prevenim încurcarea forfacului în aruncare, iar apoi ne asigurăm că montura noastră se aşează cuminte pe substrat. Dacă pescuim cu săculeţi PVA în zone cu nămol sau vegetaţie submersă putem pune 3-4 pufuleţi solubili în interior. Săculeţul va pluti câteva secunde, până la topirea PVA-ului, iar apoi va coborî lent pe fundul apei. Super pont!
4. PVA subţire
Tuburile PVA de diametru mic şi foarte mic sunt deosebit de utile în pescuitul la distanţă, atunci când, desigur, vrem să avem lângă cârlig şi puţină nadă. Datorită formei aerodinamice a miculuţului săculeţ lungimea aruncării va fi aproape aceeaşi. Un PVA de diametru redus, în care trei boiliesuri intră fest, ne ajută şi să plasăm două bile chiar lângă momeală printr-o ataşare ingenioasă a acesteia pe firul de păr. Străngem bine săculeţul, înnodăm cu bilele în formă de L, iar apoi le îndreptăm pentru a întinde foarte bine PVA-ul, care va sta în tensiune pe cele trei boiliesuri. Introducem croşeta într-o bilă de la extremitate, o tragem pe firul de păr şi punem stoperul. În apă, după dizolvarea PVA-ului, cel două boiliesuri libere vor fi aruncate la câţiva centimetri pentru o prezentare cât mai naturală. Încercaţi, este spectaculos!.
5. Opritor de cauciuc
Un articol mic dar foarte important, mai cu seamă atunci când pescuim la snow man. Pentru o prezentare corectă, în care bila de fund stă lipită de pop up, este obligatoriu să blocăm boiliesul pe firul de păr. Acest lucru se face prin simpla ataşare a unui opritor de cauciuc pe firul de păr, chiar la începtul realizării forfacului.
6. Stoper flotant
Aceste mini-boabe de porumb artificial sunt excelente pentru aproape toate tipurile de momeli folosite în pescuitul crapului. Fie că pescuim cu solubile, boilies, porumb sau momeli artificiale, stoperul flotant conferă o prezentare atrăgătoare şi echilibrează montura. Trebuie să aveţi grijă să faceţi bucla de pe firul de păr puţin mai mare pentru a putea introduce stoperul.
Montura combi pentru agăţătură
Pentru că în articolul precedent am vorbit de montura combi recomandată pentru pescuitul plantat în condiţii dificile, haideţi să vedem cum se realizează aceasta, pas cu pas. Aşa cum spuneam, deoarece de-a lungul timpului am constatat că monturile, în cazul pescuitului în agăţătură, au de suferit nu pe tronsonul de lângă cârlig, ci mai spre vârtej, această legătură este solidă exact pe respectiva porţiune. Se realizează cu fluorocarbon gros (mai rezistent decât textilul în aceste situaţii), iar cârligul este legat cu fir textil necâmăşuit, pentru o prezentare a momelii cât mai naturală. Nu folosesc varniş siliconic pe cârlig, pentru că nu există riscul încurcării în aruncare, iar firul de păr este puţin mai lung decât de obicei. Fluorocarbonul este lestat în două locuri pentru a se aşeza perfect pe substrat şi a deveni indectectabil. Montura este una lungă, aproximativ 40 de centimetri, iar din acest considerent nu necesită în mod obligatoriu vârtej articulat sau buclă, având o mecanică sigură şi precisă. Nodul de la vârtej este unul solid şi securizat cu shrink tube, pentru că este unul foarte expus în timpul drilului. În fine, legătura dintre textil şi mono (nod clasic pentru înaintaş, dar cu mai multe spire, 10-12), este, la rândul ei, protejată cu un manşon de tub termocontractibil (shrink tube). M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.