Evenimente Centrul Cultural

0



În această săptămână, Centrul Cultural Pitești pregătește, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro).
Prelegerea cu tema Nicolae Spinei, profesor și cărturar, distins orator, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, susținut de profesorul de limba și literatura română, scriitorul și eminescologul Lucian Costache.
“Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa! Pentru că nația suntem noi, împreună și fiecare. Pentru că ne identificăm în aceeași limbă, în aceeași Patrie, în aceeași istorie și cultură. Pentru această ediție vă propunem tema Nicolae Spinei, profesor și cărturar, distins orator” este mesajul lui Lucian Costache.
Prelegerea cu tema Grigore Ureche, în cadrul proiectului cultural-educativ, sub genericul „Limba Română Literară de-a Lungul Timpului”, coordonat de profesoara de limba și literatura română, scriitoarea Iudita Dodu Ieremia.
„În atmosfera de înflorire culturală a epocii lui Vasile Lupu, contemporan cu mitropolitul Varlaam şi cu boierul cărturar Udrişte Năsturel, Grigore Ureche scrie, neîndemnat de nimeni, Letopiseţul Ţării Moldovei, de la întemeiere (1359), până la Aron Vodă (1594) – cronică redactată între anii 1642-1647… Ureche scria într-o limbă curat românească, dar nu destul de exersată, nemlădiată. El nu a profitat decât de tradiţia orală, dar a întemeiat o tradiţie la care se va referi posteritatea imediată: Miron Costin şi, mai apoi, Ion Neculce”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Prelegerea cu tema Personalități ale Culturii Juridice din România – Istrate Micescu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la facultatea de Drept a Universității Pitești.
“Sistemul juridic al societății este înțeles mai mult sub aspectul actelor normative care îl alcătuiesc și mai puțin ca parte componentă a culturii unui popor. Dreptul are o sferă mult mai largă decât sistemul normativ în vigoare la un moment dat, deoarece cuprinde valori și principii morale, elaborări doctrinare complexe, opera de interpretare și aplicare a legilor și nu în ultimul rând reflectarea adevărurilor de credință ortodoxe…“, precizează Marius Andreescu.
Prelegerea cu tema Unde ne sunt modernii? susținută de studentul la filosofie și poetul Radu Alexandru Dincă, eveniment care va avea loc live, marți, 10 noiembrie, de la ora 12,30, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești. Pe această cale, tânărul gânditor îi invită pe cei interesați să-i adreseze întrebări și observații tematice. “Despre omul modern și despre omul de graniță. O perspectivă filosofico-literară despre modernitate în sens calitativ și despre conceptul de „om de graniță” pe care am încercat să îl dezvolt în scrierile de pe blogul personal. Voi încerca să surprind relațiile (la nivel socio-cultural) dintre omul modern, omul de graniță, geniul, omul normal și omul prost, în speranța lansării unor teme de gândire și de introspecție pentru toți cei interesați”, spune Radu-Alexandru Dincă.
Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre.“Doamna Cristina Onofre a avut șansa și puterea de a-și găsi stilul original și de a atinge maturitatea creațiilor sale. Ne oferă, spre încântare, o poezie neconvențională, în care poți regăsi mult tâlc, multe adevăruri, dar exprimate prin metafore foarte bine echilibrate și acoperite cu un voal semitransparent de epitete pline de viață. Poezia sa este apreciată de către cititori și de specialiști, fapt care i-a permis pătrunderea în clubul select al Uniunii Scriitorilor din România”, sunt aprecierile lui Adrian Mitroi despre invitată.
Prelegerea cu tema Exoplanetele cu posibilități de viață biologică, susținută de publicistul George Dănică. “Din punct de vedere planetar, nu există niciun loc ca acasă – cel puțin, din câte știm noi. Pământul ne oferă tot ce avem nevoie pentru a prospera: o atmosferă respirabilă, apă din belșug și un climat propice vieții. Însă, acest lucru nu ne-a împiedicat să căutăm alte planete interesante, dintre care unele ar putea fi chiar colonizate într-un viitor îndepărtat. Dar oare există alte planete locuibile în univers, spune George Dănică.
Prezentarea cărții cu titlul Limba Română – Comunicarea. Textul-Mesaj. Textul. Discursul, de profesorul de limba și literatura română, scriitorul Marin Gheorghe Rădulescu. “Învaţă să deosebeşti adevărul de nonadevăr, comunicarea obiectivă de comunicarea greşită sau deviată şi nu accepta dezinformarea şi manipularea! Cartea aceasta te ajută să rămâi sau să devii un om şi un cetăţean liber”, precizează autorul.
Dialogul cu tema Optzecismul, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Pitești, prof. univ. dr. Nicolae Oprea, critic și istoric literar.
“Dialogul va avea următoarele repere: epoca formării reputatului universitar, exponent al optzecismului românesc – aspectele sociale și culturale esențiale în modelarea criticilor literari ai acestei generații; relația criticii cu scriitorii congeneri; cărțile de căpătâi ale Generației 80; literatura română în pandemie”, precizează Denisa Popescu.
Dezbaterea cu tema Ce putem face pentru a-i învăța pe copiii noștri să fie fericiți, în cadrul proiectului “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, avându-le invitate pe eleva Teodora Marica și pe mama ei, Ane-Marie Marica.