Localizarea crapilor în funcţie de anotimp

0
0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm „Localizarea crapilor în funcţie de anotimp”. Informaţiile sunt oferite de Ionuţ Constantinescu, pescar de competiţie, campion naţional cu echipa Enjoy Fishing Club, care anul viitor va reprezenta România la Campionatul Mondial din Ucraina, unul dintre experţii site-ului crapmania.ro.
Localizarea crapilor constituie piatra de temelie a oricărei partide de pescuit. Probabil cel mai des întâlnit îndemn în lumea pescuitului la crap este, de multe ori, ignorat de pescari. Localizarea crapilor şi a oricăror altor specii în general reprezintă cheia pescuitului. Asemeni vânătorii, nu putem aştepta să avem rezultate în zone pe care peştii (vânatul) nu le frecventează. Deşi pescuitul crapului se bazează în marea majoritate a partidelor pe nădire, concepţia că peştele va veni oricum pe patul de nadă indiferent unde este realizat nu poate fi decât falsă. Crapii au anumite trasee de la care nu se abat foarte uşor. Anumiţi crapi, în special cei de talie mare, pot fi teritoriali, părăsind rareori arealul în care trăiesc. Fără o localizare eficientă a crapilor chiar şi cele mai prinzătoare nade şi momeli devin inutile. Dacă peştii vizaţi nu se află în zona în care pescuim, nu putem spera la trăsăturile mult dorite.
Prin urmare, localizarea crapului ar trebui să fie punctul de plecare al oricărei partide de pescuit la crap. Alegerea apei pe care pescuim, a locului, a echipamentului, a nadei, şamd. vor fi realizate aşadar în funcţie de zona în care estimăm că vom găsi crapii. Anotimpul în care ne aflăm determină anumite tipare în ce priveşte localizarea crapilor. Pe parcursul acestui capitol voi încerca să identific aceste repere, dar şi alte situaţii ce pot fi excepţii de la regulile de bază.
1.1. Localizarea crapului primăvara
Primăvara constituie probabil cel mai prolific anotimp în materie de pescuit la crap fiind divizată în 3 etape : trecerea de la iarnă către primăvara, încălzirea semnificativă în care crapii se pregătesc de depunerea icrelor şi perioada de repoducere. Localizarea crapilor se efectuează diferit în situaţiile de mai sus, fiecare urmând să fie descrisă în parte.
Trecerea de la iarnă la primăvară
Luna martie înseamnă pentru mulţi pescari debutul sezonului de pescuit la crap. Intrarea în anotimpul de primăvară poate fi un proces de durată, motiv pentru care trebuie să alegem cu grijă momentul în care efectuăm prima partidă din an. În această perioadă de tranziţie crapii vor avea tendinţa de a se deplasa din zonele în care au iernat (locuri cu adâncimi mari) către porţiunile cu apă mică. Aşadar, pescuitul pe o zonă care să aibă ambele tipuri de adâncimi reprezintă o soluţie ideală. Un alt factor pe care trebuie să îl avem în vedere primăvara devreme este prognoza meteo. Precipitaţiile şi viteza ridicată a vântului nu sunt deloc benefice deoarece contribuie semnificativ la răcirea temperaturii apei. O zi însorită lipsită de vânt sau cu vânt moderat ne va îmbunătăţi vizibil sanşele de a prinde. Localizarea crapilor devine mai facilă în astfel de zile. Lipsa vântului şi încălzirea apei vor determina crapii să viziteze zonele cu adâncimi reduse, în special cele din aproprierea malului, unde pot găsi hrană naturală. Dacă temperatura apei este suficient de caldă, mustăcioşii îşi vor trăda prezenţa prin sărituri şi astfel îi vom putea localiza mult mai rapid. Un alt pont interesant, valabil şi pentru luna aprilie este plasarea monturilor în zonele în care se dezvoltă larve de chironomus (libelulă). Din observaţiile mele, larvele cresc doar în zonele cu mâl curat şi strat dens (minim 20-30 cm). Cum identificăm aceste zone? În momentul recuperării plumbului vom observa larve ataşate de cârlig, momeală, sau fir. Plumbul la rândul său va avea un miros neutru. Astfel de porţiuni sunt propice pentru crapi, deoarece pe lângă hrana naturală crapii caută în anotimpul rece zonele măloase pentru că acestea au tendinţa de a păstra o temperatură mai ridicată faţă de porţiunile tari. De menţionat faptul că adesea crapii vor evita zonele cu mâl ce prezintă un miros urât, cu accent de sulf, deoarece nu prezintă hrană naturală, cel mai probabil din cauza gazelor emanate.
Încălzirea semnificativă şi pregătirea pentru depunerea icrelor
Luna aprilie şi prima jumătate a lunii mai formează cea mai propice perioadă de pescuit la crap din cadrul acestui anotimp. Crapii sunt foarte activi în acest interval, hrânindu-se intens pentru a acumula resursele necesare perioadei de reproducere. Localizarea crapilor în această parte a anului este similară cu cea de mai sus, diferenţa fiind numărul mai ridicat de prezentări pe care îl vom avea. Tendinţa crapilor va fi de a vizita pe durata zilei zonele cu apă mică, urmând ca pe durata nopţii să se retragă pe ape mai adânci. De asemeni, săriturile crapilor se vor înmulţi. Motivul real pentru care mustacioşii sar din apă este curăţarea mizeriei acumulate pe durata iernii şi eliminarea eventualilor paraziţi ataşaţi de corp. Aşadar urmăriţi luciul apei cât mai mult, pentru că mai devreme sau mai târziu crapii îşi vor trăda prezenţa.
Perioada de reproducere
Localizarea crapilor în intervalul în care se înmulţesc este bazată pe un principiu destul de simplu. Întotdeauna crapii se vor reproduce pe rând. Prin urmare, o parte din crapi îi vom găsi pe apă mică în locurile unde depun icrele, trădându-şi adesea prezenţa. Ceilalţi crapi vor rămâne pe zonele în care se prind de obicei (structuri, praguri, plauri, platouri şamd.).
Reproducerea crapilor
De regulă crapii aflaţi în prim proces de înmulţire nu sunt interesaţi de momelile pescarilor. Adesea putem plasa monturile în zonele cu apă mică unde crapii se reproduc fără a avea trăsături. În astfel de situaţii răbdarea, insistenţa şi foarte important, liniştea pot aduce prezentările mult dorite. Să ne reamintim că în această perioadă pe apele publice pescuitul este interzis prin instalarea prohibitiei generale, timp de 2 luni.
1.2. Localizarea crapului vara
Vara, anotimpul ţânţarilor şi al căldurilor toropitoare, asemeni primăverii se împarte în 2 etape: finalizarea procesului de reproducere şi perioada caniculară.
Finalizarea procesului de reproducere
De regulă, prima jumătate a lunii iunie este specifică încheierii acestui proces. Precum oamenii, crapii au nevoie de un răgaz pentru a se reface. Aşadar, localizarea crapilor pe durata primelor 2 săptămâni a lunii iunie nu va fi tocmai una uşoară. Crapii vor avea tendinţa de a părăsi zonele de depunere pentru a reveni către locurile clasice în care se hrănesc. Astfel vom avea 2 posibilităţi în a plasa monturile : prima, în zonele amintite mai sus şi a doua, pe culoarele de trecere dintre arealul de reproducere şi locurile ,,fierbinţi”. Desigur, nu trebuie să avem aşteptări foarte mari în această perioadă. Totuşi odată terminată, crapii vor intra din nou în ritmul normal de hrănire, pentru a recupera energia consumată.
Perioada caniculară
Restul verii o putem cataloga cu siguranţa ca fiind caniculară, cu excepţia scurtelor perioade de precipitaţii. Lunile iulie şi august sunt renumite în special pentru pescuitul la amur (ten), specie iubitoare de temperaturi ridicate şi stuf. Cele mai productive partide la ten sunt efectuate în aceste luni. Din punctul meu de vedere tenul se prinde extraordinar de bine atunci când termometrul indică peste 30º C şi vântul lipseşte cu desăvârşire. Localizarea amurilor are 2 principii de bază : existenţa unui substrat cât mai tare şi a stufului sau vegetaţiei. Tenii întotdeauna vor prefera zonele tari (platouri, pietris, nisip, argilă şamd) în detrimentrul substraturilor mâloase. Modul de hrănire al tenului diferă de cel al crapului, tenul fiind incapabil să scormonească în mâl dens. Deşi se prind accidental şi în astfel de zone, tenii vor vizita în special locurile unde substratul este precum o ,,autostradă”. Stuful şi vegetaţia constituie hrana de bază a tenului. Prin urmare, cu siguranţă îi vom găsi în aproprierea stufului, a nuferilor, sau a oricăror alte tipuri de vegetaţie. În momentele de acalmie (lipsa vântului) le putem observa prezenţa în astfel de zone. Revenind la crap, pe durata verii localizarea mustăcioşilor este una simplă. Pe durata zilei crapii vor prefera în special zonele cu apă adâncă. Din cauza temperaturilor ridicate de pe parcursul zilei, crapii se vor retrage în locurile mai adânci, unde confortul termic este mult mai ridicat. În timpul nopţii crapii vom parăsi de regulă adâncimile mari şi vor patrula porţiunile cu apă mică, cu precădere cele din apropierea malurilor, în cautarea hranei naturale.
În ceea ce priveşte hrana naturală, cu siguranţă pe durata verii crapii vor fi atraşi de zonele cu scoici pe substrat. Plasarea monturilor în astfel de porţiuni implică anumite riscuri dar şi recompensele pot fi pe măsură.
1.3. Localizarea crapului toamna
Anotimp specific crapilor de talie mare, toamna putem avea parte de unele dintre cele mai reuşite partide din an. În prima parte a toamnei influenţele verii vor determina un anumit mod de hrănire şi localizare al crapilor, în timp ce venirea iernii va aduce modificări semnificative în comportamentul lor.
Debutul toamnei
Luna septembrie marchează trecerea de la vară la toamnă. Scăderea treptată a temperaturilor va fi resimtiţă de peşti, apetitul acestora crescând pe măsură ce toamna înaintează. Astfel, peştii vor renunţa la hrănirea uneori apatică din zilele caniculare, în detrimentul unei hrăniri mult mai activă. Localizarea crapilor în luna septembrie în opinea mea se bazează enorm pe zonele cu hrană naturală. O întrebare la care probabil unii pescari s-au gândit citind acest articol până în momentul de faţă este : ,,Dacă apa pe care pescuim nu are hrană naturală, sau este prezentă într-o cantitate neglijabilă?”. Luând în considerare acestă posibilitate, localizarea crapilor se va face atunci în funcţie de structuri (praguri, platouri, gropi şamd). Pentru a continua seria întrebărilor, poate interveni următoarea : ,,Dacă locaţia pescuită este lipsită deopotrivă de hrană naturală şi structuri?”. În această situaţie vom localiza crapii în funcţie de adâncimi şi de vânt. Direcţia vântului va determina crapii să se deplaseze într-o anumită porţiune a lacului. Mai multe detalii despre cum poate influenţa vântul localizarea crapilor vor fi descrise în capitolul dedicat condiţiilor atmosferice, în continuarea articolului. Principiile enumerate mai sus sunt valabile şi pentru celelalte anotimpuri deopotrivă, dacă avem în vedere localizarea crapilor pe o apă puţin bogată în hrană naturală şi structuri submerse. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.