Aproape 1000 de cazuri de violență în familie

1
0

  • În primele 10 luni din an, în Argeș



Statistici îngrijorătoare privind violența în familie, în județul Argeș, de la începutul anului până în prezent. Oamenii legii s-au confruntat cu aproape 1.000 astfel de cazuri, în primele zece luni din acest an fiind emise, nici mai mult nici mai puțin, de 112 ordine de protecție. În cadrul IPJ Argeș a fost demarată o campanie de informare a victimelor lor violenței domestice privind modul în care pot fi protejate de lege dar și ce au de făcut în cazul în care au nevoie de ajutor. Recent a fost lansată și o aplicație ce poate fi salvată pe telefonul mobil, cu ajutorul căreia victimele pot afla informații utile.


Potrivit statisticilor, în perioada ianuarie – octombrie 2020, în județul Argeș, au fost sesizate 988 de infracțiuni privind violența în familie. 604 dintre aceste infracțiuni au fost comise în mediul rural, iar 384 în mediul urban, 815 la domiciliu și 173, în spații publice. Din totalul celor 988 de cazuri, 869 au fost provocate de bărbați și 130 de femei, unul dintre dosare având ca autor un minor. De remarcat că în dosarele instrumentate, oamenii legii au fost sesizați de bătăi între soți, de agresiuni comise de copii asupra părinților sau invers , dar și de femei care și-au agresat soacrele sau alți membri de familie. În ceea ce privește victimele, sunt 728 de femei și copile (dintre care minore – 149), iar un număr de 310 sunt bărbați (dintre care minori – 144). Dintre victime, peste 55% sunt majore, de sex feminin. În perioada amintită, polițiștii argeșeni au intervenit la 731 de cazuri de violență domestică și au emis, 112 ordine de protecție provizorii (n.r valabile pentru 5 zile).
Aplicaţie pe mobil
Statistici de acest gen au fost realizate și la nivel național fiind demarată campania de prevenire Bright Sky. La nivel județean polițiștii Compartimentului de Prevenire au împărțit, ieri, pliante și afișe, au discutat cu cetățenii informându-i cu privire la modalitățile de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația pentru telefonia mobilă Bright Sky, realizată de Poliția Română în parteneriat cu fundația Vodafone. „Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.Conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află și oferă și posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto” , declara Mădălina Epure purtător de cuvânt al IPJ Argeş.
Sunaţi şi cereţi ajutor!
„Statisticile arată că numărul femeilor din Romania, agresate de partenerii de viață crește în fiecare an. Creșterea este determinată și de faptul că, din ce în ce mai multe femei îndrăznesc să rupă tăcerea, să spună drama prin care trec, și să ceară ajutor. (…) Dacă vă simțiți în pericol, nu ezitați să apelați numărul de urgență 112. Pentru propria dvs. protecție, vă sfătuim să descărcați aplicația doar pe un dispozitiv de încredere la care agresorul nu are acces (telefon mobil, tabletă)”, a mai spus Mădălina Epure. M.Sandu


1 COMENTARIU

  1. Bine ca fura domestice ! De-ar fi fost salbatice … cum ar fi fost / ar fi fost mai breze ?
    Desteapta-te, hombre si bine-ti va fi ! Mai domol cu k ufu reala , ca pute de trasneste !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.