Augustin Lucici va picta în cer!

0



Ieri dimineață, a încetat din viață cunoscutul pictor Augustin Lucici. Acesta a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Se afla în stare gravă de aproximativ două săptămâni după ce, a suportat o intervenţie chirurgicală, tot atunci fiind depistat pozitiv cu SARS CoV-2. Organismul său a cedat, suferind şi de alte afecţiuni.


Augustin Lucici, unul dintre cei mai apreciaţi pictori români contemporani şi şef al Galeriei  de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Piteşti a încetat din viaţă, ieri dimineaţă, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Anunţul dureros a fost făcut de creatoarea de modă Stela Lucici, soţia sa. „Drum lin spre lumină, iubitul meu soţ şi părinte…”, a fost mesajul postat pe Facebook la primele ore ale dimineţii de Stela Lucici. „Piteștiul a pierdut astăzi pe unul dintre cei mai valoroși pictori români, un artist fără pereche! Suntem mai săraci prin dispariția lui Augustin Lucici, cel care ne lasă o zestre culturală excepțională, un adevărat reper care ne individualizează în pictura românească! Pierderea prematură este o lecție grea: trebuie să fim mai empatici și mai atenți la valorile perene, să ne prețuim creatorii și să le arătăm această prețuire! Augustin Lucici rămâne unul dintre cei mai iubiți artiști plastici din Argeș! Drum bun în lumină, maestre!”, a transmis primarul Cristian Gentea într-un mesaj. „Aş vrea să nu scriu asta… Un mare artist a murit. Augustin Lucici nu va mai dărui frumuseţe! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familei!”, a scris la rândul său actriţa Luminiţa Borta.
A participat la peste 40 de expoziţii
Augustin Lucici s-a născut la 19 februarie 1956. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România și muzeograf, maestrul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative, absolvind în anul 1983. A  început să picteze la vârsta de 5 ani, fiind îndrumat către această artă de mama lui. Pe parcursul studiilor, a beneficiat de îndrumarea unor mari profesori precum Aurel Calotă, Gheorghe Pantelie, Costel Badea, Lucia Ioan. În 1991 şi 1992 a luat premiul I la Salonul naţional de artă 22. În 1995 a beneficiat de o bursă de studii la Academia di Romania din Roma. A participat de-a lungul carierei la peste 40 de expoziţii în România, Italia şi Luxemburg. Multe dintre lucrările sale se regăsesc în colecţii private din Anglia, Belgia, Canada, Franţa, Germania, Israel, Italia şi Olanda.
Iubea oraşul Piteşti!
Pictorul piteştean Augustin Lucici a publicat în mai multe ziare şi reviste, materiale despre lucrări de artă şi artişti români sau străini. S-a scris despre el şi despre lucrările sale şi într-o publicaţie franceză, „Le Republicain Lorrain – 81 année”, în 26 martie 2000. A fost şi subiectul unor filme, ,,Portret interior” fiind unul dintre ele. Înainte de decembrie 1989 a scris în Revista Argeşul şi în România Literară. Picturile sale sunt inspirate din natură şi din viaţa de zi cu zi. În atelierul său, situat la etajul Galeriei de Artă din Pitești artistul a dat naştere unor peisaje şi portrete superbe. Subiectele lui preferate erau florile şi oraşul Piteşti. „Am creat multe tablouri şi înainte de Revoluţie şi am primit o mare apreciere şi atunci. Nu am fost contestat, chiar dacă eram nonconformist. Bineînţeles, atunci când primeam vreo comandă anume pentru familia Ceauşescu, trebuia să mă conformez. Până în ziua de azi am expus lucrări peste tot în ţară, dar şi în galerii din străinătate: Franţa, Polonia, Luxembourg. Nu mi-am uitat niciodată oraşul de origine, Piteşti,  pe care îl reprezint cu mândrie oriunde în lume. Am încercat să fiu un exemplu mereu”, declara regretatul artist pentru Adevărul în urmă cu câţiva ani. Augustin Lucici terminase ultimul tablou, intitulat „Mănunchi”, pe 13 noiembrie. Se spune că s-a îmbolnăvit necesitând o intervenţie chirurgială. A fost operat numai că, testele au arătat că are şi coronavirus. Maestrul a fost transferat la Secţia ATI acolo unde în cursul zilelor ce au urmat, starea i s-a agravat. Ieri dimineaţă boala l-a învins, plecând la cer, la vârsta de 64 de ani. Dumnezeu să îl odihnească în pace! M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.