Doliu în lumea artiştilor argeşeni
Ieri a trecut în nefiinţă la vârsta de 58 de ani, cunoscutul interpret de muzică folk şi organizator de spectacole artistice, Tiberiu Hărăguş. Artistul s-a stins în spital, unde se internase ca urmare a unor complicaţii ale afecţiunilor de care suferea, din cauza unei răceli. A fost luat cu ambulanţa, fiind dus la Secţia Infecţioase Adulţi duminică, cu puţin înainte să înceapă spectacolul de Dragobete în care urma să urce pe scenă.
Vestea tristă a fost făcută publică de directorul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu – „Doliu în cultura argeşeană. Cantautorul Tiberiu Hărăguş a murit astăzi la Spitalul Judeţean! A fost sufletul de aur al muzicii din Pitești, cu un talent rar întâlnit în lumea folkului – și a făcut parte dintre cei mari, cântând alături de Tudor Gheorghe, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Ștefan Hrușcă, Florin Chilian ș.a. Pe Tibi l-am angajat la Centrul Cultural Pitești în 2008, când rămăsese șomer după desființarea de către niște oameni răi (și voi scrie într-o zi cine au fost), a Tehnic-Clubului. L-am rugat să țină cursuri de chitară pentru copii și să înființeze un grup folk – așa s-a născut P620 (Pitești, 620 de ani de la prima atestare documentară). A creat Imnul Piteștiului și a susținut sute și sute de spectacole. Am inventat serile La Fântână (Muzicală), ani de zile am mers să cântăm în Ștrand. Atât de mult mă respecta încât nu-mi refuza nimic – a fost chiar …. primar peste Orășelul Copiilor, pe niște geruri năpraznice. S-a luptat, și a reușit, să înființeze un Festival național de folk la Pitești, TrivaleFest, pe care l-a organizat impecabil. Tibi Hărăguș nu a fost doar o mare valoare culturală, ci și un NOBIL, un aristocrat al spiritului. Aseară, la Filarmonica Pitești, trebuia să cânte și să coordoneze spectacolul de Dragobete.
A făcut un infarct peste noaptea
Tot Jean Dumitraşcu a fost cel care a precizat şi faptul că solistul de folk era grav bolnav. „I s-a făcut rău, a chemat Salvarea (de ani buni, era grav bolvav, dar nu s-a pensionat medical, cum fac atâția șmecheri de români, s-a luptat cu boala), spectacolul s-a ținut fără Tibi. La 8 dimineața, l-a sunat pe colegul Stelică Neacșu să întrebe cum a ieșit, era preocupat. Lasă asta, spune cum te simți tu! Eu? Am făcut un infarct peste noapte, mă simt rău, nu pot respira. La 8,30 discutam cu Carmen Salub despre Tibi, înainte de o ședință. După ședință, aflăm că dragul nostru Tibi nu mai este printre noi! Mă opresc aici, am mii de amintiri de Tibi! Condoleanțe familiei!”. După infarctul suferit în timpul nopţii, Tiberiu Hărăguş a mai suferit unul în jurul prânzului. Deşi a fost resuscitat zeci de minute, nu a putut fi salvat. În vara acestui an urma să fie socru mic. În plus, în curând ar fi trebuti să lanseze un CD cu muzică folk.
Prima trupă a înfiinţat-o în liceu
Tiberiu Hărăguş s-a născut la 20 martie 1962, în judeţul Hunedoara. A studiat la Liceul de Artă. Din anul 2008 era referent al Centrului Cultural Piteşti. A urcat prima dată pe scenă la vârsta de 6 ani, într-un spectacol alături de colegii de şcoală, îmbrăcat într-o ie cusută de bunica lui. La 12 ani, părinţii i-au făcut cadou prima chitară. Nu avea studii şi cânta după ureche, ceea ce i-a determinat pe părinţi să-l înscrie la Liceul de Artă. A înfiinţat prima trupă de muzică pop când era în liceu. Cânta melodii ale unor trupe celebre, ABBA, Bonny M. Cinci ani consecutiv, Tiberiu Hărăguş a câştigat Festivalul Cântarea României. Între anii 1980 şi 1987 a făcut parte din Cenaclul Valahia. Ani buni a cântat în fostul Grup P620, în 2007.Când Piteştiul împlinea 620 de ani de atestare documentară, a pus bazele Grupului P620, format din elevi de la şcolile şi liceele din Piteşti. M.Sandu