- Echipa de robotică a instituţiei, „RoboDac“, se pregăteşte de faza regională a concursului First Tech Challenge
- 10 elevi şi 3 profesori au construit un robot care a fost deja medaliat în ţară
Echipa de robotică a Liceului Tehnologic Dacia, RoboDAC, se pregăteşte de faza regională a concursului BRD First Challenge, dorind calificarea la faza finală. Astfel, Liceul Tehnologic ”Dacia” Piteşti, unul dintre cele mai prestigioase licee cu profil tehnic din judeţul Argeş, pregăteşte elevi în special pentru industria locală de automobile, în calificările profesionale: Tehnician proiectant CAD, Tehnician mecatronist, Tehnician transporturi, Tehnician electrician electronist auto, Tehnician în instalaţii electrice şi Tehnician electromecanic.
În ultimii ani aceştia au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare, spre exemplu la fazele naţionale ale Olimpiadei Tehnice: două premii I, doua premii speciale, cinci menţiuni. Mulţi dintre absolvenţii Liceului sunt studenţi, cu preponderenţă la facultăţile de profil, iar unii sunt deja ingineri şi angajaţi pe piaţa muncii. În acest an, Liceul Tehnologic ”Dacia” din Piteşti este unul dintre cele trei licee din Piteşti care participă la competiţia de robotică BRD FIRST Tech Challenge România, sezonul 2019-2020, organizată de Asociaţia Naţie Prin Educaţie, care este o forţă activă în domeniul educaţiei STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică). De asemenea, în sezonul trecut echipa RoboDAC Piteşti a participat la: # competiţiile demonstrative organizate în cadrul proiectului; # competiţia regională organizată la Bucureşti, unde echipa a obţinut locul al doilea ”Collins Aerospace Innovate Aword” # competiţia naţională, organizată la Sala Polivalentă, Bucureşti # participare la simpozioane organizate de Universitatea Piteşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, precum şi de alte unităţi şcolare, astfel realizând şi promovarea ofertei şcolare a Liceului Tehnologic ”Dacia” Piteşti. BRD FIRST Tech Challenge România a ajuns la cea de-a patra ediţie, stabilind noi recorduri în ceea ce priveşte numărul de participanţi, reunind astfel 218 echipe de robotică şi peste 3.000 de elevi de liceu din toată ţara. În acest sezon, tema competiţiei internaţionale FIRST Tech Challenge este ”SKYSTONE”, participanţii având misiunea de a crea roboţi pentru construirea de structuri asemănătoare unor clădiri. Ediţia din acest an a BRD FIRST Tech Challenge România va culmina în martie 2020 cu Campionatul Naţional de Robotică din Cluj Napoca şi Campionatul Mondial de Robotică din Detroit, S.U.A, unde România va fi reprezentată de echipele câştigătoare ale BRD FIRST Tech Challenge România. RoboDAC Piteşti se dovedeşte a fi profesionistă. Membrii echipei sunt ambiţioşi, autodidacţi competitivi şi dornici să interacţioneze cu ceilalţi participanţi, un principiu important al Competiţiei fiind spiritul de fair play.
Au câştigat la Târgovişte
„Până la acest moment robotul ”Atom” s-a dovedit a fi foarte complex şi capabil să execute 90% din sarcinile cerute. Am participat la: # Cercurile pedagogice de informatică şi domeniile mecanică, electromecanică, electric, electronică şi automatizări. #Competiţiile demonstrative organizate la Bucureşti şi la Târgovişte. La acestea din urmă, echipa ”RoboDAC Piteşti”(RO138) în alianţă cu ”Schwefel Robots” a câştigat Competiţia Demonstrativă organizată de echipa ”Under Construction” din Târgovişte“, ne-a explicat Gabriela Popa, unul dintre profesorii care fac parte din echipa RobDac.
10 elevi în echipă şi 3 profesori
În absenţa unor laboratoare de robotică, elevii şi profesorii-mentori lucrează în ateliere şi laboratoare de informatică din cadrul liceelor a căror dotare cu imprimante 3D, terenuri de antrenament pentru roboţi, truse de scule şi alte material necesare a fost posibilă prin înscrierea în BRD FIRST Tech Challenge România şi prin acţiuni de fundraising ale echipelor. Scopul de bază al proiectului este de a crea o legătură puternică între liceele şi universităţile cu profil STEM şi mediul de afaceri din România. Fiind un proiect de anvergură naţională şi internaţională, este o oportunitate pentru toţi factorii implicaţi, atât din punct de vedere al formării profesionale a elevilor şi profesorilor, cât şi al promovării agenţilor economici şi al achiziţionării de către aceştia de tineri bine pregătiţi tehnic. Echipa de robotică a Liceului Tehnologic „Dacia” Piteşti, RoboDac Piteşti este formată din 10 elevi coordonaţi de alţi 5 elevi seniori şi de cadrele didactice: prof. Georgeta Tomescu – Ion, prof. Gabriela Popa şi prof. Cristina Moisescu. Cei 10 elevi pricepuţi sunt: Ovidiu Neagu (team leader-ul echipei şi mecanic), Claudiu Borţea şi Cristian Bunea (programatori), David Dobrinoiu (mecanic), Gabi Călinescu, Florin Furnică şi Andreea Rusu (care se ocupă de promovarea echipei), Octavian Sandu (proiectant CAD). Echipa RoboDac are şi 4 sponsori în acest moment, fiecare dintre ei ajutând până acum cu câte ceva.
Vor calificarea la faza naţională
„Această echipă există de anul trecut. Există un program care se ocupă cu promovarea roboticii şi a fost o idee a întregii şcoli, a conducerii. Noi , liceul, avem profil tehnologic… Anul trecut ne-am calificat la faza naţională. Iar la regională a luat locul 2 pentru inovaţie. Pentru copii a însemnat foarte mult acest lucru. Ca să ajungem şi anul acesta la faza naţională trebuie să ne calificăm de la faza regională. La concurs, în primă fază, robotul este testat din punct de vedere tehnic, pentru că el trebuie să respecte anumite standarde, dimensiuni şi securitate. Dacă nu este acceptat, trebuie modificat pe loc modelul. Apoi urmează competiţia, unde sunt în general 6 meciuri, pe durata a două zile. Cei care câştigă, primele două echipe, pot face apoi alianţe cu echipele necalificate. Anul acesta tematica este de construcţie. Roboţelul RoboDac, trebuie să facă un turn cât mai înalt, iar deasupra trebuie pus un acoperiş. Fiecare mişcare se contabilizează în puncte. Sunt două faze în meci, faza autonomă, în care roboţelul merge după program, ia cuburile, le duce dintr-o parte în alta…şi faza a doua, comandată, în care roboţelul este mânuit cu telecomanda şi în care face propriu-zis construcţia“, ne-a mai explicat prof. Gabriel Popa. S.M.