- Porcul de Crăciun, la fel de scump ca anul trecut!
Pentru cei obișnuiți să păstreze tradițiile de Crăciun, tăierea porcului în preajma sărbătorii este foarte importantă. Crăciunul se apropie şi de pe masă nu pot lipsi preparatele tradiţionale din carne de porc: tobă, lebăr, caltaboș, sarmale, cârnați, piftie,etc. La români există o adevărată tradiţie în tăiatul porcului înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, iar ziarele și site-urile sunt pline de anunţuri de genul Vând porc de Crăciun. Preţul pe kilogram, în viu, al cărnii de porc este cuprins între 11 și 13 lei. De exemplu, un gospodar din apropierea Piteștiului vinde un porc de 130 kg cu 1.500 de lei, deci cu aproape 12 lei kilogramul în viu.
Astfel, prețul cărnii de porc în viu a rămas la fel de mare ca anul trecut, când pesta porcină africană i-a determinat pe crescători să vândă mai scump.
Înainte de sacrificare chemați veterinarul!
Un alt gospodar argeșean vinde porci cu greutatea între 120 și 300 de kilograme cu 12 lei pe kilogram. Dacă primeşte un avans câteva sute de lei, îl ţine până aproape de Crăciun şi îl puteţi tăia în curtea proprietarului. Cei care cumpără un porc pe care vor să-l taie de Crăciun trebuie să ţină cont de mai multe aspecte! Se pot cumpăra porci doar din localitățile unde nu a evoluat pesta porcină africană și nu se află în zonele cu restricții. Cumpărătorul trebuie să solicite proprietarului animalului documentele sanitar-veterinare ale animalului care să ateste că acesta este sănătos. Documentele sunt certificatul sanitar veterinar și formularul de mișcare. Înainte de sacrificarea porcului trebuie chemat medicul veterinar, care trebuie să examineze animalul şi să vadă dacă acesta nu are cumva vreo boală.
Examenul trichineloscopic costă între 21 și 76 lei
După sacrificare, se prelevează probe din carnea porcului, pentru a se face examenul trichineloscopic. Până nu se face examenul, participanţii la tăierea porcului nu trebuie să mănânce nici şoriciul! Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
Potrivit ANSVSA, probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci. Carnea din porcii sacrificaţi în gospodăriile particulare nu poate fi comercializată şi este destinată doar consumului familial. Şi anul acesta porcii vor fi sacrificaţi tot în mod tradiţional, adică prin directă tăiere, şi nu prin asomare. I.Ivănoiu