- În ședința Consiliului Local Pitești s-a votat
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Piteşti au fost luni, câteva proiecte care au iscat discuţii. Consilierii, în majoritate PNL şi USR Plus, au votat împotriva demiterii lui Lucreţiu Tudor numit administrator public (city manager) al Piteştiului. De asemenea a fost aprobată componenţa comisiei de sistematizare a circulației rutiere și pietonale în municipiul Pitești. Din comisie vor face parte 13 consilieri PNL, USR-Plus şi PMP. Majorarea tarifului la apă şi canalizare a fost, de asemenea, un proiect care nu a fost aprobat.
În şedinţa extraordinară de luni pe ordinea de zi au fost 14 puncte supuse aprobării. Între cele 14 proiecte amintim: rectificarea bugetului municipiului Pitești pe anul 2020, rectificarea bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2020, desemnarea membrilor comisiei pentru îndeplinirea procedurii necesare în cazul hotărârilor luate prin vot secret, pentru modificarea și completarea H.C.L. nr. 59/20.02.2020 privind cuantumul burselor acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Pitești, în anul 2020. Piteştiul are 23 de consilieri locali, 8 PSD, 7 PNL, 6 USR Plus şi 2 PMP. Astfel majoritatea este asigurată de PNL şi USR-Plus. Dintre consilieiri Piteştiului, la şedinţa de luni 20 au fost prezenţi în sală, Dumitru Tudosoiu, consilier PSD, a lipsit din cauză că se află în concediu medical iar un consilier PNL a fost conectat online. Încă de la început, Sorin Apostoliceanu, președinte de ședință, a cerut la ca sedințele pe comisii să fie prezenți și directorii societăților din cadrul Primăriei.
Nu a fost aprobată demisia lui Lucreţiu Tudor
Pe ordinea de zi se afla și proiectul de hotărâre inițiat Primărie referitor la încetarea de drept a mandatului de consilier municipal al lui Lucrețiu Tudor, de la PSD, acesta demisionând după ce în data de 7 decembrie a fost numit administrator public. Locul lui în CL ar fi trebui să fie luat de juristul Radu Bănică (PSD). Majoritatea din CL Pitești formată din PNL și USR-PLUS a blocat încetarea mandatului de consilier local, abținându-se. Prin urmare, proiectul nu a fost aprobat. În aceste condiţii PSD rămâne pentru încă o perioadă cu un consilier mai puțin față de numărul alocat prin alegeri şi în imposibilitatea de a desemna un înlocuitor pentru Lucreţiu Tudor.
Comisie formată din toţi consilierii PNL şi USR-Plus
Un alt proiect supus votului a fost al componenţei comisiei de sistematizare a circulației rutiere și pietonale în municipiul Pitești. În loc de 4 consilieri locali cât era în proiectul de iniţiat, din comisie vor face parte 13 consilieri (din totalul de 23). Cei 13 consilieri locali care vor face parte din comisia de sistematizare a circulației rutiere și pietonale în municipiul Pitești sunt în majoriate PNL şi USR-Plus, aceştia fiind următorii: 6 de la PNL (Sorin Apostoliceanu – economist, Mihai Coteț – economist, Răzvan Șerbănoiu – inginer, Tiberiu Irimia – medic, Gelu Tofan – inginer şi economist și Maria-Cătălina Dumitrașcu – profesor), 6 de la USR-PLUS (Darius Nedelcu – inginer, Ionuț Gherase – inginer, Virgil-Dumitru Chivu – inginer, Florin Plecanciuc – profesor, Barbu Miu – chimist și Mihai Mihăilescu – inginer) și 1 de la PMP (Sorina Coman – economist). Din comisie vor mai face parte și 1 reprezentant al taximetriștilor, 1 al bicicliștilor, 1 altul al persoanelor cu dizabilități și 1 reprezentant al ISU. Toate aceste schimbări au fost aprobate la propunerea consilierilor locali PNL și USR-PLUS, care au majoritatea în CL Pitești.
Majorarea tarifului la apă şi canalizare nu a fost votată
Pe ordinea de zi în Plenul Consiliului Local a fost şi „Proiect de hotărâre inițiat de primar privind aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor conform rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Argeș, în perioada 2014-2020” și mandatarea reprezentantului municipiului Pitești să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Argeș aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor”. Proiectul nu a fost aprobat având în vedere că presupune o majorare a tarifului la apă şi canalizare. Fiind vorba de un proiect cu finanţare europeană, aflat în curs de derulare, primarul Cristian Gentea a invitat ieri la discuţii reprezentanţi ai SC Apă Canal 2000, ai Consiliului Local, comisii şi managerul de proiect. În urma discuţiilor se va stabili dacă este necesară majorarea. M.Sandu