Afacerist acuzat de spălare de bani!

0



Un om de afaceri din Curtea de Argeș are probleme cu legea, fiind acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că patronul unei firme de exploatare a lemnului din Curtea de Argeș, a adus un prejudiciu statului de aproximativ 1, 2 milioane lei.


„Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeş au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani, ambele în formă continuată. Din cercetări s-a stabilit că în perioada 2011-2013, un bărbat de 51 de ani, din Curtea de Argeș, având calitatea de administrator al unei societăți comerciale din domeniul silvic, ar fi evidențiat în actele contabile cheltuieli care nu ar fi avut la bază operațiuni reale, constând în achiziţii fictive de carburant. De asemenea, acesta ar fi replasat ulterior, în patrimoniul societății, sumele respective de bani, sub explicația falsă de împrumuturi/creditări societate. Prejudiciul total stabilit în cauză este de 1.186.948 de lei, constând în suma de 517.748 de lei adus bugetului consolidat al statului prin modalitatea evaziunii fiscale, respectiv de 669.200 lei prin modalitatea spălării de bani. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile și imobile deținute de cel în cauză, până la concurența acestuia. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de trimitere în judecată”, a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş în legătură cu acest caz.
Bonuri de carburant nereale
Ancheta oamenilor legii au fost anevoioasă şi de durată având în vedere volumul mare de documente verificate. Totul a pornit în urma unui control făcut la firma de exploatare a lemnului pe care o conduce afaceristul, de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu atribuţii în domeniul silvic. În timpul verificărilor, aceştia au constatat neconcordanţe în documentele contabile. Pentru că nu era de competenţa lor, au sesizat Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, care au preluat cazul. Ancheta a stabilit că omul avea sute de bonuri de alimentare cu combustibil, scăzute la capitolul cheltuieli pe firmă.  Majoritatea erau de la o anumită benzinărie, situată la distanţă de punctul de lucru unde justifica patronul că ar fi consumat motorina. Un alt aspect care a atras atenţia a fost faptul că majoritatea bonurilor aveau valoare mică, fiind mult sub consumul obişnuit al unui camion, unele fiind de 50 lei, 60 lei, 75 lei.  De asemenea intervalele de timp între bonuri erau relativ scurte, fiind diferenţe de câteva minute între ele, de parcă tot parcul de camioane ale acestuia ar fi mers în aceeaşi zi, la aceeaşi benzinărie, unul după altul, să alimenteze. În timpul anchetei oamenii legii au audiat şi muncitorii, aceştia fiind întrebați cum le era adus combustibilul folosit, ce cantităţi primeau şi dacă mergeau angajaţii să alimenteze. În urma cercetărilor s-a stabilit că bonurile nu aveau o provenienţă reală. După ce le-a introdus în contabilitate afaceristul a cerut rambursare de TVA, fiindu-i dedusă şi valoarea impozitului pe profit, de acolo, prejudiciul în valoare de aproximativ 500.000 lei, dar şi acuzaţia de evaziune fiscală. Acuzaţiile de spălare de bani vin de la faptul că bărbatul sumele retrase din gestiune de care pretindea că a cumpărat carburant, erau întoarse în firmă sub forma de pretinse împrumuturi.  M. Sandu