Când o fată simpatică îți spune să nu te vaccinezi

8

  • Din punctul meu de vedere



Mi-aș dori din tot sufletul să găsesc un studiu care să ne arate motivele pentru care unii oameni vor refuza să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

În primul rând aș remarca faptul că o bună parte din acești oameni ar trebui să fie morți dacă părinții lor ar fi refuzat să îi vaccineze în copilărie. Boli mortale, pe care nu le enumăr aici, le-ar fi adus deja obștescul sfârșit, drept pentru care nu ar mai fi putut să răspundă la sondajele referitoare la intenția de vaccinare.
Paradoxal, acești oameni vii refuză ceva fără de care ar fi de mult morți.
Sau poate refuzul se referă doar la vaccinul împotriva Sars cov 2 ? Dacă așa stau lucrurile, ceea ce studiile pe care le-am găsit nu pun în evidență, atunci altfel se pune problema.
Încerc să descâlcesc această situație.
Consider că principala cauză a refuzului constă în aceea că omul secolului XXI se consideră mai șmecher, ca să zic așa, decât savanții care au descoperit vaccinul. Acest timp de om nou are mai multă încredere în sine decât în spacialiști.
Omul nou disprețuiește tocitul coatelor pe băncile școlii și consideră că are la îndemână instrumente mai bune de instruire decât banalul liceu sau plictisitoarea facultate. Chiar dacă a urmat cursurile unui colegiu și ale unei universități, omul nou nu s-a străduit prea mult cu învățatul.
Care sunt sursele de informație ale omului nou ? Le știm: Facebook, Youtube, iar în cazul celor mai evoluați, avem Wikipedia. Apelul la Wikipedia joacă astăzi rolul pe care odinioară îl avea mersul la bibliotecă și cititul cărților. Dacă studiezi Wikipedia, ești deja mare intelectual.
Deschid o paranteză și voi spune ceva despre clipurile de pe Youtube. Pe Youtube, găsim doar clipuri împotriva vaccinării, nu mi-a fost dat să văd vreunul pro – vaccinare. Ceea ce nu știu utilizatorii acestui instrument, de altminteri foarte util, este că Youtube plătește bani grei penentru crearea unor clipuri pe care oamenii din lumea întreagă dau click. În cazul în care produci un clip accesat de mii sau zeci de mii de utilizatori, îți intră banii în cont.
Paranteză în paranteză. De ce se câștigă mai ușor banii pe Youtube decât pe un simplu blog ? Fiindcă imaginile sunt mai atractive pentru omul nou decât scrisul.
Dacă produci un clip în care arăți binefacerile vaccinului, nu îl accesează nimeni, dar cu totul altfel stau lucrurile dacă faci unul în care arăți că vaccinul te face zombie.
Mi se întâmplă zilnic să primesc pe Facebook, în privat, asemenea clipuri de la amicii mei virtuali care vor să își aducă amicala contribuție la documentarea ziaristului pe care îl au în lista de prieteni. Evident că nu le deschid, știu a priori ce găsesc acolo.
Așadar, omul nou se sperie și spune că va refuza vaccinul, în vreme ce producătorii clipurilor apocaliptice își verifică frumușel contul și descoperă mii și mii de dolari.
Ca să nu credeți că bat câmpii, vă spun că am băut multe cafele cu un astfel de om care trăiește doar de pe urma Youtube și o cunosc pe simpatica lui prezentatoare care citește textele ce anunță catastrofa pentru vaccinați.
Un alt motiv pentru care omul nou va refuza vaccinul este că el se consideră altfel decât ceilalți oameni. Se vede pe sine un original care nu acceptă să se așeze la rând cu ceilalți pentru a se vaccina. A sta la rând înseamnă să fii prost, crede omul nou.
Există însă și explicații care îl pun pe omul nou într-o lumină favorabilă.
Omul nou nu e deloc prost, ba e chiar mai inteligent decât omul vechi. Omul nou a mirosit că dincolo de aparențe se petrec lucruri grave, că democrația a început să fie vorbă în vânt, că există scenarii ascunse ale celor puternici, că bogații conspiră pentru a deveni și mai bogați.
Omul nou bănuiește că în spatele campaniilor de vaccinare ar exista intenția de a omorî populația lumii, de a o robotiza sau cel puțin de a o supraveghea total printr-un cip.
Acum, iese la lumină lipsa posibilității omului nou de a discerne între adevăr și minciună, capacitate pe care ți-o dau studiile serioase, eventual cele făcute la universități bune.
Dacă ai o bună pregătire, poți să observi că pandemia i-a speriat pe toți, de la cei mai săraci, la cei mai bogați. Șefi de stat și de guvern au intrat în panică. În paranteză fie spus, Donald Trump ar fi avut mai multe șanse la alegeri fără pandemie, iar PSD probabil că nu ar fi câștigat, degeaba, alegerile.
Buna pregătire îi ferește pe om să vadă conspirații acolo unde ele nu există.
Trebuie să ajung la finalul articolului, mă pregătesc să trag concluziile așa precum mecanicul de la metrou se pregătește să intre în stație.
Există, mai mult ca oricând, conspirații și scenarii, există manipulare la greu. Mă bucur că, în sfârșit, oamenii din Occident au ajuns să observe că li se pregătește ceva neplăcut, că sunt duși de nas, că sunt mânați într-o direcție convenabilă pentru câțiva nebuni bogați și puternici care vor să lase o urmă a existenței lor pe pământ.
Ar trebui însă ca omul nou din Occident să fie speriat nu de vaccin, ci de alte chestiuni, cum ar fi, de pildă, progresismul, mondialismul, corectitudinea politică, mișcările Me Too sau Black Lives Matter.
Pe scurt, opinia mea este că putem să ne vaccinăm fără frică.
Este vorba despre o opinie pe care o puteți sau nu lua în seamă.
Articolele mele, toate, sunt unele de opinie, nicidecum adevăruri imuabile.
Aceste este ultimul episod al rubricii pe 2020. Ne revedem în 2021 cu alte opinii.
La mulți ani ! Sărbători fericite ! Sănătate.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare, de obicei, în zilele de luni și joi)