Un mare patriot, Excelența Sa, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București

4

  • Din punctul meu de vedere



Îmi plac mult oamenii care își iubesc țara și luptă pentru interesele ei, iar unul dintre aceștia este Adrian Zuckerman, născut Zaharescu, ambasadorul Americii ăn România.


Excelența sa nu pierde niciun prilej pentru a da mesaje care slujesc interesele SUA și o face cu atâta aplomb și cutezanță, încât nu poate decât să îmi stârnească admirația.
Cu prilejul Anului Nou, Adrian Zuckerman a dat un mesaj către poporul român, textul putând fi studiat pe pagina oficială a Ambasadei. Este cel mai lung mesaj pe care noi, românii, l-am primit cu prilejul trecerii în anul 2021. Președintele nostru, Klaus Iohannis, a scris doar câteva rânduri, șeful Guvernului, dl Cîțu, a postat ceva pe Facebook, șefii Camerei Deputaților și Senatului au fost, de asemenea, frugali în mesajele lor.
Adrian Zuckerman a scris însă un mesaj amplu, cam cât erau, cu prilejul trecerii de la un an la altul, mesajele lui Nicolae Ceaușescu. Practic, este cel mai lung și apăsat mesaj primit în ultimii 30 de ani de poporul român.
Cum spuneam, Excelența Sa luptă pentru SUA și pentru asta vrea să se impună în fața națiunii noastre ca un păstor în fața oilor . Mesajul începe prin a aminti că americanii sunt cei care ne ajută să trăim o viață mai bună.
”Mai bine de 400 de companii americane, mari și mici, prezente în România, îi ajută, zi de zi, pe români să ducă o viață mai bună”, spune domnul ambasador.
Se vede însă că doar 400 de companii americane în țara noastră reprezintă pentru Zuckerman un număr insuficient. Ambasadorul vrea ca SUA să dețină mai multe companii în România, iar pentru asta trebuie ca statul nostru să își privetizeze companiile. Nu contează dacă sunt sau nu profitabile, important este să treacă din proprietatea noastră, în proprietate americană. Zice Excelența Sa:
”Numărul enorm de companii de stat din România, cel mai ridicat din Europa, trebuie să facă subiectul privatizării”.
Nu mă îndoiesc de faptul că Guvernul Cîțu îi va îndeplini dorința Excelenței Sale, așa cum a îndeplinit, de pildă, dorința Germaniei prin blocarea creșterilor salariale și adăugarea a 2 lei pe zi la salariul minim. Cine ar mai culege sparanghelul nemțesc dacă ar crește salariul minim ? Tot așa, blocare creșterilor salariale îl ajută pe domnul ambasador american să aibă mai mulți jucători la așa-zisa (ce glumă) Loterie a vizelor, din care să își aleagă cei mai buni programatori, medici, ingineri etc.
Să revenim la minunatul mesaj.
Excelența Sa nu își ascunde bucuria că alegerile au fost câștigate de cine trebuie.
”Poporul român și-a spus cuvântul și a ales libertatea și statul de drept în detrimentul aiurelilor moștenite de la nepotismul și corupția comuniste”, spune Adrian Zuckerman.
Adică cine mărește salariile și alocațiile, cine dă sporuri și tichete de vacanță, cine sprijină capitalul autohton, cine dezvoltă agricultura locală, cine nu privatizează sectoare strategice comite aiureli.
Ma tem că atunci când președintele nostru a spus că își dorește ”Guvernul Meu” nu era pentru el, ci pentru a-l da mai departe. De pildă, Excelenței Sale care, iată, se bucură că are Guvernul Său.
După câte știm, la vreme de pandemie, Orban a cumpărat de vreo trei miliarde de dolari armament american care nu doar că e vechi, dar nici măcar nu a sosit în țară. S-a ales praful de ideea lui Liviu Dragnea a cheltui 2% din PIB pe Apărare în condițiile dezvoltării industriei militare românești.
Domnul ambasador vede însă altfel lucrurile:
”Armata României este modernizată în toate privințele. De la avioane cu reacție noi, la elicoptere, vehicule militare, la sistemele de rachete de ultimă generație Patriot și HIMARS și, cel mai important, efective militare americane suplimentare detașate prin rotație în România; în prezent, forțele de apărare ale României sunt un garant credibil al granițelor României”, spune Adrian Zuckerman.
Aș face observația că în anul pandemiei ar fi fost normal ca NATO să ierte de cheltuială o țară săracă precum a noastră. Aș mai spune și că pentru prezența Scutului de la Deveselu ar trebui să primim bani, nu să dăm alții. În fond, Scutul apără tot ceea ce se cheamă Occident. În fine.
În continuarea mesajului de Anul Nou, ambasadorul SUA face un fel de To do list pentru Guvernul de dreapta. Iată ce dorește să fie dus la bun sfârșit:
”Un acord cu privire la recondiționarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la Cernavodă. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari este cel mai mare proiect demarat vreodată de țările noastre, în parteneriat. La finalizarea sa, centrala nucleară de la Cernavodă va putea furniza 40% din necesarul de energie electrică al României.
Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm) s-a angajat să finanțeze până la 7 miliarde de dolari din costul proiectului de la Cernavodă. Acesta este cel mai mare angajament asumat vreodată de ExIm.
Infrastructura este aproape finalizată pentru ca extracția de gaze naturale din platforma Mării Negre și distribuția aferentă să înceapă în 2021, sub coordonarea BSOG, un consorțiu de companii româno-americane. Totodată, s-au întocmit proiecte noi de lege, promise, pentru a stimula în 2021 extracția de gaze naturale din cele mai vaste zăcăminte de gaze. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator net de energie din Europa”, scrie Zuckerman.
Guvernul marionetă va trebui să execute întocmai și la timp ceea ce scrie ambasadorul în mesaj.
Interesant este că dragul nostru ambasador ne duce cu zăhărelul tare frumos, scriind că:
”Poporul român nu ar trebui să fie nevoit să aibă un nivel de trai mai scăzut decât populațiile din Vestul Europei. A venit vremea ca România să prospere. A venit vremea ca poporul român – toți românii- să își îmbunătățească nivelul de trai. Competiția de pe piața liberă va genera bunăstare și prosperitate pentru toți, nu numai pentru urmașii cu conexiuni politice și interpușii foștilor comuniști”.
Cum participă românii la ”competiția pe piața liberă” deși nu vor mai avea deloc capital în economie nu aflăm de la domnul ambasador.
Un ambasador erou care știe să lupte pentru interesele patriei sale.
Sau e doar lobby ?
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


4 COMENTARII

  1. Ziaristul incepe anul in nota in care l-a terminat pe precedentul, dovedindu-si din nou ipocrizia.
    Asta pentru ca, in 2017, era extaziat in urma vizitei iubitului lui Irina Tanase in SUA ,cu ocazia primei si ultimei investiri a presedintelui Trump. Vizita platita cu un milion de dolari,dovedita de facturile prezentate. Iar lobbystul care s-a ocupat de vizita din ianuarie 2017 a incheiat, in toamna aceluiasi an, un contract cu ROMARM de vreo 180 milioane de euro! A naibii coincidenta….Nu vreau sa mai amintesc, prin comparatie, de privatizarile facute de guvernele de stanga si de dreapta. Colegii comentatori sunt destul de inteligenti, cel putin unii dintre ei.
    PS Gratie conducatorului iubit, la FC Arges a fost instalat al 6-lea antrenor in 5 luni. Record mondial!
    PS bis Rectific ,cu scuzele de rigoare, procentul de majorare al serviciului de canalizare: nu va fi de 46%, asa cum am scris, ci de 49%!

  2. Adevarul e ca toate guvernarile din ultimii 20-25 de ani se intrec in a face pe plac conducatorilor SUA.
    Pe linia PSD sa ne aducem aminte de:
    – contractul Bechtel
    – „lansarea procedurii” de mutare a ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim (procedura stopata la timp de titularul postului de reprezentare a Romaniei in relatiile externe, conform Constitutiei)

    Pe linia PNL:
    – in 2020, in plina pandemie si cu deficit bugetar marit, s-a lansat ideea de a cumpara direct din SUA armament modern de vreo 4 miliarde dolari (rachete si alte nebunii)
    Unde este PNL-ul lui Ionel Bratianu care guverna sub deviza „Prin noi insine” in perioada interbelica?

    Despre redevente la gazele extrase de companii occidentale (OMV, Exxon etc.) din Romania nu mai vorbeste nici un partid de la o vreme incoace, nici PSD (care a garantat o redeventa ridicol de mica la gaze si petrol extrase de OMV in perioada 2004-2014), nici PNL care pasamite incurajeaza investitorii primaverii sa foreze in Marea Neagra.

    Ideea ca statul este cel mai prost administrator al unei companii de interes national este corecta, chiar daca este spusa si de catre ambasadorul de zahar.

    Sa luam exemplul Hidroelectricii – companie de stat care produce cea mai ieftina energie din tara si a fost la un pas de insolventa acum cativa ani (pentru ca facea contracte cu „baietii destepti”).

    Dar noi nu suntem Cehia care a vandut uzinele Skoda in 1990 pe 600 milioane marci (31% din actiuni preluate de Volkswagen),
    ci cei care am vandut uzinele Dacia in 1999 pe mult mai putini bani si cu scutiri de TVA pentru Renault.

  3. Desi nu are legatura cu articolul de fata,
    postez si eu un comentariu sub impresia momentului:

    Tocmai am citit stirea ca presedintele Iohannis a aprobat cererea DNA pentru urmarirea penala a lui Costel Alexe, fost ministru PNL, adica din acelasi partid cu Iohannis (care acum nu mai este membru).

    Este o diferenta ca de la cer la pamant de abordare a problemei Costel Alexe in raport cu problema Liviu Dragnea din guvernarea trecuta.

    Iata ca DNA se dovedeste inca o data independent politic, urmarind penal fosti ministri si politicieni indiferent de partidul din care provin.

    Sa reamintim pentru posteritate ca DNA sub conducerea Laurei Kovesi, l-a pus sub acuzare pe Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu (cel care a numit-o pe LCK la conducerea DNA).

    Cine ar fi crezut in anii 1990-2000 ca asa ceva va fi posibil vreodata la noi?

    • Vă cam stau țepii mei în gât. Oricum nu (mai) am chef să comentez. Mă complexați cu atâta inteligență. Nici nu aș avea ce mai spune. Editorialul este impecabil.

Comentariile sunt închise.