Cazuri noi de pestă porcină

0

  • Restricţii în zeci de localităţi
  • Înainte de Sărbători, DSV a găsit pestă porcină la Bascov şi Cocu
  • Cele două comune şi multe alte localităţi învecinate au intrat în zone de protecţie şi de supraveghere



Ultimele zile ale anului 2020 nu au adus veşti bune crescătorilor de animale, din Bascov, Cocu şi împrejurimi. Astfel, în cele două comune au fost descoperite câte un caz nou de pestă porcină, la animale din gospodării, iar Direcţia Sanitar Veterinar Argeş a instituit imediat zonele de protecţie şi de supraveghere care se impuneau.


Cazul de la Bascov a fost confirmat în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, iar cel de la Cocu, cu trei zile înainte de Anu Nou, pe 28 decembrie. DSVSA Argeş, a luat imediat măsurile ce se impun, instituind o zonă de restricţii pe o rază de 7 km în jurul focarelor şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor (inclusiv cei 7 km ai zonei de restricţii).
Ce sunt zonele de protecţie şi supraveghere
Zona de restricţii este formată din două alte zone distincte: una de protecţie pe o rază de 7 km în jurul focarului şi una de supraveghere pe o rază de alţi trei km, în continuarea celor 7 km. Măsurile sunt însă aceleaşi în ambele cazuri, inventarierea tuturor suinelor din exploataţii şi efectuarea examenelor clinice, însă diferă perioada după care se poate închide focarul dar şi metodele prin care se poate ajunge la măsura înhiderii. Astfel, în zona de protecţie, după 45 de zile, dacă nu apar alte cazuri, se fac teste de sânge la porci şi dacă sunt negative se declară focar închis. În schimb, în zona de protecţie se pot ridica restricţiile după 40 de zile (cu 5 zile mai devreme), doar în urma examenelor clinice.
Teste de sânge şi examene clinice
“Se fac două tipuri de teste, unul de suspiciune care a fost trimis în Dâmboviţa, iar apoi au fost trimise la Bucureşti, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală acele rezultate. În zona de protecţie se fac la finalu perioadei teste de sânge şi dacă sunt negative se declară închis acel focar, iar în zona de supraveghere se fac doar examene clinice şi, la fel, dacă sunt negative, se declară focar închis. În zona de supraveghere se pot ridica restricţii cu 5 zile mai devreme decât în prima zonă. În jurul focarului se face, după descoperirea lui, o rază de 10 km. Pe primii 7 km avem zonă de protecţie, iar pe ceilalţi 3 km, zonă de supraveghere. În urma celor două cazuri noi, mai multe localităţi se află în această zonă de restricţii” ne-a spus directorul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu.
3 localităţi în zona de protecţie
În cazul de pestă de Cocu au intrat în zona de protecţie localităţile Bărbăteşti, Răchiţele de Sus şi Greabănu din com. Cocu. În schimb în zona de supraveghere se află: Răchiţele de Jos, Cocu, Crucişoara, Făcăleşti, Popeşti (din com Cocu), Cotmeana, Costeşti, Dealu Pădurii, Spiridoni, Zamfireşti, Ursoaia (din com Cotmeana), Drăganu Olteni, Dumbrăveşti, Băceşti, Prislopul Marem (din com. Drăganu), Băjeneşti, Cotmeniţa, Groşi, Lupueni, Băbana, Slătioarele (din com Băbana), Cârceşti (din com Cuca), Săpunari (din com Morăreşti), Uda, Greabănu, Dealu Tolceşti, Dealu Bisericii, Bărăneşti, Miercani, Gorani, Romana, Brăniştea, Siliştea, Dicăneşti (din com Uda).
Restricţii şi la Piteşti
În cazul de pestă de la Bascov, zona de protecţie este Bascov şi Budeasa Mare, în timp ce în zona de supraveghere intră localităţile: # Uiasca, Glâmbocu, Brăileni, Valea Ursului, Mica, Prislopul Mic, Schiau (din com. Bascov), Budeasa, Gălăşeşti, Budeasa Mică (din com. Budeasa), Moşoaia, Hinţeşti, Smeura, Ciocănăi (din com. Moşoaia), Dobrogostea, Vărzaru, Borleşti (din co. Merişani), Mărăcineni, Argeşelu (din com.Mărcineni), Miceşti, Purcăreni (din com Miceşti), Geamăna (din Bradu). De asemenea, Piteştiul, cartierele Colibaşi şi Făgetu din Mioveni şi localităţile Enculeşti, Izvorani, Ştefăneşti, Ştefăneştii Noi, Valea Mare Podgoria, Zăvoi din Ştefăneşti se află şi ele în zona de restricţii.
41 focare stinse
Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii domestici:
FOCARE ACTIVE:
– 3 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale ( localitatea Brosteni-Oras Costesti, localitatea Bascov-comuna Bascov, localitatea Barbatesti-comuna Cocu;
– 1 focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatație comerciala de Tip A (localitatea Rucar-comuna Rucar
FOCARE STINSE:
– 34 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale;
– 5 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești.
– 2 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișor.
17 focare la porci mistreţi
Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii mistreți:
CAZURI ACTIVE:
– 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung, care în prezent sunt active.
– 1 caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu care în prezent este activ. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă. Silviu Mihai