- Măsura se aplică de la 1 ianuarie, de RAR
Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie vor deveni neînmatriculabile începând cu 1 ianuarie 2021. Perioada de tranziție după ieșirea Regatului Unit din UE a luat sfârșit pe 31 decembrie și, în condițiile în care niciun alt acord nu a fost negociat, primele victime vor fi cei care au mașini cu volan pe dreapta.
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit oficială la 1 ianuarie 2020, iar perioada de tranziție s-a încheiat la rândul ei pe 31 decembrie. Astfel, conform promotor.ro, din acest moment, Marea Britanie a devenit o țară terță din punctul de vedere al legislației europene, ceea ce înseamnă că mașinile cu volan pe dreapta aduse de aici nu mai pot fi înmatriculate în România. Măsura a fost anticipată încă de la începutul anului, iar Registrul Auto Român (RAR) a pregătit șoferii pentru această posibilitate. Trebuie știut că măsura nu afectează toate mașinile cu volan pe dreapta și nici pe cele care sunt deja înmatriculate în România.
Din Marea Britanie – nu, din Irlanda – da!
Potrivit Registrului Auto Român, la eliberarea CIV pentru vehiculele rulate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologările UE de tip acordate de Marea Britanie (marca e11), fiind necesară o reomologare individuală conform cerințelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terţe. În cazul emisiilor poluante se impune condiția privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III. Totodată, trebuie știut că Inspecția Tehnică Periodică efectuată în Marea Britanie la vehiculele rulate (second-hand) nu mai este acceptată (recunoscută) la omologarea individuală şi eliberarea CIV pentru reînmatriculare în România. Prin urmare, în cazul acestor vehicule, ITP trebuie refăcută la RAR. Conform promotor.ro, aceste măsuri nu afectează mașinile cu volan pe dreapta care provin din Irlanda, care este țară UE și în cazul cărora legislația rămâne neschimbată. De asemenea, mașinile cu volan pe dreapta care au fost deja înmatriculate nu vor fi afectate de aceste schimbări, cel puțin deocamdată.
Se poate muta postul de conducere
Pe termen lung, autoritățile intenționează restricționarea numărului de mașini cu volan pe dreapta aflate în circulație. Schimbări ale legislației interne, dar și a normelor ITP, vor impune de facto mutarea postului de conducere pe partea stângă sau retragerea acestora din circulație. Acest lucru este necesar pentru că mașinile cu volan pe dreapta au fost implicate, de-a lungul timpului, în numeroase accidente rutiere grave. „În ceea ce privește mașinile deja înscrise în circulație dar cu volan pe dreapta, analizăm oportunitatea ca într-un termen rezonabil – spunem noi – deținătorii să fie obligați să mute postul de conducere”, declara acum un an Cristian Bucur, Director Tehnic al Registrului Auto Român. Mutarea postului de conducere este o operațiune costisitoare, care nu are sens economic pentru mașinile second hand vechi. Cel mai probabil, acestea vor fi retrase treptat din circulație. Nu doar condițiile de înmatriculare a mașinilor se schimbă de la 1 ianuarie, ci și procedura de echivalare de echivalare a permiselor de conducere eliberate în Marea Britanie. S.M.