- Din punctul meu de vedere
William Shakespeare, prin gura prințului Hamlet, consideră că întrebarea principală pe care și-o poate pune omul este: a fi sau a nu fi.
Cred că problema era la modă în apocă, deoarece tot pe atunci, Descartes găsise un răspuns formulat în felul următor:
”Mă îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist”.
Aceste chestiuni pe care unii le găsesc astăzi foarte plictisitoare erau luate în serios de elita omenirii la anul 1600. În fond, ce argumente avem că existăm și nu suntem doar o iluzie sau o auto – iluzie ?
Știți cine pune la fel problema în ziua de azi ? O pune fizica cuantică și probabil ați auzit teoria, cam absurdă, potrivit căreia suntem doar o imagine, o creație a unui programator al universului.
Nu suntem deoarece cugetăm.
În fine, haideți să venim la zilele noastre, când teatrele sunt închise, așadar nu avem nicio șansă să vedem Hamlet pe scenă. Acum, întrebarea care se pune nu mai e ”a fi sau a nu fi”, ci ”a te vaccina sau a nu te vaccina”.
Încerc să răspund la întrebare.
Încep prin a face observația că românii sunt pe primul loc în Europa în ce privește reticența față de vaccinul anti – Covid – 19. Este strict treaba dumneavoastră cum vă explicați acest lucru, dar din punctul meu de vedere, românii au vrut întotdeauna să pară mai șmecheri decât alții. De pildă, ne considerăm mai inteligenți decât bulgarii, iluzie care face ca Bulgaria să ne depășească pe mai multe direcții ale modernizării.
Să admiți că vaccinul e pe bune, este eficace și a fost creat cu bună – credință îi pare românului banal, șmecheria fiind să negi vaccinul. Așa se face că televiziunile ne prezintă declarații ale unora care par că au absolvit cu greu școala primară, dar se exprimă cu mult scepticism în legătură cu vaccinul. Ei vor informații, cu toate că nu se informează niciodată de la sursă, ci doar de la cârciumă, ori de la vecini.
A fi anti-vaccin devine pentru unii sinonim cu a fi deștept.
Sceptici sunt însă și unii intelectuali de elită, dar la ei este vorba despre așa-zisa îndoială metodologică. Vorbeam mai sus despre Descartes și ideea lui că dacă mă îndoiesc, cuget și în măsura în care cuget, pot spune că exist.
Acest Descartes, care la vremea lui era la modă precum este acum Bill Gates, considera că atunci când judeci trebuie să aplici patru reguli:
Să nu accepți nimic fără să verifici.
Să reduci problemele complicate la idei simple.
Să treci apoi de la gânduri simple la gânduri complexe.
Să fii sigur că nu ai omis nimic.
Oamenii inteligenți și cu capul pe umeri chiar așa procedează. Vă propun să facem și noi la fel.
Primul lucru ar fi să luăm în calcul faptul că vaccinurile anti – Covid sunt creația oamenilor de știință, adică acea tagmă a omenirii care a făcut să avem automobile, avioane, căi ferate, curent la priză și căldură în calorifer. În consecință, dacă te îndoiești de ei, ar fi bine să mergi pe jos, nu cu mașina, să aprinzi lampa, nu becul.
Al doilea lucru este să nu uiți că ești deja vaccinat și nu o dată, ci de mai multe ori, contra varicelei, oreionului, rujeolei etc. Poate că vaccinurile acestea au avut la unii efecte secundare și anume i-au făcut sceptici față de actualul vaccin, cel aflat în discuție.
Glumesc, desigur.
Ce e drept, până în prezent nu a existat niciun vaccin împotriva virușilor de tip Corona.
Deschid o paranteză pentru a povesti că am văzut, copil fiind, transmisiunea în direct a aselenizării, în 1969, alături de tatăl unui unchi care de meserie era cioban. Când Neil Armstrong a pus piciorul pe Lună, bătrânul crescător de oi ne-a spus celor prezenți că așa ceva nu există, după care a plecat la culcare.
Scepticismul este bun, dar cu măsură. În fond, este situația în oglindă între a crede și a fi credul. Trebuie păstrat un echilibru.
Sper, fir-ar să fie, că nu vă plictisesc și nici nu mă veți acuza că după ce am vorbit cu simplitate despre Descartes, îl voi aduce în discuție pe Kant. Filosofii aceștia nu sunt deloc dificili de înțeles, atâta doar că ai nevoie de un profesor bun care să îi fi înțeles la rândul său. Dacă profesorul e slab, atunci îți va vorbi despre filosofi în mod încâlcit și vei crede toată viața că filosofia e pentru cei care nu au altă treabă de facut.
Greșit !
Kant spune că judecățile omului sunt de două feluri: analitice și sintetice.
Analitic este atunci când spui că triunghiul are trei laturi. Toată lumea știe asta. Sintetic este atunci cînd zici că pânzele triunghiulare ale corăbiilor sunt mai eficiente. Acest fapt îl observi în practică, așadar este un adevăr a posteriori.
Vaccinul este bun – iată o judecată și analitică și sintetică.
Este analitică deoarece toate vaccinurile de până acum au fost bune și sintetică în măsura în care acest vaccin s-a dovedit că imunizează împotriva Covid – 19.
Trebuie să facem acest exercițiu mental între analitic și sintetic înainte de a decide dacă ne vaccinăm ori nu.
Această analiză nu se încheie niciodată, fiindcă întotdeauna trebuie să rămânem sceptici.
Sceptici dar nu șmecheri.
Vaccinul anti – Covid – 19 a apărut pe lume prin colaborarea dintre oamenii de știință și guvernele țărilor mari. Este absurd să credem că aceste guverne vor să își omoare contribuabilii, să distrugă consumatorii produselor marilor companii, să nimicească societățile de asigurări medicale, să fie zdrobite de revoluția mulțimilor înnebunite de efectele secundare ale vaccinului.
Desigur, există opinii, chiar ale unor medici, că vaccinul poate fi dăunător deoarece nu a fost suficient testat. Cei care spun însă clar că e nociv se află însă într-o contradicție, anume că nici ei nu au testat suficient pentru a ajunge la această concluzie.
Să nu uit să vă spun că mejoritatea clipurilor cu antivacciniști apar pe Youtube, iar compania plătește bani mulți producătorilor în funcție de accesări.
A spune că nu te vaccinezi produce mai mulți bani decât a spune că te vaccinezi.
Trebuie să închei articolul și revin la cel mai solid argument pe care îl am:
Liderii lumii nu au niciun interes să își omoare sau să își îmbolnăvească supușii fiindcă nu ar avea pe cine să mai conducă.
Mă îndoiesc, deci cuget, cuget, deci mă vaccinez.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi).