- Curierul zilei vă prezintă noile proceduri legislative din domeniul pescuitului
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a publicat pe site-ul instituţiei care sunt condiţiile pentru obţinerea permisul de pescuit emis și eliberat online de A.N.P.A.
Acesta este documentul nominal și netransmisibil care atestă dreptul de a practica legal pescuitul sportiv recreativ în habitatele piscicole naturale necontractate de către asociațiile de pescari recreativi, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării. Permisul ANPA se eliberează anual și are valabilitate până la sfârșitul anului în curs.
➤ Cât costă un permis de pescuit?
Permisele de pescuit valabile în anul 2021 se eliberează GRATUIT și sunt disponibile pe platforma online anpa.ro începand cu prima zi a anului.
➤ Câte tipuri de permise există?
Ca și în anii precedenți, se pot elibera trei tipuri de permise de pescuit recreativ emise de ANPA:
Permisul de pescuit pentru Dunăre cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate – se eliberează online de pe site-ul www.anpa.ro
Permisul de pescuit pentru Marea Neagră – se eliberează online de pe site-ul www.anpa.ro
Permisul de pescuit valabil în habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi – se eliberează prin intermediul asociațiilor
Mențiuni:
O singură persoană poate deține simultan toate cele trei tipuri de permise ANPA.
Permisul de graniță (PG) este avizul suplimentar permisului ANPA necesar pentru pescuitul în apele de frontieră, emis de Poliția de Frontieră din județul de care aparține zona de pescuit. Vizele tip PG se pot obține online prin completarea unei cereri și a unui formular și se eliberează gratuit în termen de 30 de zile.
Permisul de pescuit pentru Delta Dunării este emis și eliberat de A.R.B.D.D. (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării), autoritate competentă distinctă de A.N.P.A.
➤ Unde se poate pescui cu permisul ANPA?
Cu permisul emis si eliberat online direct de ANPA se poate pescui pe Dunăre cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate, inclusiv apele de munte gestionate de Romsilva, respectiv Marea Neagră, în funcție de tipul permisului de pescuit online. Sunt considerate ape de frontieră și este necesară viza Poliției de Frontieră (suplimentar permisului de pescuit online) apele aflate la 30 km de granițele țării sau țărmul Marii Negre. Exemple: Dunăre, Prut etc. Cu permisul emis de ANPA și eliberat prin intermediul asociațiilor de pescari recreativi se poate pescui în habitatele piscicole naturale contractate de către acestea.
➤ Care sunt pașii necesari pentru obținerea permisului de pescuit online de la ANPA?
Se accesează adresa www.anpa.ro și se apasă butonul Solicitare Permis Pescuit Recreativ
În pagina nou deschisă se apasă butonul “Română” și apoi butonul “Obține permis”
Se citește mesajul afișat și după ce se ia la cunoștință, se apasă butonul “Următor”
Solicitantul permisului selectează din lista aflată în primul câmp din stânga județul de domiciliu. Apoi introduce de la tastatură CNP-ul în câmpul din mijloc și adresa de domiciliu în cel din dreapta. După verificarea datelor introduse, se apasă butonul “Următor”. Nu se vor folosi diacritice înspațiul aferent “Adresa de domiciliu”
Solicitantul permisului își introduce de la tastatură numele în câmpul din stânga și prenumele în dreapta. După verificarea datelor introduse, se apasă butonul “Următor”
Din listă se selectează tipul de permis dorit: pentru pescuit pe Dunăre cu brațele sale și zone necontractate sau pentru pescuit în Marea Neagră. După verificarea tipului de permis selectat, se apasă butonul “Următor”
Se citește mesajul afișat și după ce se ia la cunoștință, se bifează în dreptul mesajului “Sunt de acord” și se apasă butonul “Următor”
Solicitantul verifică datele introduse, iar dacă acestea sunt corecte apasă butonul “Următor”
Permisul a fost emis. El poate fi printat sau descărcat ca fișier în format PDF în calculator/telefon/tabletă
ANPA permis pescuit online
➤ Stoc permise pescuit epuizat și alte erori în sistemul informatic online al ANPA
Din cauza suprasolicitării sistemului, în primele zile ale anului platforma merge mai greu, însă toți pescarii interesați vor putea să-și achiziționeze permisul în cele din urmă.
În cazul în care întâmpinați în mod repetat erori precum “Sesiune expirată sau număr prea mare de solicitări” puteți încerca închiderea și redeschiderea browserului, ștergerea cookie-urilor pentru site-ul anpa.ro sau deschiderea acestuia cu un alt browser.
Dacă nimic nu funcționează, luați o pauză și reveniți mai târziu. Poate chiar noaptea, când, teoretic, numărul solicitărilor ar trebui să fie mai mic.
Deși permisele de pescuit nu sunt neapărat limitate ca număr, eroarea “Stoc permise epuizat” apare la epuizarea unei serii de permise. Până se face trecerea la o nouă serie, nu vă rămâne altceva de făcut decât să asteptați, de regulă, până la câteva ore.
➤ Acte necesare si vârsta minimă pentru obținerea unui permis de pescuit online
Pescarii cu vârsta de minim 14 ani pot obține gratuit permisul de pescuit online pe baza cărții de identitate. Copiii sub 14 ani pot pescui sub supravegherea unui adult posesor de permis de pescuit, în limitele drepturilor și obligațiilor oferite de permisul acestuia.
➤ Recuperarea permisului de pescuit online
În cazul în care un permis de pescuit emis pentru anul în curs a fost pierdut, acesta poate fi recuperat online tot de pe site-ul ANPA. Dacă în procedura de solicitare a permisului online datele au fost introduse greșit, se pot comunica către ANPA seria și numărul permisului emis cu date eronate pentru a fi șters din baza de date, oferind astfel posibilitatea solicitării unui nou document valid.
➤ Ce este fișa de captură și până când trebuie depusă?
Conform prevederilor art. 3, alin 2 si 3 din Ordinul MADR nr. 60 din 8 martie 2017 pescarii recreativi au obligația de a raporta către ANPA, anual, situația capturilor realizate prin pescuit recreativ, cu excepția Rezervației Biosferei “Delta Dunării”.
Raportarea către ANPA a capturilor realizate prin pescuit recreativ se face prin întocmirea fișei de capturi, parte integrantă a permisului de pescuit recreativ, completată și transmisă până la data de 28 februarie a anului în curs, pentru anul precedent.
Asta înseamnă că persoanele care care au beneficiat în anul 2020 de permise de pescuit eliberate de ANPA, prin intermediul softului informatic, valabile pentru Marea Neagră sau/și Dunăre cu brațele sale și habitatele piscicole naturale necontractate, sunt rugate să transmită Fișa de captură, menționată mai sus, la adresa de e-mail fisacaptura@anpa.ro sau la sediile teritoriale ANPA. Adresele sediilor teritoriale ANPA se găsesc pe site-ul www.anpa.ro. Dacă permisul a fost eliberat prin intermediul unei asociații de pescari recreativi, acolo se și depune fișa de captură.
➤ Amenda pentru pescuit fără permis și alte sancțiuni
Permisul de pescuit se prezintă în format fizic la cererea personalului de inspecție și control și este valabil numai însoțit de actul de identitate în baza căruia a fost emis. Conform Ordonanței de Urgență 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, pescuitul sportiv recreativ fără permis de pescuit este contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 600 lei. Neprezentarea permisului la solicitarea persoanelor de control, încălcarea condițiilor prevăzute de acesta sau reținerea oricăror specii de pești sub dimensiunile minime legale atrag după sine același cuantum al amenzii.
Următoarele fapte constituie de asemenea contravenții și se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei:
– prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
– pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
– pescuitul cu mai mult de 3 muște artificiale în apele salmonicole;
– reținerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucăți/exemplare/zi, în total, din speciile de păstrăv, lipan și coregon în apele de munte sau a mai mult de 5 kg de pește/zi din zona colinară și de șes, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește 5 kg;
– mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
– pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție;
– pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament.
Vezi și alte sancțiuni care se aplică pentru contravenții și infracțiuni legate de pescuit potrivit aceleiași ordonanțe de urgență.
➤ Amenda pentru pescuit fara permis
Condițiile pentru practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale
– în apele curgătoare şi stătătoare din zona montană, numai cu o singură undiţă cu maximum două cârlige sau cu o lansetă;
– în apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale, în Delta Dunării, cu maximum 4 undiţe sau 4 lansete cu câte două cârlige fiecare;
– în apele teritoriale ale Mării Negre, cu maximum două undiţe, două lansete sau o ţaparină, cu câte 10 cârlige fiecare;
– pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale;
– în apele din zona colinară şi de şes, pe Dunăre, în Delta Dunării şi în apele maritime un pescar sportiv poate reţine din captură maximum 5 kg de peşte/zi sau numai un singur peşte, dacă greutatea lui depăşeşte 5 kg;
– în apele de munte cu salmonide se pot reţine de către un pescar maximum 10 bucăţi/exemplare/zi, în total, din speciile: păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, fântânel, lipan şi coregon.
➤ Regulamentul de practicare a pescuitului recreativ în condiții de siguranță și de limitare a efectelor pandemiei COVID-19
1. Obligațiile administratorilor amenajărilor piscicole în care se practică pescuit recreativ:
☞ asigurarea unui flux de deplasare a participanților către și de la locul de desfășurare aactivității de pescuit recreativ astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare socială;
☞ asigurarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru participanții la activitățilede pescuit;
☞ la locul desfășurării activității de pescuit recreativ trebuie să fie pregătite măsuri pentruigienizare și/sau dezinfectarea mâinilor, materialelor și a echipamentului utilizat îndesfășurarea activității de pescuit recreativ;
☞ pescuitul recreativ se va desfășura cu maximum doi pescari pe același stand de pescuit și cu respectarea unei distanțe de minimum 10 metri între punctele de pescuit marcate deadministratorul amenajării piscicole acolo unde nu există standuri;
☞ fiecare unitate de acvacultură licențiată în cadrul căreia se desfășoară activitatea depescuit recreativ va asigura o persoană de contact responsabilă cu organizarea și coordonareaaplicării regulamentului propriu;
☞ înainte de intrarea în unitatea de acvacultură, toate persoanele sunt obligate să dea odeclarație pe propria răspundere privind luarea la cunoștință și respectarea regulilor dispuseprin prezentul ordin;
☞ administratorii vor proceda la dezinfectarea și igienizarea pontonului, standului de pescuit,foișoarelor, umbrarelor, toaletelor sau ale altor accesorii cu care pescarii intră în contact.
2. Obligațiile pescarilor recreativi în cadrul amenajărilor piscicole:
☞ obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat;
☞ pescarii vor respecta cu strictețe regulamentul amenajării piscicole;
☞ purtarea măștilor de protecție la contactul cu administratorul sau personalul amenajărilor piscicole.
3. Obligațiile pescarilor recreativi în habitatele piscicole naturale:
4. Nerespectarea prevederilor pct. 1 lit. c) și g) constituie contravenție și se sancționează conform art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea măsurilor speciale instituite în situații epidemiologice deosebite. M.D.