E timpul vaccinării (1)

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Introducere
Pandemia este la apogeu. Am suferit destul, iar acum avem ce ne trebuie: vaccinul anti-COVID.


Odată cu pandemia, și infodemia este la apogeu. După aberațiile inexistenței virusului, inutilității măștii, etc., etc., acum a pornit campania anti-vaccin.
Este timpul să acționăm pentru a vira cursul pandemiei spre panta descendentă!
În țările bogate, printre care ne încadrăm și noi ca stat membru al Uniunii Europene, imunizarea populației este planificată a fi realizată până la sfârșitul anului 2021.
În Israel, statul fruntaș în topul vaccinărilor, imunizarea populației este programată în luna aprilie 2021.
În contrast, în alte țări, doar 20% din populație va fi vaccinată în 2021, urmând că imunizarea să fie terminată în 2024.
Caracteristici
Vaccinul utilizat în prezent în țara noastră pentru prevenția bolii COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2 se numește Comirnaty.
Forma sa de prezentare este de concentrat pentru dispersie injectabilă. Este un vaccin de tip ARN mesager COVID-19, cu nucleotide modificate.
O doză de 0,3 mg conține 30 de micrograme de vaccin de tip ARNm COVID-19 înglobat în nanoparticule lipidice. Este codificată proteina S (spike = țepușă) virală a SARS-CoV-2.
Pregătirea de vaccinare.
Prepararea și administrarea vaccinului se efectuează cu maximă seriozitate de profesioniști biomedicali. În data de 31 decembrie 2020, când mi s-a administrat prima doză, am fost impresionat de seriozitatea și profesionalismul echipei de vaccinare.
Înainte de administrare, va trebui să completați un chestionar în care va trebui să răspundeți dacă sunteți alergic la substanța activă și/sau excipienții vaccinului, dacă ați avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme respiratorii după orice alt vaccin, dacă ați leșinat vreodată (mai ales după o injecție), dacă aveți o boală severă sau o infecție cu febră mare, dacă aveți o boală de coagulare (vă învinețiți ușor) sau luați medicamente anticoagulante, dacă aveți un sistem imunitar slăbit (HIV/SIDA, tratament cu corticosteroizi, etc.).
Mecanismul de acțiune
Vaccinul nu poate transmite boala, deoarece nu conține virus! De asemenea, vaccinul nu pătrunde în nucleul celulei, ci se fixează pe substratul lipidic de la suprafața celulei.
Prin proteina S (spike = țepușă), vaccinul determină sistemul imunitar (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi și celule sanguine care acționează împotriva acestui coronavirus, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.