30%  spor de COVID-19, numai angajaţilor Prefecturii!

3

  • Revoltător!



Salariaţilor Prefecturii Argeş le-a pus Dumnezeu mâna-n cap! Corect spus ar fi, le-a pus Orban mâna-n cap! Acestora le-au fost acordate sporuri de 30%  pentru riscul de infectare COVID-19, în baza  unei ordonanțe de guvern semnată de fostul premier. Numai lor! Nu şi altor salariaţi din subordinea Prefecturii, cum ar fi angajaţii de la Permise şi Paşapoarte, deşi sunt cu mult mai expuşi faţă de colegii din birourile Prefecturii.


Potrivit prefectului Emanuel Soare, 41 de angajaţi ai Prefecturii Argeş (aparat propriu) primesc un spor  de 30 % din salariul de bază, pentru riscul de infectare COVID. Acest spor este prevăzut de OUG  131 emisă în luna august 2020. Asta deşi în cadrul instituţiei amintite sunt în schemă 88 de angajaţi, dacă ar fi să îi luăm în calcul pe colegii  lor de la Paşapoarte, Permise, Apostilă. Salariaţii care au primit sporul au fost selectaţi de şeful instituţiei, Emanuel Soare.  „Fără prefect şi subprefect, sunt 41 de persoane”, a răspuns  Emanuel Soare la întrebarea despre câte persoane  beneficiază de acest spor la Prefectura Argeş. Cu riscul să părem răutăcioşi, întrebăm, cu ce au fost mai expuşi riscului infectării funcţionarii din birouri faţă de cei de la Permise, unde în perioada sărbătorilor, a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a restabili ordinea, fiind cozi interminabile. Sute de persoane au trecut zilnic pe la ghişeele acelor salariaţi. Ei nu erau expuşi riscului?
Trebuia acordat celor expuşi riscului
”Personalul instituțiilor prefectului implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanțare se asigură de la capitolul „Autorități publice și acțiuni externe“, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepția prefectului și subprefectului” se arată în OUG. Până aici este clar că sunt, într-adevăr, angajaţi ai Prefecturii Argeş care meritau acest spor. Amintim aici de echipa care a realizat cele două platforme online, www.spitalearges.ro, care a avut ca scop o direcţionare şi repartizare eficientă a donaţiilor către spitalele, platforma online www.covidarges.ro. care oferă informații despre situația epidemiologică, date despre incidența cazurilor de Covid-19 pe localități şi pe cei care au făcut muncă de teren. Legea mai spune însă  că acest spor se acordă pe baza unei evaluări a riscului la care aceștia se expun, dar și dacă a crescut volumul de muncă. ”Personalul din instituțiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabilește prin ordin al prefectului la propunerea motivată a șefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea și modul de implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care au presupus un risc suplimentar și/sau un volum mai mare de muncă.” , după cum se precizează în OUG. Şi atunci întrebăm, de ce nu şi alţi angajaţi din aparatul Prefecturii? Ei nu au fost expuşi riscului?
M.Sandu