Din punctul meu de vedere
Epidemia de coronavirus va trece, în schimb cu greu va putea fi uitată gafa BOR care a dat un comunicat prin care creștinii erau sfătuiți să vină cu lingurița de acasă la Sfânta Împărtășanie.
Raționamentul comun spune în felul următor. Din moment ce virusul se poate transmite de la un om la altul prin folosirea aceleiași lingurițe, BOR a dat dovadă de rațiune, sfătuindu-i pe credincioși să se ferească.
Propun însă un alt raționament, la fel de valid din punct de vedere al logicii. Un om care are credință 100 % nu se va îmbolnăvi, asupra sa virusul nu își va face efectul. Greu de spus însă că ar avea cineva credință 100 %, deoarece în acest caz ar putea muta munții din loc.
” Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă”, le-a spus Iisus ucenicilor conform Matei, 17.20.
Urmând logica, riscul îmbolnăvirii prin contagiune este invers proporțional cu gradul credinței celui care se împărtășește, iar cum fiecare dintre noi putem estima gradul de credință pe care îl avem, suntem liberi să luăm măsurile necesare pentru a nu ne contamina, fără să fie nevoie de un comunicat al BOR.
Adrian Pătrușcă a comentat situația în felul următor.
” Nebunia cuprinde și pe capii Bisericii. Patriarhul Daniel, altminteri om cu carte, îi îndeamnă pe fiii săi duhovnicești mai slabi de înger să lase pupatul icoanelor și să vină la împărtășanie cu lingurița de acasă. Ca și cum Hristos ar fi intrat și El în carantină, lăsând vraiște Sfântul Potir.
În acest spirit progresist, ne așteptăm ca numele Prea Fericirii Sale să fie scandat cu entuziasm la viitorul miting din Piața Victoriei de Andrei Caramitru și tovarășii lui.
În toată Biserica, un ierarh obscurantist, Episcopul Hușilor, PS Ignatie, a comentat amar: „Dacă timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost „medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistă!”
(Revenirea grăbită a Patriarhului – cum că n-a vrut să spună ce a spus – nu poate șterge dezastrul efectului deja creat: Relativizarea Sfintelor Taine.)”
La rândul meu, imediat ce am citit comunicatul, am gândit în felul următor.
”Scad bursele din întreaga lume de teama coronavirusului, dar îşi vor reveni. Singurul domeniu în care se înregistrează o cădere greu de reparat, dacă nu chiar iremediabilă, este cel al BOR.
Un comunicat şoc al Patriarhiei îi sfătuieşte pe credincioşi să vină cu linguriţa de acasă la Sfânta Împărtăşanie şi să se abţină de la sărutul icoanelor în biserică.
Prima concluzie pe care o trage un credincios este că Biserica a minţit vreme de două mii de ani că nu se transmit boli prin Împărtăşanie şi sărutul icoanelor. Va trece coronavirusul, dar oamenii vor şti că Împărtăşania se face cu linguriţa de acasă, iar nefiind linguriţă, nu va mai fi nici Împărtăşanie. Cât despre sărutarea icoanelor şi a sfintelor moaşte, nu va mai fi vorba în vecii vecilor.
Dacă tot este să o dăm pe teoria conspiraţiei, aş spune că efectul nociv cel mai puternic al actualei epidemii de gripă se va răsfrânge asupra Creştinismului.
Nu vreau să speculez corelând ceea ce nu se poate corela şi anume credinţa şi epidemiologia. În principiu, credinţa puternică în Împărtăşirea din sângele şi trupul Domnului exclude ideea de îmbolnăvire, ori vorbeşte despre sănătatea veşnică. Las pe seama dogmaticienilor să sesizeze absurdul sfaturilor primite de credincioşi.
După părerea mea, Patriarhia se putea abţine şi aş spune că Patriarhul dacă tăcea, filosof rămânea”.
Ei bine, în toată această situație fără precedent, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a venit cu un comunicat. Să fiu sincer, înainte de a-l citi, m-am temut de vreo interpretare excesiv de originală, știindu-l pe ierarhul de la Curtea de Argeș mare iubitor de paradoxuri. Nu am avut dreptate, IPS Calinic a dovedit o înțelepciune care m-a făcut să fiu mândru de faptul că sunt enoriaș al Eparhiei sale.
IPS Calinic a grăit astfel.
” Având în vedere apariția noului tip de Coronavirus, cunoscut sub denumirea medicală de Covid – 19, care și-a făcut simțită prezența în unele State ale lumii, precum și în România, ținând seama și de tulburarea și neliniștea cauzată de acest virus, dorim să aducem la cunoștința clerului din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului o serie de măsuri și îndemnuri de ordin medical și duhovnicesc, pentru a fi transmise mai departe bunilor creștini, încredințați spre păstorire, în scopul prevenirii îmbolnăvirii.
Așa cum ne învață Sfânta Biserică, în asemenea situații se impune intensificarea rugăciunii pentru pacea, liniștea și izbăvirea de primejdii, sporirea iubirii milostive și întărirea credinței.
Păstrarea nădejdii în puterea Domnului Dumnezeu, a calmului și atitudinii pozitive, trebuie să fie stări firești pentru fiecare credincios.
Din nefericire, în situații ca acestea de încercare, apar și persoane care promovează manipularea și confuzia, cu scopul evident de a profita din punct de vedere material.
În acest sens, pentru evitarea panicii și a fricii, se impune o informare corectă și eficientă asupra pericolelor care conduc la îmbolnăvire, dar mai ales asupra mijloacelor de prevenție.
O grijă aparte trebuie acordată persoanelor vârstnice și categoriilor cu risc maxim de îmbolnăvire, precum bolnavii de diabet, boli cardiovasculare, neoplazici, pacienții cu insuficiență cardiacă severă, boli hepatice, respiratorii, imunodeprimați, etc.
Să ne concentrăm pentru păstrarea unei stări de normalitate, dar în același timp și de precauție și să nu exagerăm în această perioadă pe care cu toții o parcurgem.
De asemenea, autoritățile și instițutiile abilitate în domeniul sănătății și al asigurării ordinii și liniștii publice întreprind măsurile necesare și stau la dispoziția cetățenilor pentru oferirea informațiilor solicitate.”
Așadar, nimic despre lingurița de acasă, nici despre sărutatul icoanelor în privat. IPS Calinic a spus ceea ce era de spus.
Plecăciune.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)