Suspendați din lumea reală

13

  • Din punctul meu de vedere



Cred că nu există cetățean român (mă refer la noi fiindcă nu am suficiente informații despre alte țări) care să aibă un cont pe Facebook și să nu fi fost blocat nici măcar o dată.


Cine blochează și pentru ce blochează ?
Dacă ai multă experiență pe rețeaua de socializare și o studiezi amănunțit, poți observa, până la acuratețea experimentului științific, că dincolo de cazurile unor mesaje agresive sau discriminatoare, sunt blocate mai ales postările care:
– Îl critică pe președintele Klaus Iohannis, mai ales în preajma și în vremea campaniilor electorale.
– Vorbesc despre Statul Paralel sau despe imixtiunea serviciilor secrete în actul de justiție.
– Sunt împotriva amestecului ambasadorilor, mai ales al celui american, în chestiuni care țin de politica internă a statului român.
– Veștejesc achizițiile de armament de proastă calitate, pe sume mari, în timpul pandemiei.
– Nu sunt de acord cu vânzarea unor companii – cheie deținute de statul român.
– În susțin pe Donald Trump.
Dacă dat share sau postezi un text propriu care abordează una dintre temele de mai sus, ești suspendat pe un termen neștiut și nelimitat, spunându-ți-se uneori că poți să faci contestație la această decizie.
Cine te suspendă și în numele cui ?
Nu am observat ca rețeaua de socializare să fi scris undeva adresa sediului ei și numerele de telefon, nici vreun nume al celor care o conduc. Nu știm dacă rețeaua are sau nu un birou la București și dacă da, pe ce stradă și la ce număr îl putem găsi. Pur și simplu, cei care îți blochează contul sunt într-un Castel kafkian, ori sunt un Minister orwellian.
Sunt softuri sau sunt oameni ? Nu vă pot răspunde.
În încercarea de a-și mai diminua frustrarea, unii spun că fiind vorba despre o firmă privată, aceasta are dreptul să te blocheze, să te elimine, să facă orice cu tine. Evident că acest raționamant este greșit, ziarul în care citiți acest articol este și el proprietate privată, dar nu poate interzice cuiva să îl citească.
Nu ar fi aberant ca proprietarii ziarului, care au și ei, ca noi toți, simpatii și antipatii, să interzică vânzarea exemplarelor pe hârtie anumitor persoane ?
Oare,nu au fost declarate drept ilegale anunțurile de pe ușa unor cârciumi precum că patronatul are dreptul să își selecteze clientela?
Nu insist cu alte exemple, fiindcă sunt sigur că am fost înțeles.

Facebook, Twitter și alte entități BigTehc procedează exact așa cum ar proceda un guvern mondial în cazul în care, dacă nu vom fi atenți, cineva va reuși să împună mondializarea, corectitudinea politică și progresismul neo-marxist. Pur și simplu ar fi luate decizii, de data asta cu putere de lege, prin care întreaga noastră viață ar fi reglementată de cineva nevăzut, necunoscut.
Evident că, așa cum foarte bine scrie într-un editorial mai vechi Marius Ghilezan, ”nicio lege nu le permite corporațiilor din Big Tech să impună cenzura. Abuzurile repetate ale rețelelor sociale nu au fost sancționate. Dar, când lațul a ajuns la vârful politicii mondiale, guvernele unor țări s-au gândit că așa nu se mai poate. Iar principiul dominoului trebuie legiferat.

Timpul declarațiilor formale de tip “suntem îngrijorați” a cam trecut. După acțiune, vine și reacțiunea. Un principiu nu numai de fizică ci și de existență comunitară.

Dacă purtătoarea de cuvânt a Angelei Merkel vedea sancțiunea aplicată președintelui SUA “drept o interferare cu libertatea de exprimare, dar în conformitate cu limitele definite de legiuitor și nu prin decizia conducerii unei companii,” guvernele de la Budapesta și Varșovia au fost mult mai dure”.
”Guvernul ungar pregăteşte un proiect de lege pentru a reglementa activitatea companiilor din social-media, astfel încât acestea să desfăşoare ‚’operaţiuni legale, transparente şi controlabile’’, a anunţat, marţi, pe Facebook, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, relatează agenţia MTI.
Deşi Ungaria cooperează pentru pregătirea unei astfel de legislaţii în cadrul Uniunii Europene, ‚’evenimente recente ne-au arătat că trebuie să acţionăm mai rapid pentru a apăra oamenii’’, întrucât ‚’astăzi oricine poate fi deconectat arbitrar de la spaţiul online fără nicio procedură oficială, transparentă şi corectă şi fără nicio cale de atac legală’’, indiferent că este vorba despre şefi de stat sau oameni obişnuiţi, a explicat Judit Varga. Proiectul de lege va ajunge în Parlamentul de la Budapesta în primăvară”, scrie agerpres.ro.
Guvernul polonez anunță un proiect de lege care va scoate în afara legii cenzura de pe rețelele sociale. Concret, un utilizator care se consideră supus pe nedrept sancțiunilor va putea contesta decizia în inima rețelei de socializare, care va avea 24 h, timp pentru răspuns. În cazul unei ignorări a cererii sau menținerii restricției de publicare, recursul legal va fi posibil, iar contul trebuie redeschis în termen de șapte zile, dacă reclamantul are câștig de cauză. Nerespectarea acestei proceduri poate duce la o amendă de până la 8 milioane de zloți (1,7 milioane de euro).
Din câte se poate observa, România își lasă cetățenii cenzurați de mâinile acestea nevăzute despre care eu aș spune, sub jurământ, că reprezintă o părticică a Deep State combinată cu Statul Paralel.
În tot răul este și un bine, susține românul.

Într-adevăr, în clipa când cineva ne suspendă contul pe Facebook, putem trăi în viitorul pe care ni-l pregătesc unii. Fiindcă aflat pe undeva într-un circuit închis de natură virtuală, un eventual Guvern Mondial ar proceda exact la fel, dar cu lucruri care țin de domenii infinit mai grave cum ar fi proprietatea, resursele, puterea de cumpărare, dreptul la apă, la aer curat, la asistență medicală sau chiar cu dreptul la libertatea fizică și la viață.

Acesta ar fi sclavagismul modern despre care avertizăm toți cei care, înțelegând că suntem modiali prin comunicare și schimb comercial, prin cultură și tehnologie, refuzăm ideea unei puteri mondiale suprastatale.
Deocandată, suntem suspendați în lumea virtuală și putem observa cât de frustrant este acest fapt.
Sper că nimănui nu i-ar plăcea să fie suspendat în/ din lumea reală.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


13 COMENTARII

  1. Deh bre nea Gheorghe, acolo la fraierii aia sunt niste reguli de bun simt care trebuiesc respectate. Matate ati vrut sa intrati cu bocancii murdari in casa lor ? Te-au mirosit si ti-au trintit usa . In nas. Ramai pe palierul asta si baga mare, ca aici ai aplaudacii tai de serviciu. Decat codas la oras…….

  2. Eu am scapat demult de astfel de dileme existentiale despre influenta Statului Paralel (cu capitala la… nu stiu unde) asupra Facebook-ului

    Am cont pe Facebook creat acum ceva ani cand toti cunoscutii mei isi creau cate unul.
    Dar de circa 3 ani nu am mai postat nimic si nu m-am conectat mai mult de 2 ori pe an.

    Nu cred ca am pierdut ceva daca nu am mai primit Like-uri sau nu am mai citit postari ale prietenilor, luate cu Copy/Paste de pe cine stie ce site-uri.

    Am castigat timp – cate 30 minute sau chiar 1 ora pe zi, timp pe care il pierdeam mai demult citind tot felul de glume si glumite pe Facebook.

    Exista viata si dupa debransarea de la sistemul centralizat de termoficare.

    Exista viata si fara Facebook!

  3. Iarăși un articol care nu spune lucrurilor pe nume: pe rețelele sociale, ca și în tot Internetul, trebuie să existe o etică a comunicării și, în cazurile (destul de des întâlnite în ultima vreme) în care aceasta nu este respectată, trebuie să existe și mijloace de descurajare, blocare și chiar de tragere la răspundere a celor care „murdăresc” spațiul virtual, dezinformează, calomniază, adresează atacuri informatice, răspândesc viruși, etc.

    • E frumos principiul luptei contra „fake news”-urilor, dar cand vine vorba de cine este indreptatit sa valideze stirile… lucrurile nu sunt tocmai simple.

      Sa dau un exemplu cunoscut:
      Politicieni si institutii din SUA au lansat de cativa ani un „fake news” despre telefoanele companiei Huawei, cum ca ar fi controlate de guvernul chinez.

      Este acesta fake news sau nu?

      Daca un om cu idei pro-occidentale verifica aceasta stire pe net va „gasi” ca este un „real news” pentru ca are confirmare pe pagini web ale unor institutii americane (CIA, administratia prezidentiala etc.)

      Daca un alt om cu idei nepreconcepute verifica stirea aceasta, el va citi cu mare atentie toate materialele publicate pe acele site-uri incercand sa gaseasca in ele probe indubitabile ca guvernul Chinei intercepteaza convorbiri telefonice pe telefoane Huawei desfasurate pe teritoriul SUA si al tarilor satelit.
      Aici nu va gasi nimic palpabil, deci va spune ca stirea nu este verificabila.

      Si tot asa, unii vor vedea in Julien Assange un campion al luptei impotriva incalcarii drepturilor cetatenesti din SUA, iar altii vor vedea in el un spion care a divulgat secrete de stat.
      Ce atitudine ar trebui sa ia Facebook in legatura cu postarile pro-Assange sau anti-Assange?

      Constatam, dupa mai bine de 30 de ani de la revolutie, ca promisiunea facuta atunci de a asigura libertatea de opinie in Romania se reduce in continut zi de zi, prin tot felul de legi care ingradesc exprimarea opiniilor „incorecte politic”.

  4. Cum se face ca,in mintea editorialistului, sunt blocate fix acele fobii ale sale.Da fix! Nimic din ceea ce au amintit,pe buna dreptate,cei care au comentat azi.
    Legat de Statul paralel, am observat ca nu prea mai este amintit, probabil pentru ca insusi Ciolacu a spus,de cateva ori chiar, ca nu exista! Foloseste insa un alt termen, Guvernul mondial, pentru ca ,nu-i asa,Statul este o notiune prea abstracta ,pe cand Guvernul…pui acolo pe cine vrei tu! Ca sa-i injuri,bineinteles!
    La final,un sfat : convingeti-va cat mai multi cunoscuti sa se vaccineze! Ma refer la cei corect informati. Pentru adeptii lui Sosoaca,n-am nici un sfat!

    • Ciolacu face parte din Statul paralel. La fel dulapul și garderoba aferentă. Vine ivermectina din urma. Pentru unii, aia de uz veterinar. ?

    • Papagalule, iar te-ai facut de cacao, ti-am spus sa nu mai faci atacuri la persoana, sicofantule. Vezii ca prostii tai iar au ars oameni dar mutantul retard nu mai vrea nicio schimbare. Hahalera ca si tine, nu i-ar mai muri altii inainte…

      • Nu ma pot certa cu tine pentru ca, in mod clar, esti un om suferind. Iar daca nu mai amani, poti fi tratat!
        Imi permit un singur sfat, incearca sa scrii doar dimineata, cand ai mintea odihnita!

        • L-au învățat ,,inteligenții” să dea un semnal de liniște și normalitate; se vede că întâlnirea cu ziariștii a fost aranjată. Așa l-au sfătuit și pe altul, cu mitingul, și s-a văzut ce a ieșit.

  5. Mie nu-mi plac nici nostalgicii comunişti (criptocoumunistii) nici neomarxistii. aceeasi ideologie periculoasa pentru omenire. dar e haios cand un criptocomunist e impotriva lui marx!!!

Comentariile sunt închise.