Medicii veterinari nu prescriu Ivermectină oamenilor

0
0

  • DSV Argeş avertizeză
  • Despre medicament au apărut eronat informaţii că previne COVID



Teama provocată de COVID-19 goleşte farmaciile de Ivermectină. Este vorba despre un medicament de uz veterinar despre care circulă, eronat, informația că ar putea preveni infecţia cu SARS-COV-2.


Din câte se pare stocurile s-au golit rapid, după ce pe reţelele sociale a fost promovată ideea că medicamentul folosit pentru câini şi pisici ar ucide virusul. Medicii veterinari avertizează însă că Ivermectina este periculoasă pentru oameni și poate duce chiar la orbire. Specialistii au transmis însă la ce este bun acest medicament : “Acest medicament este folosit pentru problemele cauzate de paraziți externi din gama scabie, alte parazitoze mai profunde ale pielii, dar sub nicio formă nu recomandăm și nu vădem de ce ar putea fi folosit de oameni pentru o eventuală infecție cu COVID”.
“Comerţul online cu Ivermectină este suspendat!”
Şi Direcţia Sanitar Veterinară Argeş, prin vocea directorului Sorin Sorescu, avertizează în legătură cu folosirea de către oameni a acestui medicament. “Având în vedere dezbaterile din spațiul public și în special în media, privind utilizarea Ivermectinei pentru profilaxia și tratamentului infecției cu SARS-COV-2, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, trebuie să facem mai multe precizări și recomandări, în baza legislației în vigoare. Astfel, medicii veterinari nu au competențe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, produse medicinale veterinare, care să fie utilizate de către oameni, toate produsele medicinale veterinare fiind destinate exclusiv utilizării la animale. Produsele medicinale veterinare care conțin Ivermectină , inclusiv Ivermectina ca atare (comprimate), se eliberează doar pe bază de rețetă, emisă de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul și a pus un diagnostic prezumtiv, acesta fiind obligat să respecte cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specie, greutate, doza și durata tratamentului. Medicii veterinari utilizează doar modelul unic, ca imprimat cu regmis special, al formularului de prescipție medical,emis de către Colegiul Medicilor Veterinari Argeș, prevăzut în Anexa numărul 1 a Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 64/2012. Produsele medicinale veterinare se comercializează doar prin unitățile farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar și prin unitățile de asistență medical veterinară. În plus, comerțul online cu produse medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin Ivermectină , pe teritoriul României, este suspendat de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 1851/14.05.2020” a spus Sorin Sorescu.
Controale în teritoriu
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș va dispune, în perioada imediat următoare, controale în teritoriu pentru verificarea trasabilității comercializării produselor medicinale veterinare care conțin Ivermectină , inclusiv Ivermectinăa ca atare (comprimate).
S.Mihai



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.