Top 10 retete traditionale pentru romani

0
0

Bucataria traditionala romaneasca ocupa un loc aparte in sufletele fiecaruia dintre noi. Poate datorita faptului ca sunt mancarurile pe care ni le pregatea bunica, sau pentru ca le mancam de Sarbatori, cand toata familia se aduna laolalta si se bucura impreuna. In continuare, cateva dintre cele mai indragite retete traditionale romanesti.

Retete traditionale de Paste

Pastele este cea mai mare sarbatoare crestina din calendar, asadar exista si o multime de retete gustoase, care se prepara traditional pentru acest eveniment.

Oua vopsite

Pur si simplu sarbatorile pascale sunt de neimaginat fara ouale vopsite, caci semnificatia lor este esentiala. Vopsitul oualor se poate face cu o multime de tehnici diferite: de la vopseaua tipografica pe care mamele o rasuceau in maini in copilaria noastra – contraindicata in prezent – la pliculetele ecologice de vopsea din prezent.

Traditional, insa, ouale se inveleau in ciorap de dama, cu o frunza de patrunjel sau o alta frunzulita crestata pentru model, si se fierbeau la un loc cu coji de ceapa, sfecla rosie, turmeric si asa mai departe.

Impreuna cu copiii, poti vopsi oua in servetel, cu coloranti alimentari si prin alte metode care propun activitati amuzante.

Pasca

Pasca este un desert traditional care e preparat numai de Paste si la Inaltare. Aluatul pufos este umplut cu un amestec de branza dulce cu stafide, branza cu smantana sau branza cu ciocolata si apoi copt la cuptor. Intotdeauna, o pasca traditionala are deasupra o cruce din aluat impletit.

Daca indragesti mult pasca, poti “trisa” peste an cu un cheesecake simplu.

Cozonac

Desi nu se prepara doar la Paste, cozonacul este un desert relativ complicat, care presupune destul de multa munca si ingrediente “pretioase”. Il poti umple cu nuca, stafide, rahat, mac, pe toate gusturile, sau il poti adapta intr-o reteta mai moderna, in care sa folosesti si fructe exotice pe post de umplutura.

Drobul

De Paste, traditional este drobul de miel, dar daca nu pare a fi pe gustul tau, poti opta pentru drob de pui. Drobul se prepara din organe; pentru ca, taiat, sa aiba un aspect mai atractiv, in umplutura se pot aseza si oua fierte intregi, care vor arata frumos pe sectiune.

Retete cu miel

Se stie ca, de Paste, carnea traditionala este mielul. Nu toata lumea o agreeaza, dar preparata corect, poate fi gustoasa. Cel mai adesea e vorba despre friptura de miel si despre ciorba de miel.

Retete traditionale de Craciun

Craciunul este precedat de Ignat, cand traditional se sacrifica porcul, asadar cea mai mare parte a mancarurilor traditionale de Craciun se bazeaza pe carnea de porc ca ingredient principal. Sa nu uitam ca odinioara, la tara, posibilitatile de pastrare a carnii pe perioade indelungate erau limitate, asadar era logic ca un animal mare ca porcul sa fie sacrificat in decembrie, cand e frig, ca sa poata fi pastrat si consumat pana la incalzirea vremii, cand si resursele vegetale de hrana erau limitate.

Racituri

Raciturile se fac traditional din porc, folosindu-se pentru asta urechile, portiuni din cap si extremitatile picioarelor. Bogate in colagen, acestea se fierb la foc mic pentru perioade mari de timp, cu legumele intregi. Vei testa daca au fiert suficient scotand un pic de zeama la rece, sa vezi daca se incheaga.

Daca aceasta se leaga, stingi focul si condimentezi cu usturoi din belsug; cand se mai raceste putin, scoti carnea pe care o imparti in castronele si strecori zeama pe deasupra. Unele gospodine prefera sa pregateasca raciturile sau piftia in vase mari, punand pe fundul acestora feliute de morcov fiert pentru aspect, dupa care sa le rastoarne pe platouri.

Daca nu iti surade ideea de racituri din carne de porc, le poti prepara si din curcan sau cocos.

Mezeluri de casa

In functie de zona, obiceiuri si gusturile familiei, exista o multime de retete de mezeluri de casa din carne de porc.

Toba este preparata din organe, carne si grasime; bucatile sunt “legate” intre ele cu piftie, iar gustul ar trebui sa fie picant, de usturoi. Sangeretele se prepara pe loc, la sacrificarea porcului, ingredientul principal fiind sangele. Caltabosul, denumit si chisca, e un fel de carnat preparat din maruntaie de porc.

Carnatii, sunca, slanina, pastrama sunt surori mai “elevate” ale celor de mai sus. Preparate din carne mai slaba sau mai grasa, ele se afuma, se fierb, se coc sau se prajesc, dupa posibilitati. Pot fi preparate in cantitate mare si apoi pastrate fie la rece, in beci, fie in congelator.

Baigli cu mac

Daca nu vrei sa faci cozonac ca la carte, poti alege sa prepari la Craciun un baigli cu mac…sau cu nuca. Desertul este delicios si a patruns in zona noastra de atat de mult timp, incat poate fi considerat traditional romanesc.

Nuci

Indragite si azi, ele sunt desertul copilariei multora dintre noi. Aluatul se face cu untura, ceea ce explica si legatura cu…porcul. Sunt fragede si aromate si pot fi umplute cu crema de ciocolata sau de caramel.

Salata boeuf

Denumirea sa spune ca ar trebui sa folosesti carne de vita la prepararea ei, dar mancarea e atat de gustoasa, iar optiunile de ornare atat de generoase, incat o vei gasi pe masa de sarbatoare indiferent de ocazie. Iar daca ideea de maioneza din ou crud nu iti surade, sa stii ca exista si alternative mult mai dietetice.

Alte retete traditionale romanesti

Exista si o multime de retete care nu au neaparata legatura cu vreo sarbatoare anume. Probabil ca si tu mananci cu placere sarmale (si despre astea se spune ca nu sunt romanesti, ci “de import”, dar si ele au intrat in meniu de atat de mult timp, incat…), musaca de vinete sau de cartofi, ardei umpluti, zacusca, mancarica de cartofi, fasole cu carnati sau varza cu ciolan, varza a la Cluj sau gulas.

Iar cand vine vorba depre dulciuri, gospodinele noastre sunt cu adevarat maiastre: Alba ca Zapada, o mie de feluri de fursecuri, crema de zahar ars, orez cu lapte, negrese, checuri si pandispane, turta dulce, clatite, covrigi cu miere si nuca, mucenici moldovenesti sau muntenesti sunt doar cateva exemple.

Retete simple, clar explicate si precise pentru toate acestea si pentru multe altele poti gasi in Bucataria Ioanei, la https://bucatariaioanei.ro/ .