Hrana trebuie gestionată corespunzător, nu irosită

0

Risipa de alimente exer­cită o presiune excesivă asupra resurselor naturale finite și asupra mediului. Conform Organizației Nați­unilor Unite pentru Ali­men­tație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din toate produsele alimen­tare din lume sunt pierdute sau irosite. Alimentele care sunt recoltate, dar în cele din urmă pierdute sau irosite consumă aproximativ un sfert din toată apă folosită de agricultură în fiecare an și necesită o suprafață de cultură de dimensiunea Chinei. Deșeurile alimentare generează aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră anual.
Obiectivul principal al prevenirii risipei alimentare ar trebui să fie acționarea direct de la sursă, limitând surplusul de alimente în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente (adică producție, procesare, distribuție și consum). Dacă acest lucru nu poate fi obținut, cea mai bună destinație pentru surplusul alimentar este redistribuirea alimentelor pentru consumul uman acolo unde este cel mai mult necesar. În Uniunea Europeană, aproape un sfert din populație – 119,1 milioane de persoane – erau în risc de sărăcie sau excludere socială în 2015, iar 42,5 milioane de persoane nu și-au putut permite o masă de calitate două zile la rând.
În același timp, se estimează că aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate anual în UE, cu costuri asociate estimate la 143 de miliarde de euro. Donarea de alimente sprijină lupta împotriva sărăciei alimentare. Cu toate acestea, chiar dacă redistribuirea surplusului alimentar este un fenomen în creștere, iar producătorii și comercianții de retail sunt dispuși să doneze surplusul lor băncilor și organizațiilor de caritate, cantitatea de alimente redistribuite reprezintă încă o mică parte din surplusul alimentar comestibil disponibil în UE. Comisia Europeană derulează un proiect pilot pentru perioada 2018-2020 cu scopul de a evalua în continuare practicile de donare a alimentelor în statele membre și pentru a promova diseminarea și adoptarea orientărilor UE privind donarea de alimente.
Schimbări ale legii privind risipa alimentară
În acest sens o nouă propunere legislativă a fost depusă la Parlament de către mai mulți deputați. Această propunere prevede facilități fiscale pentru operatorii economici care donează alimentele aflate aproape de data expirării, acestea fiind excluse din sfera livrărilor supuse plăţii TVA.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar mai apoi a Camerei Deputaților, care este for decizional. „Transferul alimentelor catre operatorii receptori se face in baza unui contract incheiat cu respectarea prevederilor prezentei legi. Alimentele transferate se considera a face obiectul darului manual, in sensul art. 1011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de valoare“, se mai stabileste in actul normativ.
Proiectul introduce si definiția operatorilor receptori (organizațiile beneficiare) ca fiind „operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoara activități înregistrate/autorizate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori“.
„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul finanțelor publice, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și președintele Autorității Naționale Sanitar -Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emit ordinul comun de aplicare a prevederilor prezentei legi“, mai prevede textul. C.Z.