Încă două focare de pestă porcină în Argeş

0
0

  • De la începutul anului până acum au apărut infectări în comunele Cotmeana și Poienarii de Argeș
  • Focare descoperite în decembrie la Bascov și Cocu au rămas active



După ce la finalul anului trecut, Direcția Sanitar Veterinară Argeș a descoperit două focare de pestă porcină africană în localitățile Bascov și Cocu, de la începutul anului și până acum au apărut alte două noi focare, la Cotmeana și Poienarii de Muscel.


În ambele cazuri reprezentanții DSV au luat măsurile de protecție impuse pentru stoparea îmbolnăvirii și altor porci. În ultimele două cazuri este vorba tot de animale găsite infectate în gospodării particulare. Astfel, în momentul de față situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii domestici este următoarea: 21 de focare active și 43 de foctare stinse.
Cazuri în 4 localități
Focare active # 2 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale , fiind vorba de cele descoperite la finalul lunii decembrie în localitatea Bascov, comuna Bascov și în localitatea Bărbătești, comuna Cocu) # 2 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale în localitatea Lintești, comuna Cotmeana și în localitatea Ioanicești, comuna Poienarii de Argeș, ambele descoperite luna trecută.
8 focare stinse la ferme
În momentul de față există la nivelul județului și mai multe focare stinse: # 35 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale # 5 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești, Domnești # 3 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișoru, Rucăr.
Cazuri la porci mistreți
Pesta porcină africană nu a afectat în județul nostrum numai populația de porți domestici ci și pe cea de porci mistreți, aflați pe fondurile de vânătoare. Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii mistreți este următoarea, cu următoarele cazuri active # 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, F.V. 19 Câmpulung, care în prezent sunt active # 1 caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu care în prezent este activ.
Mortalitate 100%
După cum se știe, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în continuare în stare de alertă maximă. S. Mihai


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.