Distribuia informații false despre vaccinul COVID-19

0

  • Piteștean cercetat penal la Focșani



Un piteștean, în vârstă de 35 de ani, este cercetat penal de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Focșani – Biroul Investigații Criminale, după ce a fost prins că distribuia, într-o zonă aglomerată, broșuri anti-vaccin COVID-19. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de comunicarea de informații false.


„Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani – Biroul Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 din Codul Penal, de către un bărbat, din județul Argeș. Ieri, 8 februarie, în jurul orei 12.00, polițiștii de ordine publică au identificat pe o stradă din municipiul Focșani, un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Pitești, în timp ce distribuia reviste/broșuri intitulate ”Adevărul despre noul vaccin ARN Covid19” atât cetățenilor în trecere cât și comercianților din zonă. Bărbatul a relatat polițiștilor că ar fi distribuit circa 30-40 de reviste până la momentul în care a fost legitimat precum și faptul că nu are studii medicale, revista conținând informații sintetizate de acesta din cărți sau de pe anumite pagini de internet” declara inspector Paula Enache din cadrul IPJ Vrancea.
Pliantele, tipărite din fonduri proprii
Bărbatul se afla la mică distanţă de Piaţa Moldovei, o zonă plină cu comercianţi şi trecători. A fost observat de poliţiştii Serviciului Ordine Publică în timp ce oferea pliantele şi încerca să-i convingă pe oameni că vaccinul nu este benefic pentru organism. A fost dus la Sediul Poliţiei Focşani. Cu o zi înainte de a fi prins, acesta intenţionase să meargă în zona mănăstirilor din Moldova, acolo unde voia să distribuie aceeaşi broşură şi de acest motiv se afla la Focşani. Pliantele erau tipărite din banii proprii cu scopul de a convinge cât mai multă lume să renunţe la vaccinare. Susţinea că ar fi avut, în total, 50 astfel de broșuri. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani.
O compliaţie a ştirilor false
Broșura, sub denumirea „Adevărul despre nou vaccin ARN MESAGER mărturisit de oamenii de știință și duhovnici cu frică de Dumnezeu” , în care sintetizase date alarmiste, este o compilație a unora dintre cele mai distribuite fake news-uri în online. Ea debutează cu opinia așa-zisului virusolog dr. Sucharit Bhakadi, potrivit căreia noul vaccin de tip ARN Mesager ar fi joaca de-a Dumnezeu, iar „prin vaccin se inoculează însăși gena virusului CV19cl, ucigându-ne limfocitele, adică exact acele celule care luptă cu virușii, anulându-ne practic sistemul imunitar… O altă opinie din broșură este a unui doctor Roberto Petrella ( cunoscut pentru poziţia sa anti-vaccin HPV), care a spus că numele Covid-19 aparține unui „program de exterminare în masă” care vizează „depopularea a peste 80 la sută” din populația lumii.
Arhiepiscopia Argeşului nu aprobă astfel de demersuri
Şi în judeţul Argeş mass-media a sesizat că femei îmbrăcate în straie călugărești ar fi distribuit pliante prin care oamenii erau sfătuiţi să nu se vaccineze. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a avut o poziţie fermă în acest sens, delimitându-se de astfel de fapte. „Chiriarhul locului nu a acordat nici o aprobare sau binecuvântare scrisă ori verbală personalului clerical și neclerical, monahal sau de mir (femei sau bărbați) din cadrul Eparhiei, în vederea desfășurării de acțiuni, sub diferite forme (protest, petiții, etc.), pro ori contra campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 inițiată de autorități (…) Atragem atenția că distribuirea unor materiale tipărite (broșuri) de către persoanele amintite anterior, în care sunt citați clerici ortodocși sau alți medici de diferite naționalități, cu privire la vaccinul anti Covid-19, întrucât sunt declarații scoase din context, reprezintă o sursă nesigură de informare pentru populuția argeșeană. În acest sens, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, se delimitează întru totul de orice îndemnuri adresate de presupusele călugărițe, față de locuitorii/trecătorii din Municipiul Pitești sau din alte localități din Județul Argeș” . Reamintim că ÎPS Calinic a declarat, în mod public, că se va vaccina împotriva virusului COVID-19. M.Sandu