S-au înmulţit incendiile de vegetaţie în ultima vreme, imediat după ce vremea s-a încălzit şi oamenii îşi curăţă terenurile preferând să ardă resturile. Pompierii acţionează zilnic pentru stingerea acestor incendii, în mare parte provocate de cetăţeni, care ameninţă proprietăţi. Reprezentanţii ISU Argeş atrag atenţia asupra faptului că localnicii riscă amenzi mari dacă dau foc resturilor vegetale fără să respecte normele în vigoare.
Pompierii sunt solicitați aproape în fiecare zi pentru stingerea arderile necontrolate, care pun în pericol proprietățile și viața cetățenilor județului. În week-end-ul trecut, militarii au avut șase astfel de intervenții pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o suprafață totală de peste 54.000 mp și peste 500 kg de gunoi menajer.
Trebuie respectate anumite reguli
Reprezentanţii IDU Argeş vin cu recomandări pentru cetăţeni: „Având în vedere aceste aspecte vă reamintim că se interzice: utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată; utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate: folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice; a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii; arderea materialului de orice natură pe vânt; pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului; Recomandăm ca distanţele minime la care se poate face focul să fie la: 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.); 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri; 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii.”
Cetăţenii au nevoie de autorizaţie
De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei. M.Sandu