11 motive de a-ti incuraja copilul sa invete un instrument muzical

0

Beneficiile muzicii sunt deja cunoscute lumii intregi, dar se pare ca, pentru a atinge potentialul maxim, nu e suficient ca juniorul sa asculte muzica, ci ar trebui sa fie implicat activ in tot acest proces. Exista cateva motive importante pentru care merita sa iti incurajezi copilul sa cante la un instrument muzical.

Imbunatateste memoria

Atunci cand invata sa cante la un instrument, copilul deprinde modalitati de creare, memorare si recuperare eficienta a lucrurilor memorate. Indiferent care este instrumentul despre care discutam, procesul de invatare si antrenare este un exercitiu excelent pentru creier. Exista programe in interiorul spitalelor, pentru invatarea instrumentelor, caci se pare ca asta e de ajutor inclusiv in reorientarea atentiei copiilor si distragerea lor de la disconfortul si teama pricinuite de boala.

Antreneaza perseverenta si da un sentiment de realizare

Sa inveti sa canti la un instrument necesita o investitie importanta de timp, rabdare si exercitiu. In timpul lectiilor de muzica, profesorul va fixa obiective imediate, pe termen scurt si pe termen lung. Pe masura ce copilul munceste si bifeaza, pe rand, aceste obiective, vva avea un sentiment de implinire si de mandrie.

Imbunatateste coordonarea

Atunci cand canti la un instrument, creierul trebuie sa faca un efort suplimentar si sa reactioneze cu viteza. Muzica este “citita” de pe partitura, apoi interpretata si convertita de catre creier in miscarile necesare pentru redarea notelor pe instrument. Este dovedit stiintific ca persoanele care canta la un instrument au o coordonare ochi – mana superioara celorlalte persoane.

Imbunatateste aptitudinile legate de matematica

Cantatul la un instrument este adesea privit ca un act pur creativ, dar in asta exista o multime de similitudini cu deductiile logice din matematica. Muzica si matematica au o multime de chestii in comun; prin intelegerea ritmului copiii invata sa imparta, sa creeze fractii si sa recunoasca pattern-uri. Pur si simplu, muzica pare sa creeze niste conexiuni neuronale noi, care ajuta la o mai buna intelegere a conceptelor matematice.

Imbunatateste abilitatile de lectura si intelegere

Atunci cand inveti sa canti la un instrument ai nevoie sa citesti continuu si sa intelegi ceea ce citesti. Copiii trebuie sa identifice notele de pe hartie, sa recunoasca modul in care trebuie sa reproduca fiecare nota in parte, cum sa tina instrumentul, ce deget sa foloseasca si cat de puternic sa emita sunetul.

Trebuie sa identifice daca nota va fi cantata scurt si intens, sau prelungit si moale, sau daca e legata de nota urmatoare. Astfel, se pare ca atunci cand inveti sa citesti si sa intelegi partituri, ai un avantaj si in ceea ce priveste orele de literatura.

Responsabilizeaza

Atunci cand inveti sa canti la un instrument trebuie sa ai si grija de acesta: sa il cureti, sa ii lubrefiezi unele parti componente, sa il acordezi. Atunci cand asta cade in  sarcina copilului, ii creezi un soi de responsabilitate; incet incet, aceasta se transfera si asupra propriei persoane, astfel ca juniorul va avea mai multa grija de sine, fara sa fie nevoie sa i se aminteasca in fiecare clipa.

Poti descoperi mai multe despre diverse instrumente muzicale si despre ce presupune intretinerea lor pe Promusicprod.ro.

Imbunatateste cultura generala

Teoria muzicala are o istorie indelungata si este adeseori predata ca parte a orelor de muzica. De cele mai multe ori, muzica a reflectat cultura epocii in care a fost creata. Expunerea copilului la o gama variata de genuri muzicale ii ofera ocazia sa arunce o privire in trecut. Atunci cand intelege care sunt originile muzicii, copilul capata un insight special asupra motivului pentru care canta, lucru care va dezvolta un atasament deosebit. Este o expunere permanenta la cultura si istorie.

Incurajeaza exprimarea libera

Copiii care invata sa cante la un instrument sunt capabili sa se regaseasca intr-un mod creativ. Unul dintre beneficiile terapiei prin muzica este ocazia pe care o au copiii de a se exprima, de a comunica despre propria persoana.

Atunci cand invata sa se exprime prin intermediul muzicii, copiii scapa de presiunea la care ii expune scoala, societatea, o problema de familie si asa mai departe.

Imbunatateste abilitatile de ascultare

Atunci cand invata sa cante la un instrument, copilul trebuie sa invete sa asculte cu atentie o multime de lucruri: instructiunile de la profesor, ritmul, tonalitatea, tempo-ul. Acest tip de concentrare le imbunatateste abilitatile nu doar legate de muzica, ci si in general, in viata.

Imbunatateste abilitatile sociale

Deprinderea unui instrument poate fi facuta individual sau in grup; chiar daca este vorba despre lectii individuale, la un moment dat copilul va fi invitat sa cante intr-o orchestra, trupa, sa acompanieze sau sa fie acompaniat. Astfel, copiii invata sa colaboreze; interactiunea le ofera ocazia de a se imprieteni cu alti copii cu interese apropiate.

Imbunatateste performantele scolare

S-a demonstrat ca acei copii care invata un instrument, chiar si la nivel de amatori, au rezultate scolare net superioare colegilor lor. Ei petrec mai putin timp cu studiul academic individual pentru a dobandi aceleasi cunostinte, rezolva mai rapid sarcinile atribuite si par sa aiba o intelegere mai buna a cunostintelor care le sunt prezentate.

Deci, tu ce instrument ai in minte pentru copilul tau?