- Conf. dr. Adrian Tase
Ecusonul verde sau pașaportul vaccinal sunt necesare atât pentru restartarea economică, cât și pentru turism. Așa-numita discriminare este trecătoare, numărul vaccinatilor crește de la o zi la alta, iar numărul celor care nu vor fi făcut vaccinul va fi zero la sfârșitul campaniei.
Japonia, Israel, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, etc., și-au propus imunizarea populațiilor lor până la Olimpiada de la Tokyo. Africa de Sud și Ghana, două țări africane ambițioase, au început masiv vaccinarea COVAX, dar solicită un procent vaccinal și de la țările bogate.
În țările în care turismul contribuie substanțial la PIB, șomajul este prezent. De exemplu, la Barcelona, rata de șomaj în rândul tinerilor a ajuns la 40%, mai ales prin devastarea turismului.
Toate vaccinurile sunt bune, important este să scăpăm de COVID. Nu putem compara vaccinurile pentru că nu avem deocamdată date cap-la-cap culese cu acuratețe pe parcursul unei perioade de minimum un an.Vaccinurile disponibile în România și în țările cu PIB înalt sunt de mare performanță și prezintă riscuri minime. Astfel, vaccinurile Pfizer & BioNTech și Moderna sunt bazate pe tehnologia inovatoare cu ARN mesager, nu conțin virus și se consumă odată cu utilizarea. Vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt bazate pe adenovirusuri atenuate cosmetizate ca să semene cu coronavirusul. Ele nu conțin deci virus SARS-CoV-2, ci doar un virus al guturaiului, atenuat și modificat.
În țările în curs de dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul COVAX. Având în vedere că acest vaccin conține virus SARS-CoV-2 atenuat, există un risc mic, dar real, că unii recipienți să facă forme ușoare de COVID-19. Pentru aceștia, OMS acordă despăgubiri persoanelor afectate. Alte vaccinuri cu virus corona atenuat sunt produse în Rusia, China, India, Cuba, etc. Decesele înregistrate în Japonia în 2020 sunt cele mai mici din ultimul deceniu. Datele sugerează că măsurile luate pentru a controla virusul au influențat favorabil și evoluția altor boli.Un jurnalist de război din Balcani și Afganistan a petrecut câteva zile și nopți în secția de terapie intensivă a unui spital COVID și scrie despre pericolele care apar cu fiecare respirație.